Provincie Noord-Holland

Gedeputeerde Kruisinga overhandigt boek over Broekpolder Haarlem, vrijdag 25 juli - Gedeputeerde Rinske Kruisinga overhandigt op vrijdag 1 augustus aanstaande om 15.00 uur het boek Broekpolder, een archeologisch monument op een Vinex-locatie aan de Heemskerkse wethouder de heer Hollebrand en zijn Beverwijkse collega de heer Kooiman. Plaats van handeling is de raadzaal van het gemeentehuis van Heemskerk aan de Bachstraat nummer 6.

Het boek is een uitgave van de provincie Noord-Holland. Het geeft het verhaal weer van drieduizend jaar bewoning van een gebied ingeklemd tussen Beverwijk en Heemskerk. Het boek is geschreven door Gertrudis A.M. Offenberg en te verkrijgen bij het Servicepunt van de provincie Noord-Holland, tel. (023) 514 43 00. De prijs bedraagt 5,- (inclusief BTW en exclusief verzendkosten).

De overhandiging van het boek is onderdeel van de opening van de tentoonstelling Heemskerk uitgediept, archeologisch erfgoed van een dorp. Wethouder Leo van der Kolk van Heemskerk opent deze tentoonstelling. Prehistorische vondsten uit Heemskerk en de Broekpolder, en een reconstructie van een Romeinse boerderij zijn de hoogtepunten van de tentoonstelling. De tentoonstelling is van 1 tot en met 27 augustus te zien in de Nederlands Hervormde Kerk aan het Kerkplein in Heemskerk. De tentoonstelling laat de bezoekers kennismaken met de bewoningsgeschiedenis van het dorp vanaf de Midden-Bronstijd tot recente tijden. De tentoonstelling bestrijkt de periode vanaf de vroegste bebouwing (Midden-Bronstijd) tot circa 1950. Naast de bodemvondsten is er ook aandacht voor de dynamiek van het landschap. De organisatoren willen niet alleen bezoekers informeren over de ontstaansgeschiedenis van Heemskerk, maar ook gemeentelijke beleidsmakers wijzen op hun verantwoordelijkheid ten aanzien van het beheer en behoud van het archeologisch cultureel erfgoed. De tentoonstelling schenkt ook aandacht aan de Broekpolder, als voorbeeld hoe gemeentelijke uitbreidingsplannen kunnen samengaan met archeologische belangen. De Historische Kring Heemskerk is de initiatiefnemer en organisator van deze tentoonstelling in het kader van de manifestatie Land in Zicht van de Stichting Kunst en Cultuur Noord-Holland. Land in Zicht richt zich deze zomer op de kunst, cultuur en cultuurhistorie van Kennemerland.
Marieke Ottevanger 25-7-2003 11:24:00