CLUBMESSAGE

Ondernemen in Polen, een nieuwe hype?

Betreft: Succesvol ondernemen in Polen

Mensen hebben vaak een verkeerd beeld over het land Polen. De associaties die naar voren komen zijn armoede, slechte wegen en autodiefstal. Welke van deze associaties komt een startende ondernemer werkelijk tegen in Polen? Het antwoord is: vrijwel geen.

Gilbert Gooijers, werkzaam voor de SMS SERVICE provider ClubMessage BV, spreekt uit eigen ervaring. Hij heeft recentelijk de mogelijkheden voor uitbreiding van ClubMessage naar Polen onderzocht. 'Polen is qua inwoners meer dan 2 keer zo groot als Nederland en biedt dus een grote afzetmarkt. Tevens zijn de lonen in Polen ongeveer twee keer zo laag en is er een hoge werkloosheid onder hoog opgeleide mensen. Dit zijn belangrijke voordelen bij het starten van een nieuwe onderneming in een vreemd land.' Aldus Gilbert.

Daarnaast bieden zowel Nederland als Polen een stimulans om ondernemers vanuit Nederland naar Polen te brengen. Nederland doet dit door middel van diverse subsidieregelingen. In Polen zijn ondernemingen uit het westen, met name Nederland, sowieso populair, wat een prettig ondernemersklimaat schept. Wanneer Polen bij de EU gevoegd zal worden, kan verwacht worden dat nog meer ondernemingen uitbreiden naar Polen. Het is dus zaak om er vroeg bij te zijn.

Een van de nadelen in Polen is de bureaucratie. Voordat een onderneming in Polen is opgericht zijn heel wat handtekeningen gezet. Opvallend is dat het zakendoen en de communicatie allemaal wat trager verloopt dan in Nederland. Hoofdoorzaak hiervan lijkt te zijn dat instanties en bedrijven in Polen vanuit het communisme niet gewend zijn om klantgericht te denken.

Voor nieuw te starten ondernemingen in Polen kan dit juist een kans bieden. 'Door de klant centraal te stellen door middel van een klantgerichte marketingaanpak onderscheid je je al snel van de bestaande bedrijven.' Aldus Gilbert.

Voor advies of vragen over het starten van een onderneming in Polen kan contact worden opgenomen met:

Ir. Gilbert Gooijers
gilbert@clubmessage.net
ClubMessage BV.
Postbus 7148
4800 GC Breda
tel: 076 5212480
fax: 076 5209327

Bedrijfsinfo:
ClubMessage is de SMS SERVICE provider voor de uitgaanssector, ICT-branche en marketingbranche in Europa. Een breed scala van SMS producten draait al enige jaren in deze sectoren mee. Meer informatie staat gegeven op www.clubmessage.net.