European Commission

P/03/95

Brussel, 31 juli 2003

11921/03 (Presse 231)

Verklaring van het Voorzitterschap, namens de Europese Unie, over het hervormingsproces in Turkije

De EU is bijzonder ingenomen met het laatste hervormingspakket dat door het Turkse parlement is aangenomen en waarmee Turkije laat zien dat het ernaar blijft streven om te voldoen aan de politieke criteria van Kopenhagen.

Het pakket lijkt het hervormingsproces te verdiepen en te verbreden, doordat het verscheidene prioriteiten van het partnerschap voor de toetreding bestrijkt, zoals burgerlijke controle over het leger, bestrijding van foltering, en uitoefening van de fundamentele vrijheden. In het volgende periodiek verslag van de Commissie zal dieper op de inhoud van het pakket worden ingegaan, en de Europese Raad zal de geboekte vooruitgang in december 2003 evalueren.

In Kopenhagen heeft de Europese Raad zijn waardering uitgesproken voor de vastbeslotenheid van de Turkse regering om verdere stappen te zetten op de weg naar hervorming en heeft hij de regering verzocht de resterende tekortkomingen op het gebied van de politieke criteria spoedig weg te werken.

In Thessaloniki heeft de Europese Raad zich ingenomen getoond met de toezegging van de Turkse regering het hervormingsproces voort te zetten, en met name het resterende wetgevingswerk uiterlijk eind 2003 af te ronden.

In het licht van het bovenbedoelde pakket moedigt de Europese Unie de Turkse autoriteiten aan het hervormingsproces energiek voort te zetten, niet alleen door wetgeving uit te vaardigen, maar ook door er daadwerkelijk uitvoering aan te geven.

De toetredende landen Cyprus, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Malta, Polen, Slovenië, Slowakije en Tsjechië, de geassocieerde landen Bulgarije en Roemenië, alsmede de EVA-landen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, sluiten zich bij deze verklaring aan.


---