EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

EVO verwerpt excuses voor toegenomen files

Tijdens het eerste halfjaar van 2003 zijn de files weer met 4,5% gestegen, zo blijkt uit de cijfers die Verkeer en Waterstaat vandaag bekend maakte. EVO vindt dat Verkeer en Waterstaat zich ieder jaar weer achter nieuwe excuses verschuilt. Afgelopen jaren werd de economische voorspoed aangehaald die voor extra verkeer zorgde. Nu noemt Verkeer en Waterstaat het slechte weer de oorzaak voor de filegroei. De werkelijke reden is dat de investeringen in de Nederlandse infrastructuur de afgelopen decennia sterk zijn achtergebleven ten opzichte van het toegenomen aantal autorijders.

Om deze achterstand gericht aan te kunnen pakken, heeft EVO voor de overheid in kaart gebracht welke files Nederland momenteel het meeste geld kosten. Deze twintig duurste knelpunten zijn vermeld in de Infrastructurele Wegwijzer 2003.

Het ontbreekt Nederland daarnaast aan goede alternatieven om de files te kunnen vermijden. Provinciale en lokale bestuurders hebben afgelopen jaren afgezien van investeringen ter verbetering van de doorstroming op het regionale wegennet. Gevolg hiervan is dat een groot deel van het regionale verkeer onnodig tot de snelweg ?veroordeeld? wordt.

Een deel van de oplossing voor de files moet worden gezocht in een betere afstemming tussen gemeenten, provincies en rijk.