Ingezonden persbericht


Aviodrome start zomerrondvluchten met beroemde vliegtuigen

Lelystad, 16 juni 2003 - Op zaterdag 2 augustus begint de Aviodrome met bijzondere rondvluchten voor passagiers. De zomervluchten worden gevlogen met beroemde passagiersvliegtuigen uit de jaren dertig en veertig, waarvan de namen met hoofdletters in de geschiedenis van de luchtvaart worden geschreven. Er worden prachtige routes gevlogen die elk hun eigen thema hebben gekregen. De vluchten hebben namen als 'de Zuyderzeeroute'; 'Attractief Flevoland' en 'Zeven Sloten Tegelijk'.

Hoewel het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome op de Luchthaven Lelystad pas in het najaar zal worden geopend wil het luchtvaart-themapark nu al van zich laten horen door de organisatie van bijzondere evenementen. De zomervluchten voor passagiers met historische passagiersvliegtuigen en de organisatie van het '100 Jaar Luchtvaart Spektakel' op zaterdag 6 september op de Luchthaven Lelystad zijn twee van die bijzondere activiteiten.

De rondvluchten kunnen iedere zaterdag en zondag, van begin augustus t/m 7 september worden gemaakt in een tweemotorige Dakota uit 1943. De Dakota's werden in de Tweede Wereldoorlog gebouwd als militaire transportvliegtuigen. Na de oorlog werden ze de belangrijkste passagiersvliegtuigen ter wereld, o.a. omdat er maar liefst 13.000 exemplaren waren gebouwd; meer dan van enig ander verkeersvliegtuig van voor of na die tijd.

Op vrijdag 5 en zaterdag 6 september kunnen er ook rondvluchten worden gemaakt in een Duits passagiersvliegtuig uit de jaren dertig en veertig: de drie(!)motorige Junkers JU-52. De eerste -destijds nog eenmotorige- JU-52 vloog al in 1931. Met zijn huid van golfplaat behoort de JU-52 tot de eerste geheel metalen passagiersvliegtuigen uit de geschiedenis.

De routes die zes weken lang door de Dakota gevlogen worden behoren stuk voor stuk tot de mooiste die er boven ons land kunnen worden gevonden. De 'Historisch Waterland-route' gaat via de Bataviawerf en Marken o.a. over het Muiderslot en de vesting Naarden. De 'Zuyderzeeroute' loopt o.a. over de Zuiderzeehavens Enkhuizen, Hoorn, Edam, Volendam en Marken. De 'Zeven Sloten Tegelijk-route' gaat over de meren van Overijssel en Friesland en de 'Attactief Flevoland-route' laat de belangrijkste toeristische attracties van de provincie Flevoland zien, waaronder SixFlags, Bataviastad en de Bataviawerf, het Nieuwland Poldermuseum en Urk.

De prijzen voor de vluchten variëren van E 79,- voor de korte 30 minuten-vluchten in de Dakota tot E 150,- voor een vlucht in de driemotorige Junkers JU-52. Meer informatie en boekingsformulieren zijn te krijgen via 0320 289840 en via www.aviodrome.nl. Organisaties die de Dakota voor hun personeel of relaties willen afhuren, evt. 'aangekleed' met een hapje of een drankje, kunnen bellen met 0320 289 848

Noot voor de pers: digitale foto's in hoge resolutie van de Dakota en de Junkers JU-52 worden u op verzoek toegemaild: 0320 289858 (Peter van de Noort) of p.vdnoort@aviodrome.nl.

Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome, Dakotaweg 11a, 8218 NT Luchthaven Lelystad. 16 juni 2003- Peter F. A. van de Noort, 0320 289858 of 06 22 19 70 42.


---- --