PERSBERICHT - 2003-07-30

Uit TRN-onderzoek onder buitenlanders blijkt:

Eurostudent komt vooral voor onze cultuur

Bijna 60 procent van de buitenlandse studenten die Nederland bezoeken komen voor de cultuur, de sfeer en de Nederlandse samenleving in de breedste zin van het woord. Dit blijkt uit onderzoek dat studenten van de Hogeschool Utrecht hebben uitgevoerd onder ruim 180 studenten met 25 verschillende nationaliteiten in Europa. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Toerisme Recreatie Nederland (TRN).

Hoe positiever studenten zijn over ons land, des te sneller zal de student informatie aanvragen en een reis naar Holland boeken, aldus Paul van Gessel, manager Non Profit van TRN.

Naast de 60 procent van de studenten die positief zijn over Holland, zegt 30 procent geen mening te hebben omdat ze ons land nog nooit hebben bezocht. Met name in Frankrijk, België, Duitsland, Oostenrijk en Groot-Brittannië is Nederland populair.

Behalve door de cultuur is ons land aantrekkelijk voor buitenlandse studenten om onze architectuur en omdat er familie en vrienden wonen. Winkelen en eten/muziek blijken minder aantrekkingskracht te hebben op een bezoek aan Nederland. In de top vijf van aantrekkelijke steden staat op 1. Amsterdam, 2. Rotterdam, 3. Den Haag/Maastricht, 4. Utrecht,
5. Groningen/Nijmegen.

Van de ondervraagde studenten heeft 55 procent Nederland al eens bezocht. Studenten uit de dichtbijmarkten Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en België bezochten Nederland het meest. De meeste studenten (60 procent) die interesse hebben in Holland zijn afkomstig uit Zuid-Europa. Zij bezoeken voornamelijk familie en vrienden, terwijl de Oost-Europeanen voornamelijk Nederland bezoeken om de architectuur. Door de komst van de goedkope vliegtuigmaatschappijen is het gemakkelijker geworden om voor een zogenoemde shortbreak Holland te bezoeken, aldus Paul van Gessel. Studenten laten zich het meest informeren over Nederland vakantieland via internet en via advertenties in magazines.