Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Defensie neemt DU-risico's Zuid-Irak niet serieus genoeg

De gezondheidsrisico's van Nederlandse militairen in Zuid-Irak worden niet serieus genoeg genomen. Dat stelt de ACOM -de CNV-bond van militairen- nadat Defensie schriftelijke vragen van de ACOM over de omgang met verarmd uranium (ofwel DU) heeft beantwoord.

In het antwoord geeft Defensie te kennen, dat men de betreffende militairen adequaat heeft voorgelicht. Beschermingsmiddelen zijn beschikbaar. Tenslotte is Defensie de mening toegedaan dat het invullen van een nazorgvragenlijst voldoende soelaas biedt. Eventuele afname van een bloed en/of urinemonster zal uitsluitend plaatsvinden indien de betreffende militair daar uitdrukkelijk zelf om vraagt.

De ACOM is van mening dat door Defensie op voorhand te lichtvaardig gedacht wordt dat de betreffende risico's zich wel zullen beperken tot op voorhand te lokaliseren gebieden. De betreffende stofdeeltjes houden onder omstandigheden echt geen halt voor een in het zand getrokken lijntje... Veel Amerikaanse en Britse DU-munitie is in Zuid-Irak verschoten, zodat Nederlandse militairen elke dag de giftige resten daarvan kunnen tegenkomen. Een onderzoek hoeveel DU-munitie is verschoten vindt de ACOM volstrekt irrelevant.

Daarom meent de ACOM dat Defensie militairen die zijn uitgezonden naar Irak in de gelegenheid moet stellen om een urinemonster af te geven bij terugkomst, vergezeld van goede voorlichting over het doel van deze monsterafname.

De ACOM wil pertinent niet dat uitgezonden militairen jaren na dato geconfronteerd worden met gezondheidsgevolgen van het verblijf in Irak.

Leusden, 1 augustus 2003



Ingezonden persbericht