EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

Persbericht

31 juli 2003

EVO BESCHOUWT UITSTEL DUITSE TOLHEFFING ALS PYRRUSOVERWINNING

Verladersorganisatie EVO juicht het uitstel van de invoering van de Duitse tolheffing voor vrachtverkeer toe. Het Duitse ministerie van Verkeer heeft vandaag bekend gemaakt de daadwerkelijke tolheffing pas per 2 november a.s. in te voeren, in plaats van per 31 augustus. Dit noodzakelijke uitstel bespaart het bedrijfsleven een enorme kostenpost. EVO is er echter van overtuigd dat ook in november nog steeds sprake is van een tekort aan betaalkastjes.
Daarnaast doet alleen afstel van de Duitse tolheffing recht aan het beginsel van vrij verkeer van goederen en diensten binnen Europa.

Verladersorganisatie EVO heeft afgelopen week de Duitse minister Stolpe dringend verzocht de invoering van de tolheffing voor vrachtverkeer uit te stellen. De gebrekkige voorbereiding zou enorm veel operationele problemen veroorzaken. Via de website www.evo.nl konden EVO-leden en andere belanghebbenden dit initiatief ondersteunen. De actie leidde binnen enkele uren tot honderden reacties. Met succes, zo blijkt.

EVO is principieel tegen de voorgenomen invoering van de Duitse tolheffing voor vrachtverkeer. Allereerst betekent het principe 'de gebruiker betaalt' dat zowel het vracht- als personenverkeer voor mobiliteit moeten betalen. Daarnaast geldt dat alleen een uniforme Europese invoering van kilomterheffing een gezonde en goedwerkende Europese markt kan garanderen. Nu kiest ieder land daarvoor zijn eigen moment, met ongelijke concurrentieposities voor het Europese bedrijfsleven tot gevolg.

EVO schat in dat de Duitse tolheffing het Nederlands verladend bedrijfsleven honderden miljoenen euro's per jaar gaat kosten.

Naast de brief aan de Duitse minister Stolpe heeft EVO afgelopen week ook bij de Nederlandse ministers Peijs, Brinkhorst en De Hoop Scheffer en bij de Eurocommissarissen De Palacio en Bolkesteijn de aandacht gevraagd voor de gebrekkige samenwerking binnen EU-verband op het gebied van beprijzen van mobiliteit.