Ingezonden persbericht
PERSBERICHT 2 augustus 2003,

Baskische jongerenorganisatie SEGI bezoekt Nederland en wordt prompt tot ETA-groep benoemd

Utrecht - De Baskische jongerenorganisatie SEGI is dit weekend in Nederland om informatieavonden te geven, demonstraties te houden en Nederlandse groepen te ontmoeten.

SEGI is de grootste jongerenorganisatie van Baskenland, op door hen georganiseerde politieke festivals komen minstens 20.000 jongeren af, en is actief op allerlei sociale en politieke terreinen, zoals antimilitarisme, dienstweigeren, milieu, feminisme, werkloosheid onder jongeren, arbeidsrechten, recht op zelfbeschikking van Baskenland, tegen marteling, etc.

In verband met berichten dat een demonstratie in Nijmegen niet zal worden toegestaan heeft SEGI besloten deze af te gelasten. SEGI protesteert tegen deze volstrekt onnodige inperking van de vrijheid van meningsuiting maar wil de confrontatie niet opzoeken. Wel zal er zaterdagmiddag om 14.00 op de Dam in Amsterdam gedemonstreerd worden. Zaterdagavond vinden er twee informatieavonden plaats. Om 20.00 in De Klinker te Nijmegen aan de Van Broekhuyzenstraat 46 en om 22.00 in Vrankrijk te Amsterdam aan de Spuistraat 216. Beide informatieavonden zijn openbaar en iedereen is van harte welkom. Op zondag 3 augustus gaat SEGI demonstreren bij de gevangenis in Alphen a/d Rijn, waar de Baskische politieke vluchteling Alexander Akarregi in afwachting van een Spaans uitleveringsverzoek,gevangen zit. De demonstratie vangt aan om 19.00 uur aan de Maatschapslaan tegenover nummer 1. Aangezien meer dan twintig dagen zijn verstreken sinds Alexander werd gearresteerd en Spanje nog immer niet om zijn uitlevering heeft verzocht zal SEGI zijn vrijlating eisen.

Sinds onze aankondiging dat vertegenwoordigers van de Baskische jongerenorganisatie SEGI enkele dagen in Nederland zullen verblijven om aandacht voor hun strijd te vragen verschijnt het ene bericht na het andere dat de jongerenorganisatie van ETA naar Nederland komt. Het heet een omstreden bezoek te zijn.

Graag vragen we uw aandacht voor het feit dat SEGI nimmer voor terroristische daden is veroordeeld en dat er nimmer banden tussen SEGI en ETA zijn geconstateerd. Graag herinneren we u aan de, in deze moderne tijden van terrorismebestrijding bijna vergeten, idee van de onschuldpresumptie.

Dat SEGI op de Europese lijst van terroristische organisaties staat maakt het nog niet tot een terroristische organisatie. Het toont eerder het onrechtstatelijk karakter van de lijst aan. De Europese terroristenlijst bestaat voor meer dan de helft uit Baskische organisaties waarvan er maar éen, ETA, geweld gebruikt om haar doelen te verwezenlijken. Het enige dat de andere organisaties verweten kan worden is dat zij dezelfde doelen als ETA nastreven. De plaatsing op de terroristenlijst wordt op geen enkele wijze juridisch getoetst. De lijst is dan ook het rechtstreekse gevolg van diplomatie, of minder net gezegd, politiek gekonkel.

SEGI is in Spanje enkel bij voorlopige maatregel verboden, in afwachting van een onderzoek. Net als de Baskische krant Egin (sinds 1998), de internationalistische organisatie Xaki (sinds 1999), De mensenrechtenorganisatie Gestoras Pro-Amnistia (sinds 2001), De politieke partij Batasuna (sinds 2002), de Baskischtalige krant Egunkaria (sinds 2003) en vele andere groepen en organisaties. In geen van deze gevallen is er ook maar een begin van een proces gemaakt maar de Spaanse media en regering roepen om het hardst dat het terroristische organisaties zijn.

De Spaanse regering is evenwel niet onpartijdig. Regeringswoordvoerders roepen om het hardst dat ze de aanslagen veroordelen maar ze doen er helemaal niets aan om het onderliggende politieke conflict op te lossen. Nog sterker, keer op keer stoken ze het vuurtje op. De situatie in Baskenland, met een ongekend offensief van de Spaanse autoriteiten tegen de linkse Baskische onafhankelijkheidsbeweging, met tal van 'verbodsuitvaardigingen bij voorlopige maatregel' zonder enige juridische toetsing, met het eerste verbod op een politieke partij sinds de dood van Franco, met bijna 700 Baskische politieke gevangenen een toename van marteling van vooral jeugdige Baskische arrestanten en een continuerende bommencampagne van ETA als antwoord daarop, vraagt meer dan ooit om een politieke oplossing van het conflict; in de visie van het Baskenland Informatie Centrum het recht op zelfbeschikking van Baskenland.

In Baskenland is alles dat voor onafhankelijkheid is zo'n beetje wel verboden. Als we het reformatorisch dagblad (23 juli) mogen geloven zou hierna het BIC wel eens aan de beurt kunnen zijn. Ook wij zijn volgens het dagblad een dekmantel voor ETA-activiteiten. Ook wij zouden ons schuldig maken aan bedreigingen en vernielingen. Dat dit alles niet waar is doet er niet toe. Met een beetje 'diplomatie' staan we zo op de Europese terroristenlijst.