Ministerie van Defensie


---


---

Uitzetting door Marechaussee tot twee maal toe gestaakt

31-07-2003

De Koninklijke Marechaussee op Schiphol heeft de afgelopen maand twee keer een uitzetting moeten staken omdat de uit te zetten man zichzelf wist te verwonden met glas. De illegaal wist tot twee maal toe op weg naar het vliegtuig glas op te braken waarmee hij zich wilde verminken. Wanneer iemand die wordt uitgezet een gevaar vormt voor zichzelf of anderen aan boord van het vliegtuig, wordt de uitzetting gestopt. Het is de eerste keer dat de Marechaussee een dergelijk verzet meemaakt.

De eerste keer dat de man zou worden uitgezet was op 12 juli. De marechaussees die de man begeleidden zagen dat hij iets in zijn mond had en geboden hem het eruit te halen. In plaats daarvan slikte de illegaal het voorwerp door. De uitzetting werd vervolgens stopgezet en de ambulance kwam ter plekke. Uit onderzoek bleek de man glas te hebben doorgeslikt. Hij had zichzelf hier echter niet door verwond en hij werd teruggebracht naar Vertrekcentrum Ter Apel in afwachting van de volgende uitzetting.

Een tweede poging vond plaats op 29 juli. Drie marechaussees begeleidden de man naar het vliegtuig. Uiteindelijk moest hij geboeid worden nadat hij hevig verzet had geboden. Op de vliegtuigtrap werd weer geconstateerd dat de man glas in zijn mond had. Deze keer lukte het de marechaussees het glas te verwijderen, maar de man had zich er wel mee weten te verwonden. De uitzetting is opnieuw afgeblazen.