Ingezonden persbericht

Rode Kruis vraagt aandacht voor vooroordelen over aids tijdens canal parade Het wegnemen van vooroordelen is nog steeds nodig

Voor het tweede achtereenvolgende jaar neemt het Nederlandse Rode Kruis met een boot deel aan de Canal Parade, onderdeel van de Gay Pride in Amsterdam op zaterdag 2 augustus. Op de boot beelden Rode-Kruismedewerkers en -vrijwilligers zes situaties uit die laten zien dat het niet nodig is anders om te gaan met besmette dan met niet-besmette mensen. Samen een kantoor of het toilet delen, samen douchen, eten, drinken of kussen vormen geen risico's op besmetting. Hiermee vraagt het Rode Kruis aandacht voor de noodzaak om vooroordelen over aids weg te nemen. De presentatie op de boot is in handen van Mayday, een travestiet uit Amsterdam. Disco diva Rozalla zal op gezette tijden hits uit haar repertoire laten horen.

Het internationale Rode Kruis is twee jaar geleden gestart met de anti-stigma campagne 'The Truth about Aids, Pass it on...' om wereldwijd op te roepen besmette mensen niet te stigmatiseren. Door het stigma dat aan de ziekte gekoppeld is durven mensen er niet open over te praten, waardoor ze niet de zorg krijgen die ze verdienen. "Onze vrijwilligers in Nederland merken dat ook hier mensen bang zijn voor besmette mensen. Daarom is het helaas nog steeds nodig te wijzen op de vooroordelen die rondom HIV/aids bestaan," reageert algemeen directeur Jan Post.

Het Nederlandse Rode Kruis steunt aidspreventieprojecten op de Caribische eilanden, in de Oekraïne en in Kirgizië. In zuidelijk Afrika steunt het Nederlandse Rode Kruis voorlichtings- en verzorgingsprogramma's. In Nederland organiseert het Rode Kruis vakantieweken voor mensen met HIV/aids en vangt kinderen met een levensbedreigende ziekte, waaronder HIV/aids, op in de twee Mappa Mondo-huizen. Vorig jaar is het Rode Kruis begonnen met voorlichting over HIV/aids en het uitdelen van condooms onder jongeren in Nederland.