Rode Kruis Vlaanderen

Persbericht

Internationale Rode Kruis trekt tijdelijk een deel van zijn medewerkers terug uit Irak waaronder 5 Vlaamse vrachtwagenchauffeurs

De 5 Vlaamse vrachtwagenchauffeurs die voor het Rode Kruis in Bagdad hulpgoederen vervoerden, werden deze namiddag met het vliegtuig overgebracht naar Amman. Het Internationale Rode Kruis besliste vandaag 50 van zijn 130 buitenlandse afgevaardigden tijdelijk uit Irak terug te trekken. De overgebleven 80 afgevaardigden zetten hun hulpacties voort samen met zo'n 700 plaatselijke medewerkers.

Het Internationale Rode Kruis voert een diepgaand onderzoek naar het incident dat op 22 juli tot de dood van een medewerker leidde en waarbij ook een Iraakse chauffeur gewond werd. Omdat de veiligheidssituatie in Irak duidelijk is verslechterd, worden de medewerkers die niet absoluut noodzakelijk zijn tijdelijk teruggetrokken. Door de slechte veiligheidssituatie was het voor de 5 Vlaamse vrachtwagenchauffeurs in Bagdad ook al een tijd moeilijk om nog hulpgoederen te vervoeren.

Op dit ogenblik verblijven 6 van de 10 Vlaamse chauffeurs in Amman en wordt hun situatie besproken. Aanstaande vrijdag keren alvast 2 vrachtwagenchauffeurs naar huis terug. Vanavond vliegen zij eerst nog naar de hoofdzetel van het Internationale Rode Kruis in Genève. Vier Vlaamse vrachtwagenchauffeurs vervoeren nog steeds hulpgoederen van Orumiyeh in Iran naar Erbil in het noorden van Irak.

Brussel, 30 juli 2003