Dienstenbond CNV

Jongeren maken weer werk van hun vakantie
31-07-2003

In navolging van de succesvolle Vakantiewerkcampagne van vorig jaar trekt de CNV Jongerenorganisatie van 15 juli tot 15 augustus opnieuw het land in op zoek naar de beste Vakantiewerkgever van 2003.

In deze periode bezoekt de CNV Jongerenorganisatie diverse bedrijven die vakantiewerkers in dienst hebben, om te zien hoe de werkgevers hun zaakjes geregeld hebben. Jaarlijks blijkt uit onderzoeken van de Arbeidsinspectie dat vakantiebaantjes niet altijd goed geregeld zijn: lange werktijden, vage arbeidscontracten (als er al eentje wordt gegeven) en onveilige situaties op het werk komen vaak voor. Tevens zijn de jonge vakantiewerkers niet altijd op de hoogte van de rechten en plichten waar ze mee te maken krijgen als ze vakantiewerk gaan doen. De voorlichting over veiligheid en wetgeving rondom vakantiewerk wordt tijdens de vakantiewerkcampagne aan beide partijen gericht; zo pikken zowel werkgever als werknemer de informatie mee.

Naast de site www.vakantiebaantje.com is de Vakantiewerkkrant één van de middelen die de CNV Jongerenorganisatie inzet om jongeren voor te lichten. Op de site en in de krant is alle informatie te vinden die voor jongeren belangrijk is om te weten: van de verschillen tussen zwart en wit werken tot de minimumlonen en contractinformatie. De kranten worden verspreid bij bibliotheken en Jongeren Informatie Centra (JIPs) door heel Nederland. Uiteraard is de krant ook bij de CNV Jongerenorganisatie op te vragen.

De verkiezing Beste vakantiewerkgever van 2003 is ook deze zomer weer een belangrijk onderdeel van de Vakantiewerkcampagne. De CNV Jongerenorganisatie maakt voor deze verkiezing gebruik van een vragenlijst die vakantiewerknemers in kunnen vullen. Aan de hand van de score kunnen ze bepalen of hun werkgever in aanmerking komt voor de nominatie Beste vakantiewerkgever 2003. De CNV Jongerenorganisatie zal de genomineerde bedrijven bezoeken en vervolgens één van hen tot beste vakantiewerkgever uitroepen en de Award uitreiken.

Benieuwd naar het verloop van de Vakantiewerkcampagne? Kijk dan vanaf eind juli op de site www.vakantiebaantje.com, hier worden de verslagen van bedrijfsbezoeken geplaatst. De vakantiewerkkrant is bij de CNV Jongerenorganisatie te bestellen. Bel hiervoor de Support Desk van de CNV Jongerenorganisatie: 030-2 840 840 of stuur een mailtje naar jocnv@jocnv.nl.