PERSBERICHT - 2003-07-29

Van 2 tot en met 17 augustus met Legio Secunda Augusta

Twee weken Romeins Festival in Themapark Archeon

'Het is hier geweldig. Hier hebben we de juiste achtergrond. We zijn de hele dag middenin een echt Romeinse entourage. Bezoekers, die hier komen, zijn bij voorbaat al geïnteresseerd in geschiedenis. Thuis, in Engeland, zijn de mensen in het noorden erg met de Romeinen bezig, maar wij hebben geen reconstructies en geen gebouwen. Als we tussen ruïnes of op een veld onze shows geven, is dat heel anders.' (Legio Secunda Augusta over Themapark Archeon)

Van 2 tot en met 17 augustus wordt in Themapark Archeon in Alphen aan den Rijn voor de vierde keer het Groot Romeins Festival gehouden. De Romeinse re-enactorgroep Legio Secunda Augusta uit Groot-Brittannië is de grote trekpleister. Behalve vele re-enactors - meer dan honderd in historisch kostuum gestoken enthousiastelingen - is er tijdens het festival ook heel veel materiaal te zien.

Nagebouwd zijn onder meer een Romeins huishouden, een 'snackbar', ambachtelijke werkplaatsen, een gladiatorenbarak, een officierstent en manschapverblijven.
In Themapark Archeon staan permanent levensgrote reconstructies van een Romeinse herberg, tempel, woning, arena en van een Romeins badhuis en forum. Alles is gebaseerd op archeologische vondsten in Nederland. Een prima omgeving voor een Romeins festival met legionairs, gladiatoren, senatoren, ambachtslieden en matrones.

Door de mix van militairen en burgers - mannen, vrouwen en kinderen - is deze groep uniek in Europa. Tijdens het festival verzorgt de groep demonstraties en opvallende shows. De legionairs tonen hun oefen- en aanvalstechnieken, er is een parade van de Romeinse ruiterij, de dames geven een modeshow van slip tot mantel en er worden een aantal ceremoniën gehouden.

Experimenten
Het Britse Legio Secunda Augusta beeldt een keizerlijk legioen uit zoals dat in de eerste en tweede eeuw in Brittannia gelegerd was. De activiteiten van de groep zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en experimentele archeologie. Het legioen wordt aangevuld met het Tweede Cohort, een groep Nederlandse leden, en met een aantal Engelse vrienden. De Archeotolken van Themapark Archeon geven eveneens acte de présence.

Opgravingsresultaten geven niet altijd uitsluitsel over het juiste gebruik van de opgegraven voorwerpen. Door het verantwoord experimenteren van leden van Legio Secunda Augusta worden soms verrassende resultaten behaald. Deze praktijkresultaten en de wetenschappelijke theorieën zijn het uitgangspunt voor de demonstraties van wapens, werktuigen, kleding, Romeinse gebruiken en gebruiksvoorwerpen van de groep.

Van alles te beleven
In de officierstent liggen veel mooie dingen. Hier zijn bijvoorbeeld militaire standaards en de wolfs-, beren- en leeuwenhuiden te zien. Ook de schilden, helmen en bepantsering van de officieren zijn in deze tent te vinden. Allemaal keurig opgepoetst. Op een veldtafel ligt zelfs de stafkaart klaar. Alles wordt getoond en uitgelegd door de re-enactors van Legio Secunda Augusta en door hun Bataafse collega's, die ook de vertaling voor de inheemse bezoekers verzorgen.

De manschappen verblijven in een eenvoudige, maar regenbestendige leren legertent. Zon tent is bedoeld voor acht soldaten. Die verblijven er ook en zij koken voor de tent hun potje op een houtvuur. Hun schilden, pantsering en wapentuig staan naast de tent. Heel handig voor passerende barbaarse bezoekers. Die kunnen op die manier gemakkelijk vragen aan hen stellen en soms zelfs samen op de foto met een echte Romeinse helm op.

Vlakbij staan - onder strenge bewaking - de balista en de scorpio, de pronkstukken van de legionairs. Deze schietwerktuigen zijn formidabele wapens. Met de balista, een katapult, werpt een echte legionair stenen kogels; de re-enactor werpt met sinaasappels en uien die vaak honderden meters verderop terechtkomen.

Wellicht is de scorpio nog indrukwekkender dan de balista. Deze staande boog kan pijlen van zeker honderd meter afstand feilloos door het lichaam van een Keltische 'tegenstander' schieten. De kracht van de pijlen is zo groot dat deze dwars door het schild van de Kelt heen gaan.

Domina: de Romeinse vrouw
Een apart onderdeel van Legio Secunda Augusta is Domina. Deze vrouwengroep richt een Romeinse woning helemaal in met fornuis, toilet, meubels, huisaltaar, muurschilderingen en zelfs paneeltjes aan de wand.

Iedere bezoeker kan van de matrones in geuren en kleuren vernemen hoe het dagelijkse leven er voor een gemiddelde Romeinse uitziet. Compleet met anekdotes over de toiletspons, over wat te doen met het zweet van een gladiator en over hoe de liefde door de maag gaat.

Romeinse burgers
Verschillende ambachtslieden volgen het leger. Zoals de schoenmaker die zijn schoenen aan de soldaten verkoopt, maar ook de mozaïekmaker, de frescoschilder en de siersmid zijn van de partij. Al deze mensen demonstreren hun historische ambacht en zijn graag bereid om uit te leggen hoe alles werkt en gemaakt wordt. Dit geldt ook voor de senatoren, juristen en priesters die het legioen versterken.

Maquettes
Een Romeinse landmeter heeft veel maquettes bij zich om de Romeinse bouwmethoden uit de doeken te doen. Ook de chroma, een meetinstrument om wegen en gebouwen uit te zetten, wordt gedemonstreerd. Het Romeinse instrument ziet er anders uit dan de moderne meetapparatuur, maar is even precies als de hedendaagse variant.

Gladiatoren
De gladiatoren van Legio Secunda Augusta vechten met en tegen de vechtersbazen van Themapark Archeon en Ludus Gladiatori. Door deze samenwerking ontstaat een spannende gladiatorenshow. De hoogtepunten van de dag worden gevormd door het vrouwengevecht, een klassiek gevecht met een klassieke uitrusting en als klapstuk een gemengd gevecht - een Romein tegen een barbaar of een barbaar tegen een vrouw.