Korps: Limburg-Zuid, plaats: Maastricht 31-07-2003 Mountainbikes voor Heerlense agenten (Jos.K - 09.30 uur) Mountainbikes voor Heerlense agenten

Operatie Hartslag zet nieuw middel in voor veiligheid in Heerlens centrum

In het kader van Operatie Hartslag gaan agenten van de basiseenheden Heerlen-Centrum en Zuid, bij hun surveillances gebruik maken van speciale mountainbikes. Vrijdag 1 augustus presenteert de politie de nieuwe tweewielers tijdens de Profronde van Heerlen. Voorafgaande aan de wedstrijd rijden de in een speciale outfit gestoken politiemensen een rondje over het parcours.

De politie krijgt de beschikking over zestien bikes, die door het bike-team tijdens de surveillances in het Heerlense centrum en omliggende wijken zullen worden gebruikt.
Het bike-team is in het leven geroepen om de mobiliteit en zichtbaarheid van surveillerende politiemensen te verhogen. Met name in het centrum is men op de fiets wendbaarder en kan men zich sneller verplaatsen. Dat zorgt ervoor dat politiemensen vaker zichtbaar zijn op plaatsen waar de situatie dat vraagt. Politiemensen zijn daardoor gemakkelijker aanspreekbaar voor het publiek.

De bikes voor de politie vormt het nieuwste initiatief binnen "Operatie Hartslag".
Binnen "Operatie Hartslag" werkt een vijftiental partners samen aan tal van initiatieven op het terrein van zorg en handhaving om het centrum van Heerlen veiliger te maken. Dit zijn onder meer het gemeentebestuur van Heerlen, de politie, het Openbaar Ministerie, de N.S., de omwonenden en ondernemers, de zorginstellingen Mondriaan Zorggroep, CAD en het Leger des Heils.

De bikes zijn door een bedrijf uit Nijmegen speciaal naar wens van de politie samengesteld. Veel aandacht is daarbij besteed aan het gebruikersgemak en de veiligheid. Verder worden de bikes voorzien van de bekende blauwe strepen.

Agenten die de fietsen gebruiken volgen een speciale training om de bike zo optimaal mogelijk te kunnen gebruiken. Zo zullen er onder andere aanhoudingstechnieken en het gebruik van de bike als afschermmiddel worden aangeleerd.
De basiseenheid Heerlen-centrum heeft 24 uur per dag twee dubbele patrouilles in dienst voor het toezicht in het centrum van Heerlen t.b.v. van Operatie Hartslag. De bikes zullen hoofdzakelijk door deze patrouilles worden gebruikt.

Heerlen is na Maastricht de tweede Zuid-Limburgse gemeente met een bike-team. De ervaringen in Maastricht zijn zeer positief. Daar is men in mei 2002 van start gegaan.

---

Voor vragen:
Stafbureau Communicatie Politie
Tel. 043 - 4006616

Afd. Communicatie gemeente Heerlen
Persvoorlichting@Heerlen.nl
Tel. 045 - 5604070

---