Ingezonden persbericht

Accountants vrijuit ondanks grote boekhoudfraudes

AMSTERDAM, 20030731 -- Een negental accountants is door de Raad van Tucht voor Accountants vrijgesproken ondanks medewerking aan omvangrijke boekhoudfraudes bij verschillende gemeenten en provincies. Als motivering hiervoor stelde de Raad van Tucht dat boekhoudfraude bij gemeenten en provincies gebruikelijk is. De zaken waren aangespannen door registeraccountant drs. L(Leo). W. Verhoef uit Wijk bij Duurstede. Leo Verhoef heeft in deze gevallen ook bij Justitie aangifte gedaan van boekhoudfraude.



De volgende parlementaire enquete komt steeds dichterbij, nu naar de grote boekhoudfraudes bij gemeenten en provincies, het functioneren van de accountants en hun Raad van Tucht, en het optreden van betrokken ministers en politici in lokale en landelijke politiek.


Boekhoudfraude blijkt bij gemeenten en provincies op grote schaal voor te komen. Registeraccountant drs. L(Leo) W. Verhoef doet er al enige jaren onderzoek naar. Hij heeft inmiddels circa 75 gemeenten en provincies aangetroffen waar met boekhoudfraude vaak grote overschotten zijn verzwegen. Veelal presenteerden deze gemeenten en provincies na afloop van het jaar in hun jaarrekeningen kleine overschotten of tekorten, terwijl er in werkelijkheid overschotten, vaak zelfs grote overschotten, waren. Door de boekhoudfraude worden in de jaarrekeningen van veel gemeenten en provincies vaak grote financiële overschotten verzwegen, waardoor bijvoorbeeld het ontbreken van de noodzaak van de jaarlijkse verhogingen van de onroerendezaakbelastingen onzichtbaar blijft. Niet alleen worden vaak grote bedragen aan ontvangsten verzwegen, ook grote bedragen aan kosten. Hierdoor blijven bijvoorbeeld begrotingsoverschrijdingen voor de gemeenteraad onzichtbaar.
Bij Amsterdam is sprake van een boekhoudfraude van circa 2,2 miljard euro. Amsterdam presenteerde over de jaren 1998 - 2002 een overschot van in totaal 13 miljoen euro. In werkelijkheid was er een overschot van 2.180 miljoen euro. Bij Rotterdam bedraagt de boekhoudfraude circa 440 miljoen euro. Rotterdam presenteerde over de jaren 1998 - 2002 een overschot van in totaal 76 miljoen euro. In werkelijkheid was het 515 miljoen euro. Bij Den Haag bedraagt de boekhoudfraude circa 420 miljoen euro. Bij gemeente Utrecht circa 140 miljoen euro. Bij Eindhoven is de boekhoudfraude opgelopen naar circa 150 miljoen euro. Bij gemeente Dordrecht naar circa 180 miljoen euro. Bij gemeente Zaanstad naar 63 miljoen euro. Hetzelfde gebeurt bij de provincies. Bij Noord-Holland is de boekhoudfraude in de afgelopen jaren inmiddels opgelopen naar circa 330 miljoen euro. Bij Zuid-Holland bedraagt de boekhoudfraude inmiddels circa 60 miloen euro. Bij Gelderland is de boekhoudfraude inmiddels opgelopen naar 350 miljoen euro. Bij provincie Utrecht naar 80 miljoen euro.
Bij al deze misleidende jaarrekeningen staan desondanks goedkeurende accountantsverklaringen.
Leo Verhoef deed inmiddels ook bij Justitie aangifte van boekhoudfraude door bijvoorbeeld de gemeentebesturen van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht en de provinciebesturen van Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland. Justitie maakte nog geen enkel werk van de aangiften van deze boekhoudfraudes.
Noch eerdere ministers noch de huidige minister Remkes van Binnenlandse Zaken, noch het bestuur van het NIVRA (Nederlands Instituut van Registeraccountants) wilden met Leo Verhoef praten over deze enorme boekhoudfraudes, laat staan maatregelen treffen. Ook de Tweede Kamer, hoewel geïnformeerd, wilde er niet over praten.


Toelichting bij de betreffende tuchtzaken:

Amersfoort (Accountant: Ernst & Young)

Jaarrekening 2000: rekening sloot met saldo van f 10 miljoen, werkelijk saldo was f 48 miljoen
Den Haag (Accountant: Gemeentelijke Accountantsdienst)
Jaarrekening 2000: rekening sloot met saldo van f 93 miljoen, werkelijk saldo was f 300 miljoen
Dordrecht (Accountant: Deloitte & Touche)

Jaarrekening 2000: rekening sloot met saldo van f 27 miljoen, werkelijk saldo was f 316 miljoen
Zaanstad (Accountant: Ernst & Young)

Jaarrekening 2000: rekening sloot met saldo van f 14 miljoen, werkelijk saldo was f 106 miljoen
Noord-Holland (Accountant: Ipa-Acon)

Jaarrekening 2000: rekening sloot met saldo van f 20 miljoen, werkelijk saldo was f 528 miljoen
Zuid-Holland (Accountant: Deloitte & Touche)

Jaarrekening 2000: rekening sloot met saldo van f 64 miljoen, werkelijk saldo was f 299 miljoen


Er lopen nog tuchtzaken vanwege boekhoudfraude bij gemeenten en provincies tegen accountants van KPMG en PricewaterhouseCoopers.




Ingezonden persbericht