UDC

Dance Valley 2003


Veel festivalkenners beweerden in 1995 dat het onmogelijk zou zijn een drukbezocht openlucht dagfestival met uitsluitend house muziek te organiseren. House zou iets zijn voor nachtvlinders, in een kleine omgeving en zeker niet iets dat zich zou lenen voor een groot festival.

Op 23 juli 1995 werd nadrukkelijk het tegendeel bewezen. Op die dag werd het eerste Dance Valley Festival georganiseerd en 8000 mensen hadden de dag van hun leven. Vanaf die datum was het jaarlijkse festijn een feit en groeide het bezoekers aantal in 2001 zelfs tot ongekende hoogte (90.000, een wereldwijd record) en hebben alle artiesten van naam en faam binnen de dance muziek ooit wel eens opgetreden op Dance Valley.

Dance Valley zal plaats vinden op zaterdag 2 augustus
2003(recreatiegebied Spaarnwoude) en duurt van
10.00-23.00 uur.

Inmiddels is Dance Valley toe aan de 9e editie, het bezoekersaantal is dit jaar max. 40.000 bezoekers.Het oorspronkelijke aantal van zes dans arena's is in de loop der jaren opgeschroefd tot maar liefst 16.

Nieuw dit jaar is het UDC memberdeck , welk alleen toegankelijk is voor UDC-members. Dit deck is van alle gemakken voorzien en bied legio extra's zoals b.v.
een aparte lounge waar geluisterd kan worden naar aanstormend talent. Daarnaast krijgen members ook toegang tot de member-tower van 35 meter hoog, met een waanzinnig uitzicht over het terrein. Ook kan er gebruik gemaakt worden van aparte toiletten en er is een eigen muntverkoop (= minder wachttijd). Verder zullen er verschillende artiesten (onaangekondigd) rondlopen om handtekeningen/cd's te vergeven...

Uiteraard zullen er ook dit jaar weer de nodige TOP-ACTS te zien zijn van artiesten die wereldwijd reeds 'naam en faam'hebben gemaakt. Een kleine greep uit het aanbod van de DJ's én live-acts;

Tiësto, Carl Cox, Sasha & John Digweed, Ferry Corsten, Yoji Biomehanika, Deep Dish, Roni Size en vele anderen...

Kortom;

16 arena's, 16 verschillende substromingen binnen de hedendaagse dance muziek. Hard Dance, Techno, Electro, Progressive, U ziet door de bomen het bos niet meer? Wij gelukkig nog wel..hieronder een korte beschrijving van enkele stromingen.

Urban Area
Deze area is dit jaar NIEUW op Dance Valley!
Hier kunt U een mix verwachten van muziek, lifestyle en stijl in de breedste zin van het woord. Qua muziek wordt er een gevarieerd programma geboden van R&B , 2 step en house.

Hard Dance
Snelle, harde en zeer energieke stroming binnen het huidige dance aanbod, razend populair op het ogenblik. Verenigt elementen van trance & techno in zich, maar is sneller en melodieuzer.

Techno
Minimalistische oervorm van moderne dance. Werd aanvankelijk ontwikkeld in industriële steden als Detroit onder invloed van groepen als Kraftwerk, vond vervolgens veel weerklank in landen als Duitsland en is ook in Nederland razend populair. Kenmerkt zich door harde repeterende beats en verschuivende geluidspatronen.

Electro
Minimale broertje van techno. Electro grijpt terug op de oervormen van house en de baslijnen en synthesizerklanken van de vroege jaren tachtig, ontwikkeld door eerdergenoemde groep Kraftwerk en producers als Giorgo Moroder. Electro maakt op het ogenblik een grote revival door.

Progressive
Subgenre dat ontstaan is uit de vroegere trance, een stijl die zich kenmerkte door hypnotiserende repetitieve elementen en lange breakdowns. Deze sound ontwikkelde zich meer en meer in de breedte en er werden elementen uit allerlei andere muzieksoorten in verwerkt.

Clubhouse
Subgenre dat het dichtst bij het oorspronkelijk discogeluid is gebleven. Kenmerkt zich door warme funky baslijnen en zwoele vocalen en latino-invloeden. Doet het vooral goed in de wat warmere landen, is ook heel populair op bijvoorbeeld Ibiza, het Mekka van de housemuziek.

Techhouse
Female friendly techno, wordt deze variant ook wel eens genoemd. Is een soort kruising tussen de harde en monotone technosound en de warme elementen van clubhouse.

Drum & Bass
Zeer snelle vorm van dansmuziek, ontstaan in Londen in begin jaren negentig. Is ontstaan uit de rave, de Engelse tegenhanger van gabber (zij het wat minder hard en dreigend). Had vooral in de beginjaren veel elementen van reggae in zich, gecombineerd met een breakbeat. Het leek er een tijdje op dat deze variant aan het uitsterven was, maar is met name in Engeland weer aan een comeback bezig.

Ambient
Waar hard gedanst wordt, moet ook uitgerust worden, Ambient vormt de ideale soundtrack. Waar vroegere ambient voornamelijk bestond uit sferische klanktapijten gemixt met bijvoorbeeld walvisgeluiden, maar in principe kan alles, als het maar relaxed is. Enige jaren geleden ontstond er een grote hype rondom lounge, een muzieksoort die zich kenmerkte door trage en lome ritmes, waar je bij moest liggen, dit was in feite niets anders dan een nieuwe variant van Ambient.

Breakbeat
Is een soort kruising tussen vierkwartsmaat techno, hiphopritmes en elementen van drum & bass. Kenmerkt zich door rauwe baslijnen, funky samples en stevige beats.

Latin Dance (Bat Beats)
Alle mogelijke vromen van moderne elektronische dansmuziek met latijns-amerikaanse invloeden erin verwerkt. Trefwoorden: zonnig, vrolijk en dansbaar...

MEDIA

Dance Valley wordt dit jaar wederom live uitgezonden via televisie, internet en radio. De televisie en radio-uitzendingen worden gerealiseerd in samenwerking met mediapartners Yorin en MTV. Voor de internetuitzending kunnen wij op medewerking rekenen van Partyscene en Xpander.

MTV zal live uitzenden van 19.00-23.00 uur.
Daarnaast volgen er herhalingen op 3 augustus van
00.00-03.00 uur. Later op de avond volgt er wederom een herhaling van
20.00-00.00 uur.

Yorin FM zal live uitzenden vanaf Dance Valley van
10.00-23.00 uur.

De VPRO (3 voor 12) verzorgd een live uitzending via internet (www.3voor12.vpro.nl) van 10.00-23.00 uur. Na Dance Valley zijn er sets on demand te beluisteren.

Op redactioneel gebied worden wij bijgestaan door de ervaren medewerkers van Partyscene.nl en Xpander.nl. Een team van 30 tot 40 mensen zal o.a. teksten,fotomateriaal, sfeerverslagen en interviews verzorgen.
De redactionele stukken van Xpander zullen te lezen zijn op www.xpander.nl
Partyscene verzorgd naast redactionele stukken ook foto's, sfeerverslagen en interviews.

Op het internet (www.dancevalley.com) zullen de hele dag unieke streams beschikbaar zijn voor audio en video.
Deze zijn te vinden via de website www.dancevalley.nl

Voor de beelden geldt dat er aan de hand van een van te voren gemaakt schema wordt gewerkt. Van ieder uur dat er een videostream wordt aangeboden, wordt er een kwartier gereserveerd voor een ronde tafel gesprek. Voor deze gesprekken worden diverse artiesten en bekenden uit de dance scene uitgenodigd om hun visie te geven over bepaalde zaken.

De videostreams zullen worden aangeboden in Windows Media.

Fact Sheet Dance Valley 2002


40.000 bezoekers

3 openlucht stages

11 tenten

140 DJs

14 live acts

12 MCs[109) 250 pendelbussen

350 security mensen

250 mensen voor verkeersregeling

50 mensen voor dj vervoer

40 hostesses
zware politie inzet

25 hondengeleiders

16 paarden

200 mensen voor de diverse media-uitzendingen (Radio, TV, Internet, SMS)


2 audio streams & 2 video streams

1000 afvalcontainers

80 mensen voor afvalzorg

10 reinigingsmachines
Ruim 80.000 kg afval

20 hectare grond

48 Technics SL1210 draaitafels

36 Pioneer CDJ-500 / CDJ-1000 cd-spelers

15 Pioneer DJM-600 mixers

15 Pioneer EFX-500 effect machines

320 Speakers met een vermogen van meer dan 262kW geluid
108 versterkers met een vermogen van 259kW geluid
10 km geluidskabels

70 geluidsmensen

15 km hekken
meer dan 500 toiletten

1 shovel

15 vorkheftrucks

9 km staalplaten

12 hoogwerkers

25.000 rollen toiletpapier (gelijk aan een lengte van 110 km toiletpapier)


3 eetruimten met duizenden zitplaatsen

40 koelingcontainers

8 km bierleidingen

60 porto cabins

250 walkie talkies

30 trailers met lampen (2400 m3)
Stroomvoorziening voor het licht 5 x 2400 amp (2.500.000 watt)
753 Martin Mac 500 motorspots

156 Martin 600 motorspots

53 Patendlichten

125 Mega stroboscopen

133 Par 64 sixbars

209 ACL setlichten

8 van de meest krachtige lasers

16 km trussen

30 km lichtkabels

129 generatoren

12 ground supports


---

noot voor redactie (