Gemeente Kerkrade

29.07.03: Energiebesparing bij woningbouwprojecten in Kerkrade

De gemeente Kerkrade vindt het belangrijk dat bij de ontwikkeling van woningbouwprojecten specifieke aandacht wordt geschonken aan het aspect energiebesparing. De gemeente hanteert hierbij veelal de aanpak om op vrijwillige basis samen met de projectontwikkelaars een studietraject te doorlopen waardoor energiebesparingsmogelijkheden in een vroeg stadium inzichtelijk worden. Het is gebleken dat de projectontwikkelaars positief staan tegenover het doorvoeren van extra energiebesparende maatregelen. Dit is volgens André Brauers, wethouder milieu, een belangrijke motivatie om met de projectontwikkelaars te blijven praten over dit onderwerp.

Hoofdstraat-Markstraat-Einderstraat
Recent heeft de afsluitbijeenkomst plaatsgevonden van het studietraject naar extra energiebesparing bij de woningbouwprojecten in het gebied tussen de Hoofdstraat, Marktstraat en Einderstraat. De woningen die hier komen, worden door aannemersbedrijf Jongen voorzien van installaties die de warmte terugwinnen uit de afgezogen ventilatielucht en bovendien zal de aannemer de vloeren en daken extra zwaar isoleren. Ook komen er speciale cv-ketels in de woningen die extra zuinig zijn bij de bereiding van warm tapwater. Daarnaast zullen voor de eerste groep woningen die worden gebouwd, zonneboilers worden aangeboden tegen zeer aantrekkelijke prijzen. Door al deze maatregelen zullen deze woningen energiezuiniger zijn dan normaal.

Centrumplan
Voor het centrumplan onderzoekt de gemeente op dit moment samen met 3W Vastgoed de mogelijkheden voor een techniek die ervoor zorgt dat de warmte die geproduceerd wordt door winkels, gebruikt kan worden in de bovenliggende woningen.