PERSBERICHT

01/08/2003


Caoran Reserve 12 Year Old 'uit nood' geboren
Glenfiddich introduceert een whisky met historie

William Grant & Sons herintroduceert een single malt whisky-smaak die sinds de Tweede Wereldoorlog in vergetelheid was geraakt. De turfrijke Glenfiddich Caoran Reserve 12 Year Old is een aanwinst voor 's werelds populairste malt whisky range.

De Caoran Reserve - spreek uit 'Koeran' - is een Scotch single malt whisky met een specifiek turfaroma. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bedreigde het gebrek aan kolen de voortgang van het productieproces op de Glenfiddich Distillery. Daarom koos de firma William Grant & Sons voor een hoger percentage turf voor het drogen van de gemoute gerst, die als gevolg daarvan een zacht, rokerig aroma kreeg.

Erfenis uit de oorlog
Glenfiddich's Malt Master David Stewart ontdekte dit subtiele verschil in het Glenfiddich-distilleerproces toen hij whisky proefde uit vaten die sinds de oorlog opgeslagen lagen in de warehouses van Glenfiddich. Met de Glenfiddich Caoran Reserve herintroduceert Glenfiddich de specifieke smaak uit die jaren.

De Caoran - Keltisch voor 'Gloeiende as van turf' - is minimaal twaalf jaar gerijpt in traditionele eikenhouten vaten en sherryvaten. Het heeft een alcoholpercentage van 40% en een consumentenadviesprijs van EUR 34,95 per fles van 70 cl.

Proefnotities van de Malt Master

Kleur: Stro, goud

Geur: Zoet, frisse sinaasappel, een vleugje turf en enigszins rokerig

Smaak: Rijk en vol. In eerste instantie zoet, met vleugjes sinaasappel

Afdronk: Romig, rijk en rokerige turf die aangenaam blijft hangen

Opmerking: Heeft het frisse, fruitige karakter van Glenfiddich. De Caoran Reserve ontwikkelt een indrukwekkende rokerigheid die in goede balans is met een duidelijke, zoete afdronk

Glenfiddich wordt geproduceerd door het onafhankelijke familiebedrijf William Grant & Sons. Glenfiddich is Keltisch voor 'Vallei van het Hert'. Het hert is het symbool van Glenfiddich, 'The Independent Spirit' , een symbool van trots en van de eer van de familiedistilleerderij en de nobele inborst van de whiskydrinker. Vrij om zijn eigen weg te gaan en daarom dé keuze van de onafhankelijke en zelfbewuste whiskyliefhebbers.

Factsheet Glenfiddich Scotch Single Malt Whisky Juli 2003

Waarom is Scotch single malt whisky zo'n bijzondere whisky? En waarom is Glenfiddich zo'n bijzondere Scotch single malt? Dat moet u natuurlijk vooral zelf ervaren; de geur, de smaak, de kleur...Maar graag willen wij u ook meer vertellen over de rijke geschiedenis van Glenfiddich en de bijzondere wijze waarop het gedistilleerd wordt. Laten we echter eerst beginnen met het verhaal achter het ontstaan van whisky:

Whisky is een verbastering van het Keltische woord UISQUE BEAGH dat 'levenswater' betekent. Volgens beschrijvingen uit de 17e eeuw was deze Usquebaugh een scherpe drank van gerst en haver, die al bij de eerste slok het lichaam in vlam zette.

Schotse whisky wordt al eeuwen gemaakt van de basisingrediënten water, gerst en gist.
Internationaal is 'Scotch' de beroemdste en meest geïmiteerde whisky. Er zijn ook andere landen die whisky maken. Whiskey geschreven met een 'e' komt uit Ierland of de Verenigde Staten. Canadese Rye Whisky is van rogge, Amerikaanse Bourbon Whiskey voornamelijk van maïs gemaakt.

Scotch single malt whisky
Scotch whisky is een beschermde herkomstaanduiding. Deze drank moet geheel in Schotland zijn vervaardigd. Scotch malt whisky is een natuurproduct, gemaakt van de traditionele ingrediënten gerst, gist en zuiver bronwater. De kwaliteit van de gerst, variërend van oogst tot oogst, de manier waarop het wordt gemout, de zachtheid of de hardheid van het water, de vorm van de distilleerketel en het seizoen waarin de distillatie plaatsvindt, spelen alle een rol in de creatie van deze complexe drank. Ook belangrijk is de geschiedenis van het vat waarin de whisky rijpt. Zelfs de geografische ligging van het magazijn, de temperatuur en de vochtigheid beïnvloeden de manier waarop het vat en de whisky op elkaar inwerken gedurende de lange jaren van rijping. Bij single malt whisky is sprake van whisky's die uitsluitend van gemoute gerst zijn gemaakt en zijn gedistilleerd in één bepaalde distilleerderij.

Kenners kiezen Glenfiddich als de beste
In maart 2003 kozen 75 whisky-experts Glenfiddich als het merk dat de beste single malt whisky produceert. Bovendien kwam de Glenfiddich Rare Collection 40 Year Old als beste uit de bus tijdens een onafhankelijke 'tasting' van veertig uitstekende blended en single malt whisky's, georganiseerd door Whisky Magazine. Het evenement vond plaats in Edinburgh, Kentucky en Tokio, waar de beste whisky's uit Schotland, Japan, Ierland en Amerika aanwezig waren.

Het ambacht van Glenfiddich

De fasen in het productieproces

Vakmanschap en kwaliteit staan centraal bij Glenfiddich, in iedere fase van de productie. Dankzij die instelling procueren zij alleen de beste Scotch single malt whisky.

De beste gemoute gerst en water uit de kristalzuivere bron van de Robbie Dhu worden op exact dezelfde manier gebruikt als in 1887, toen de eerste Glenfiddich uit de distilleerketels stroomde.

Op de distilleerderij werken toegewijde vakmensen, van kopersmeden tot de Malt Master, om ervoor te zorgen dat de kwaliteit altijd behouden blijft.

Het mouten van de gerst

De Glenfiddich distilleerderij gebruikt de beste gemoute gerst, geproduceerd naar zijn eigen standaarden. Rijpe gerst ligt voor twee dagen in water om de gerstekorrels te laten ontkiemen. Dit ontkiemingsproces duurt zo'n vier à vijf dagen. Hierbij wordt het natuurlijke zetmeel omgezet in suiker. Deze 'groene mout' droogt boven een met turf gestookt vuur en gaat daarna naar de distilleerderij als gemoute gerst.

Mash House

De gemoute gerst wordt gemalen tot 'grist' en vermengd met bronwater van zo'n zestig graden Celsius. Daarna wordt het overgeheveld in zogenaamde 'mash tuns'. Het hete water voltooit de omzetting van zetmeel in suiker, dat in het water wordt opgenomen. Na ongeveer zes uur wordt de zoete vloeistof, de 'wort', afgetapt en gekoeld en is klaar voor de gisting.

Washbacks

De 'wort' krijgt gist toegevoegd bij overheveling in grote houten vaten , de zogenaamde 'washbacks'. De suikers in de wort worden door het toevoegen van de gist omgezet in alcohol. De gisting zorgt voor een temperatuurstijging van 19 naar circa 33 graden Celsius en omdat tijdens het gistingsproces koolzuurgas vrijkomt wordt de vloeistof opgeschuimd tot de rand van de washbacks. Metalen ventilatoren zorgen ervoor dat het schuim niet boven het vat uitkomt. Na een gisting van 64 uur blijft de 'wash'- een bruine vloeistof met 7 á 8% alcohol - over.

Still House

De wash wordt gedistilleerd in koperen ketels, de zogenaamde 'pot stills', die nog steeds dezelfde vorm en afmetingen hebben als de oorspronkelijke ketels die William Grant kocht. Een vuur onder de ketels zorgen voor continue verhittingDe wash in de ketels wordt langzaam verhit tot net onder het kookpunt, totdat de alcohol verdampt. De damp stijgt op door de smalle nek van de ketel en wordt langs een watergekoelde condensator geleid. Hierdoor ontstaat een vloeistof die bekend staat onder de naam 'low wine'.

Low wine heeft een alcoholpercentage van ongeveer 21% en wordt verhit in de oneconomisch kleine 'spirit still', een kleinere uitgave van de wash still. Om de kenmerkende Glenfiddich stijl te waarborgen, kiest Glenfiddich er liever voor het aantal ketels te verhogen dan over te stappen op grotere ketels. De verdampte alcohol komt na condensering in de 'spirit safe', die de low wines filtert en het beste deel van het distillaat trechtert. Dit is van cruciaal belang, omdat alleen het middelste deel van het distillaat, het hart, wordt gebruikt voor de rijping. Het eerste en het laatste deel van het distillaat, respectievelijk de foreshots' en de 'feints', worden gemengd met de low wines en opnieuw gedistilleerd.

Warehouse

Het nieuwe distillaat wordt teruggebracht naar zo'n 63% alcohol voordat de handgemaakte vaten ermee worden gevuld. Daarna verhuizen de vaten naar de opslagplaatsen om te rijpen. De traditionele warehouses, met hun donkere en vochtige klimaat, bieden de meest optimale omstandigheden voor het laten rijpen van kwaliteitswhisky's.. De Glenfiddich Malt Master observeert het rijpingsproces en kiest de juiste vaten persoonlijk uit. Glenfiddich Special Reserve is minimaal twaalf jaar gerijpt, de Glenfiddich Solera Reserve minimaal vijftien jaar en de Glenfiddich Ancient Reserve minimaal achttien jaar.

Botteling

Na de vereiste rijpingsperiode wordt de whisky uit het vat gehaald en op 'drinksterkte' gebracht met zuiver bronwater uit de Robbie Dhu. Hierna wordt de whisky gebotteld op de Glenfiddich distilleerderij. Hiermee is Glenfiddich de enige 'chateau-bottled' Highland single malt, doordat alle elementen van productie op de distilleerderij plaatsvinden.

Enkele wetenswaardigheden


- Het woord 'Single' in Glenfiddich Single Malt whisky betekent dat Glenfiddich van één distilleerderij afkomstig is.
- Het woord Malt in Single Malt whisky betekent dat alleen gemoute gerst wordt gebruikt.

- Angels' share is het gedeelte van de whisky dat verdampt tijdens het rijpingsproces. Dit kan oplopen tot 1 á 2% per jaar.
- Schotse whisky heeft een schrijfwijze zonder extra 'e', terwijl Ierse en Amerikaanse whiskey wel een extra 'e'heeft.
- Whisky moet wettelijk drie jaar gerijpt zijn , heeft een alcoholpercentage van minimaal 40% en moet gerijpt zijn in eikenhouten vaten.

- De Schotten gebruiken voor de rijping van de whisky voornamelijk Amerikaanse bourbonvaten. De nieuwe vaten worden in Amerika maar één keer gebruikt voor de productie van bourbon. Voor Schotse whisky's zouden de nieuwe vaten teveel geur- en smaakstoffen afgeven. Daarom gebruiken zij alleen tweedehands vaten. Ook oude sherry-, madeira- of portvaten worden veel gebruikt voor de rijping.
- 'Cask strength' wil zeggen dat de gebottelde whisky het alcoholpercentage van het vat heeft. De whisky wordt dus niet voor botteling op de 'drinksterkte' van 40% alcohol gebracht.
- Whisky rijpt niet meer na botteling. De leeftijdsaanduiding op de fles is wettelijk de minimale leeftijd van de jongste whisky die is gebruikt.

The Glenfiddich Distillery

Het maken van een mooie whisky is in Schotland een van de meest eervolle beroepen. Het aantal distilleerderijen is in de loop der jaren afgenomen, maar dat maakt de waardering voor een goede whiskydistilleerderij niet minder. Een van de meest gewaardeerde is Glenfiddich, een prachtig product van het beroemde familiebedrijf William Grant & Sons.

William Grant (1839-1923), zoon van een soldaat die had deelgenomen aan de Slag bij Waterloo, en zelf aanvankelijk schoenmaker, was een geduldig man. Voordat hij, samen met drie van zijn zonen, op Eerste Kerstdag 1887 zijn eerste whisky maakte, werkte hij twintig jaar bij Mortlach, een andere distilleerderij in de buurt van Dufftown. Hij verzamelde in die tijd geld en kennis om zijn eigen distilleerderij te kunnen starten. Uiteindelijk nam hij in het najaar van 1886 ontslag bij Mortlach en kocht voor £ 120,- tweedehands de benodigde koperen stills en mash tun. Al zijn kinderen - zeven zonen en twee dochters - maakten later deel uit van het bedrijf en tot op de dag van vandaag is William Grant & Sons een familiebedrijf, waarbij er aan de smaak en kwaliteit van de whisky niets is veranderd.

Gelegen aan de rivier de Fiddich
Glenfiddich, dat jaarlijks tienduizenden bezoekers ontvangt, is een van de beroemde distilleerderijen in Speyside. De distilleerderij, producent van de best verkochte single malt whisky ter wereld, is gelegen aan de rivier de Fiddich, aan de rand van Dufftown.

Voor William Grant, de oprichter van de distilleerderij, was het vinden van natuurzuiver water het belangrijkste uitgangspunt. Dat water vond hij in de bron Robbie Dhu (Zwarte Robbie), die ontspringt in de ongerepte Conval Hills. De familie Grant heeft 1.200 acres land rondom de bron aangekocht om zich te verzekeren van dit natuurzuivere water, dat een belangrijke rol speelt in de smaak van Glenfiddich. Het water uit de Robbie Dhu bron, dat ondergronds naar de distilleerderij gaat, wordt immers gebruikt voor alle facetten van de whiskyproductie, zoals het maken van het beslag in de open, gietijzeren mash tun en het op drinksterkte brengen van de whisky.

Kleine pot stills
In de distilleerderij wordt op een traditionele wijze gewerkt en gebruik gemaakt van hoogwaardige grondstoffen. De bijzonder gevormde koperen ketels worden nog steeds met kolen gestookt. Er zijn 24 washbacks met een hoogte van maar liefst vijf meter. Voor de eerste distillatie wordt de wash overgebracht naar de relatief kleine pot stills. De 'low wine', met een alcoholpercentage van circa 25%, komt vervolgens in de spirit still, een kleinere versie van de wash still. Het tweede distillaat, het hart, gaat via de spirit safe naar de met zorg geselecteerde eiken vaten, die eerder zijn gebruikt voor sherry of bourbon whisky. Na een rijping van 12 jaar of langer wordt de whisky eventueel geblend en volgt de 'marriage'. Daarna wordt de Glenfiddich op drinksterkte gebracht (40% alcohol) met water uit de Robbie Dhu en vervolgens gebotteld.

Glenfiddich, een unieke distilleerderij
Het geheim van het succes van Glenfiddich zit in de combinatie van het kristalheldere water van de Robbie Dhu, de Pure Highland lucht en het ongewoon kleine formaat van de pot stills. Glenfiddich is verder de enige distilleerderij in de Highlands die z'n single malt op dezelfde plaats laat rijpen als waar deze gebotteld wordt. De whisky rijpt op zorgvuldig geselecteerde

eiken vaten (zoals bourbon,- sherry-, of portvaten). Dit alles garandeert, al langer dan een eeuw, de specifieke smaak van Glenfiddich whisky. Terecht dat Glenfiddich ook wel 'the home of the traditional whisky' genoemd wordt. Glenfiddich is een van de grootste opleggers van malt whisky ; dat wil zeggen dat deze distilleerderij de grootste voorraad oude en zeer oude whisky's bezit. Tegelijkertijd heeft Glenfiddich ook een naam op het gebied van innovatie. Neem bijvoorbeeld de Havana Reserve, een unieke finish op Cubaanse rumvaten van een 21 jaar oude Glenfiddich die daardoor een zeer uitgesproken smaak en karakter krijgt.

William Grant zou er bijzonder trots op zijn geweest.