Gemeente Rheden

Een nieuw perspectief voor Fojnica: Europese integratie Rheden organiseert internationale ontmoeting voor jongeren en gemeentelijke delegaties

Europese integratie is het centrale thema van de vierde gemeentelijke conferentie en het jongerenkamp dat de gemeente Rheden organiseert met haar drie zustergemeenten uit Bosnië-Herzegovina, Duitsland en Tsjechië. Zaterdag 2 augustus start het één week durende internationale zomerkamp in Recreatieoord De Panoven te Zevenaar. Zo'n 70 jongeren in de leeftijd van 15 tot 25 jaar, afkomstig uit de vier landen, nemen deel aan dit kamp. De gemeentelijke conferentie vindt plaats van donderdag 7 tot en met zondag 10 augustus in Rheden zelf. Beide activiteiten vormen onderdeel van het "Fojnica-programma", waarin het Bosnische stadje Fojnica ondersteuning ontvangt van Rheden, Burgdorf (Duitsland) en Cheb (Tsjechië).

Met het oog op de uitbreiding van de EU in mei 2004 met 10 landen, waaronder Tsjechië, is het thema van de gemeentelijke conferentie dit jaar "Bosnië-Herzegovina en het proces van Europese integratie". De heer Herman Vermeer, Europarlementariër voor de VVD, zal een speech geven over de uitbreiding van de EU en de vooruitzichten van Bosnië op EU-lidmaatschap. Het Inter Kerkelijk Vredesberaad (IKV) en de gemeentelijke delegaties geven daarna hun perspectief op Europese integratie en de rol van de lokale overheid daarin. Het thema "Europa" zal ook in discussies op het zomerkamp ter sprake komen.

Het "Fojnica-programma" is in 1999 met steun van het IKV van start gegaan. Het IKV vervult nog steeds een coördinerende en ondersteunende rol bij diverse activiteiten. Ondersteuning van het lokale bestuur en de jeugd van Fojnica staan centraal in het programma. Sinds 2000 vindt er jaarlijks een gemeentelijke conferentie en jongerenkamp plaats in één van de partnergemeenten. Binnen het "Fojnica-programma" worden ook projecten in Fojnica zelf ondersteund. Een hoogtepunt van het samenwerkingsverband was de brandweerauto die de gemeente Rheden aan Fojnica schonk twee jaar geleden. Verder hebben Rheden, Burgdorf, en Cheb een aanzienlijke financiële bijdrage geleverd aan de renovatie van het nieuwe onderkomen van jongerencentrum "Stella". "Stella" is de drijvende kracht achter tal van kleine en grotere initiatieven die jongeren en burgers, ongeacht hun etnische achtergrond, weer een perspectief bieden op een betere toekomst. Opening van het nieuwe jongerencentrum wordt verwacht in het voorjaar van 2004.

Fojnica is een stadje in Centraal-Bosnië met een van oorsprong gemengde bevolking, bestaande uit Moslims (Bosniaks) en Bosnische Kroaten. Tijdens de oorlog in Bosnië, tien jaar geleden, vluchtten veel Kroaten uit Fojnica. Aangemoedigd door het gemeentebestuur van Fojnica is het merendeel van de Kroatische bevolking inmiddels teruggekeerd. Er zijn echter - los van de armoede en werkloosheid - nog altijd problemen, omdat de etnische scheidslijnen in het dagelijkse leven zijn blijven bestaan. Zo hebben de Bosnische Kroaten en Moslims ieder hun eigen cafés en winkeltjes. Op de scholen krijgen Moslim en Kroatische kinderen les in aparte klassen met ieder hun eigen curriculum. Ter bevordering van interetnische contacten nemen zowel Bosnische Kroaten als Moslims uit Fojnica deel aan de conferentie en het kamp.




Copyright: Gemeente Rheden