AMSTELVEEN, 31 juli 2003 - HP heeft, in het kader van een wereldwijd programma om met behulp van technologie kunst- en cultuurerfgoed te beschermen, een HP Print-on-Demand kiosk geïnstalleerd in het National Gallery te Londen. Met deze kiosk kunnen bezoekers elk van de ruim 900 geschilderde meesterwerken uit de collectie van de Gallery bekijken en afdrukken in topkwaliteit.

De Britse National Gallery herbergt één van de grootste schilderijencollecties ter wereld. Maar tot nu toe kon hiervan slechts zo'n 5 procent worden gereproduceerd. Dit betekende bijvoorbeeld dat de Gallery telkens slechts 60 schilderijen als poster kon aanbieden. In samenwerking met HP heeft de National Gallery nu een kiosk geplaatst met twee geavanceerde inkjetprinters. Deze staan in verbinding met de gedigitaliseerde collectie van de Gallery, die zich bevindt op een uitgebreid HP-opslagsysteem. Hiermee kunnen de meesterwerken binnen enkele minuten worden afgedrukt in A2-, A3- of A4-formaat. De kwaliteit van deze 'print-on-demand' afdrukken voldoet aan de hoge eisen die de Gallery aan dergelijke reproducties stelt.

Tot de schilderijen die bezoekers op deze manier mee naar huis kunnen nemen, behoren meesterwerken van Van Gogh, da Vinci, Rembrandt en Monet. De totale omvang van de digitale bibliotheek van de National Gallery is ruim 4 terabyte groot. Dat zijn bijna drie miljoen (2.777.777) floppy disks. Ruim 2300 kunstwerken zijn digitaal opgeslagen. Al deze schilderijen zijn met behulp van speciale digitale camera's gefotografeerd, een klus die ruim twee jaar in beslag nam.

Sinds het systeem eind juni in gebruik is genomen, zijn er ruim 150 reproducties mee vervaardigd. De verwachting is dat er dagelijks zo'n 20 afdrukken mee zullen worden gemaakt, variërend van A4 tot A2. De afdruktijd bedraagt slechts vijf minuten.

Andere initiatieven van HP
Naast de National Gallery steunt HP tal van andere musea en kunstinstellingen over de hele wereld bij het preserveren, onderzoeken en beschikbaar stellen van kunst- en cultuurgoederen. Voorbeelden zijn:


* Aan het Louvre (Parijs) heeft HP een complete serie servers gedoneerd voor de opslag en verwerking van de digitale database van het Centre de Recherche et de Restauraution des Musees de France, dat in het Louvre is gevestigd.
* In San Diego (VS) bevindt zich het Tribal Digital Village, een uitgestrekt netwerk op basis van HP-oplossingen waarop alle Amerikaanse Indianenstammen zijn aangesloten. Via dit netwerk kunnen educatieve programma's worden gevolgd, schoolprojecten worden uitgevoerd en staan de studenten van de stammen in verbinding met universiteiten. Daarnaast is het mogelijk om geluids- en video-opnamen op te slaan, waarmee de cultuur en de taal van deze stammen ook bewaard blijven voor toekomstige generaties.
* Het Prado (Madrid), de Uffizi Gallery (Florence) en de Accademia Carrara (Milaan) maken gebruik van beeldbewerkingsapparatuur en groot-formaat printers van HP voor het reproduceren van opnames van schilderijen die gemaakt zijn met infrarood-technologie. Hiermee worden bijvoorbeeld de oorspronkelijke houtskoolschetsen zichtbaar die ooit de basis vormden voor het uiteindelijke schilderij.
* De Heilige Stoel en het Vaticaans Apostolisch Museum (Vaticaanstad) gebruiken HP-technologie om het publiek online toegang te bieden tot haar enorme collectie aan documenten, manuscripten en geschiedkundige teksten. Binnenkort zal het ook mogelijk zijn de website van het museum op mobiele apparaten te raadplegen, via een draadloos netwerk.

In totaal heeft HP in 2002 ruim $62 miljoen gedoneerd in contanten en apparatuur aan musea en andere culturele instellingen over de hele wereld.

Over HP
HP levert wereldwijd relevante technologie van vitaal belang voor werk en prive. Het aanbod van HP omvat IT infrastructuur, global services, personal computing en access devices en imaging en printing oplossingen. De laatste vier kwartalen behaalde HP wereldwijd een omzet van $ 70,4 miljard. Meer informatie over HP is te vinden op www.hp.nl.

Contactpersonen voor
de redactie:

Jos Baltes
030 283 32 37
jos_baltes@hp.com
of
H&K/MCS, Marieke Leenhouts
023 562 82 08
mariekel@monogram.nl HP helpt bij beschermen en toegankelijk maken van kunst