Netwerk van freelancers in de slag met grote reïntegratiebedrijven

Verspreid over het land hebben 25 ervaren jobcoaches en reïntegratieconsulenten hun krachten gebundeld om gezamenlijk reïntegratiediensten aan te bieden aan de UWV, gemeenten en werkgevers. IDplein, een reïntegratie- en adviesbureau uit Rotterdam, heeft het initiatief tot deze samenwerking genomen. Op 24 juli sloot de UWV (de uitkeringsverstrekker voor WW-ers en WAO-ers) de procedure voor de inkoop van circa 7.000 trajecten voor ontslagwerklozen (WW-ers). Door onder de vlag van IDplein gezamenlijk mee te doen aan deze aanbesteding, is de eerste concrete stap gezet in deze samenwerking.

Een kleinschalige aanpak waarbij er intensief contact is tussen een coach en zijn cliënt blijkt een effectieve manier om (langdurig) werklozen en zieke werknemers weer aan het werk te krijgen. Op basis van deze werkwijze behalen kleine reïntegratiebedrijven soms uitstroompercentages waar de grote bedrijven alleen van kunnen dromen. Voor cliënten heeft deze aanpak het voordeel, dat ze echt als individu worden gezien. Ze worden bovendien begeleid door een vaste coach, die over voldoende werk- en levenservaring beschikt.

Voor IDplein was het succes met de kleinschalige aanpak, aanleiding om te zoeken naar een manier waarop landelijke dekking bereikt kon worden, met behoud van kwaliteit. Om dit te bereiken is het afgelopen jaar intensief gewerkt aan het opbouwen van een landelijk netwerk van ervaren coaches. Een belangrijke rol hierin is gespeeld door het Q-search netwerk, een groep van 70 bedrijven en zelfstandigen die onder strikte kwaliteitsafspraken met elkaar samenwerken. Inmiddels hebben 25 coaches zich achter het samenwerkingsinitiatief geschaard en het netwerk groeit nog steeds door.

De deelnemende coaches hebben stuk voor stuk meerdere jaren ervaring in loopbaanbegeleiding, outplacement en/of arbeidsbemiddeling van werknemers. Daarmee brengen ze meer coachingservaring in dan de gemiddelde reïntegratieconsulent. Als de gezamenlijke aanbesteding een succes wordt, zal het netwerk haar diensten ook gaan aanbieden aan gemeenten voor reïntegratie van bijstandsgerechtigden, en werkgevers die medewerkers in het kader van de wet Poortwachter willen herplaatsen.