Gemeente Amsterdam

Raad van State stelt bewoners in het gelijk
31 juli 2003 - Johanneke Helmers
De Raad van State heeft woensdag 30 juli uitspraak gedaan in de zaak - De Lieve. De bewoners en Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB) zijn in het gelijk gesteld. De woonboot krijgt geen vergunning.

De woonboot wordt neergelegd
Het verschijnen van de grote, witte woonboot op de Prinsengracht bij de Elandsgracht november vorig jaar heeft veel opschudding veroorzaakt bij de omwonenden. Op de commissievergadering van het Stadsdeel Centrum op 19 december werd de kwestie uitgebreid besproken. De commissie stelde zich op het standpunt dat de wethouder alles in het werk moest stellen om het woonschip weg te krijgen. Het stadsdeel kon echter weinig doen, omdat de zaak nog 'onder de rechter' was.

Vergunning mag geweigerd

Volgens de Raad van State (RvS) kan het stadsdeel een vergunning weigeren die in strijd is 'met de belangen die ten grondslag liggen aan de betrokken bepalingen'. De RvS noemt expliciet 'het belang van ordening van het gebruik van het water, de openbare orde, de veiligheid, het milieu en het stadsschoon'. De RvS is van oordeel dat teveel gewicht is toegekend aan 'het belang van de woonbootbewoners bij het vinden van een ligplaats in de nabije omgeving'. Bovendien is het innemen van de ligplaats aan de Prinsengracht in strijd met de bepalingen van het bestemmingsplan. Onvoldoende is onderzocht of voor De Lieve 'ook andere locaties dan de locatie aan de Prinsengracht voorhanden waren.' De RvS verklaart op deze gronden het bezwaar gegrond en vernietigt de beslissing van het stadsdeel.

Andere zaken

De uitspraak zal zeker gevolgen hebben voor enkele andere beroepszaken van de VVAB tegen de dreigende uitbreiding van het wonen op het water in de Keizers- en Prinsengracht tegen het stadsdeel Centrum. Immers, de Raad van State heeft uitgesproken, dat de afmetingen die op de plankaart van het bestemmingsplan zijn aangegeven, maatgevend zijn.

© Gemeente Amsterdam