Openbaar Ministerie

Internetpedofiel veroordeeld in Alkmaar

Een man uit Alkmaar is veroordeeld voor het bedreigen van een minderjarige jongen die hij via het internet had benaderd voor seksueel contact. Toen de jongen geen afspraak wilde maken, probeerde de veroordeelde met agressieve dreigementen te bereiken dat de jongen contact bleef houden en een foto van zichzelf opstuurde. De man is veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden, een proeftijd van twee jaren en een werkstraf van 60 uren.

De straf viel aanzienlijk lager uit dan de officier van justitie had geëist omdat de rechtbank niet bewezen acht dat de man had getracht de elfjarige jongen te verleiden. Bovendien werd de dagvaarding op één punt nietig verklaard.

Volgens de rechtbank is bewezen dat verdachte door middel van het zogenoemde chatten op het Internet contact gezocht met minderjarige jongens en zo in contact kwam met zijn slachtoffer, een jongen van 11 jaar. Het slachtoffer had op een internetadres persoonlijke gegevens over zichzelf, waaronder zijn leeftijd, geplaatst. Nadat op verzoek van verdachte telefonisch contact met hem had opgenomen en nadat het slachtoffer verdachte had duidelijk gemaakt geen afspraken met verdachte te willen maken gericht op seksuele activiteiten, heeft verdachte getracht door dreigementen die minderjarige jongen er toe brengen een foto van zichzelf aan verdachte toe te zenden. Daarbij uitte verdachte op een agressieve wijze de in de bewezenverklaring te lezen teksten waarin te lezen is wat er zou gebeuren indien hij daarin niet zou bewilligen.

De rechtbank zei het de verdachte zwaar aan te rekenen dat hij, als iemand met meerjarige ervaring in de omgang met minderjarigen in het onderwijs en de sport, in het contact met de minderjarige uitsluitend oog heeft gehad voor zijn eigen lichamelijke behoeften en zijn ongenoegen toen de bevrediging daarvan werd gedwarsboomd, en zich geen rekenschap heeft gegeven van wat dit contact en de daarop gevolgde bedreigingen voor invloed kunnen hebben op de geestelijke ontwikkeling van een minderjarige. Kinderen die op jeugdige leeftijd worden blootgesteld aan zeer bedreigende seksuele toenaderingen door volwassenen kunnen nog lang daarvan psychische gevolgen ondervinden, aldus de rechtbank.

De rechtbank komt tot dit oordeel op grond van het volgende, aldus staat in de uitspraak:

,,De rechtbank acht wettig en overtuigend bewezen dat verdachte in de periode genoemd in de tenlastelegging door middel van het zogenaamde "chatten" heeft benaderd en aan heeft voorgesteld om een afspraak te maken en elkaar te ontmoeten om ontuchtige handelingen te plegen.

heeft tegenover de opsporingsambtenaren verklaard dat hij als nick-name "Best-Boy" had ingevuld, maar geen gegevens had ingevuld waaruit zijn leeftijd kon worden opgemaakt. Voorts heeft genoemde medegedeeld dat hij in antwoord op een vraag van de persoon met wie hij dat chat-contact had, had gemaild dat hij twaalf jaar oud was.