01-08-2003
Minder gezondheidsproblemen op dansfeesten

Utrecht, 1 augustus 2003. Het aantal gezondheidsproblemen op grote dansevenementen is de laatste vijf jaar sterk afgenomen. Dit geldt in het bijzonder voor incidenten waarbij uitgaansdrugs als XTC en speed in het spel zijn. De afname van de gezondheidsproblemen is voor een belangrijk deel toe te schrijven aan de professionalisering van de feestorganisaties, bewuster gebruik van drugs en het inzetten van gespecialiseerde verpleegkundigen. Ook het feit dat gebruikers hun pillen kunnen laten analyseren en de daarbij horende voorlichting en alarmering bij calamiteiten hebben een bijdrage geleverd aan het voorkomen van gezondheidsproblemen.

Hoe veilig of onveilig het gebruik van uitgaansdrugs is blijkt uit de publicatie Uitgaan en veiligheid, die gewijd is aan 'feiten en fictie over alcohol, drugs en gezondheidsverstoringen'. Het boekje is uitgegeven door het Trimbos-instituut samen met Educare, één van de grootste aanbieders van medische zorg op dansevenementen. In de publicatie wordt de balans opgemaakt van de activiteiten van zowel Educare als DIMS (het Drugs Informatie en Monitoring Systeem). Het geeft een beeld van de ontwikkelingen op de markt van uitgaansdrugs en van de gezondheidsproblemen die zich de afgelopen tien jaar hebben voorgedaan op grote dansfeesten.

Naast alcohol en cannabis is XTC nog steeds één van de meest gebruikte uitgaansdrugs. Het aantal bezoekers van houseparty's dat zegt pillen te slikken blijft constant, evenals het aantal pillen dat bezoekers op één avond zeggen te slikken: gemiddeld 1 à 2. Uit gegevens van het DIMS blijkt dat de XTC-pillen de laatste jaren vrij zuiver zijn. In 2002 bevatte gemiddeld meer dan 95% van de pillen MDMA, de werkzame stof van XTC.. De gemiddelde hoeveelheid MDMA lag in 2002 op 76 mg per pil; wel worden steeds vaker pillen aangetroffen die meer dan 100 mg MDMA bevatten.

De gegevens van Educare laten zien dat het aantal gezondheidsproblemen op grote dansfeesten in de laatste vijf jaar sterk is afgenomen: in 1996 kwamen nog 12 op de 1000 feestgangers bij de EHBO langs, in 2002 was dat gedaald tot 8 op de 1000. In 98% van de gevallen ging het om lichte klachten (hoofdpijn, misselijkheid en lichte verwondingen). Opvallend is dat het aantal problemen met XTC en speed is gedaald, terwijl de problemen bij alcoholgebruik toenemen. Nieuw is de opkomst van de partydrug GHB. De (tijdelijke) bewustzijnsdaling die kan optreden bij overdosering van GHB is door gespecialiseerde hulpverleners goed te herkennen en te bewaken.

Het verzamelen van gegevens over drugs door DIMS en over gezondheidsproblemen tijdens feesten door Educare heeft veel waardevolle informatie opgeleverd. Uitwisseling van actuele informatie over drugs en gesignaleerde gezondheidsproblemen kan zorgen voor nog betere zorg en inzicht in de risico's van partydrugs. De onderzoekers pleiten daarom voor een nationaal dekkende monitor voor drugsincidenten met de mogelijkheid van directe uitwisseling van actuele gegevens tussen hulpverleners.

Uitgaan en veiligheid: feiten en fictie over alcohol, drugs en gezondheidsverstoringen. Door Femke Pijlman, Jan Krul en Raymond Niesink. Uitgegeven door het Trimbos-instituut in samenwerking met Educare. Te bestellen via bestel@trimbos.nl of 030-2971180. Bestelnummer AF0469, prijs 10,-.


---

---

---

Voor meer informatie, bel Henk Maurits (030 - 297 11 38) of Harald Wychgel (030 - 297 11 16), voorlichters Trimbos-instituut. Bezoekadres: Da Costakade 45, Utrecht.
Postadres: Postbus 725, 3500 AS Utrecht.
Telefoon (030) 297 11 00 Fax: (030) 297 11 11