PERSBERICHT - 2003-07-31

Verkeersprognose: komend weekend enorm druk

Tweede 'zwarte zaterdag' in Frankrijk

Automobilisten die komend weekend op vakantie naar het buitenland gaan, krijgen vooral in Framkrijk en Duitsland te maken met bijzonder lange files. In eigen land worden niet al te veel problemen op de weg verwacht.

In Frankrijk gaat de regio Parijs met vakantie en staat de tweede Zwarte Zaterdag voor de deur. In Duitsland begint voor miljoenen inwoners uit de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen de vakantie. In Nederland valt het met de vakantiedrukte wel mee. Hier zijn het vooral bezoekers aan grote evenementen die voor files zorgen.

Frankrijk
In Frankrijk wordt het extreem druk in de Rhônevallei op de Autoroute du Soleil, de A6/A7 naar het zuiden. Automobilisten moeten zaterdag rekenen op uren vertraging. De eerste files staan er waarschijnlijk al om drie uur s ochtends. Ook op de A10 van Parijs naar Bordeaux, op de A75 van Clermont-Ferrand naar de Middellandse Zeekust en op de A9 van Orange naar de Spaanse grens wordt het dringen. De Franse verkeerspolitie heeft zaterdag bestempeld als een zwarte dag. Als u toch in het weekend gaat reizen, is het beter om op zondag te reizen, maar ook dan zijn files niet te vermijden.

Duitsland
In Duitsland begint dit weekend de vakantie in de dichtstbevolkte deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen. Vrijdag en zaterdag staan er lange files op de snelwegen in het noorden bij Hamburg (A7) en in het zuiden rond Neurenberg (A3/A9), op de ring van München (A99) en op de A8 naar Salzburg. Zondag wordt op het circuit van Hockenheim (bij Mannheim), de Duitse Grote Prijs Formule 1 verreden. Duizenden Formule
1-liefhebbers zorgen voor extra drukte op onder meer de A5, de A6 en de A61.

Oostenrijk & Zwitserland
Ook in Oostenrijk en Zwitserland is het druk op de vakantieroutes. In Oostenrijk is de Tauerntunnel, op de A10 Salzburg-Villach, het belangrijkste knelpunt. In Zwitserland loopt de wachttijd voor de St. Gotthardtunnel op de A2 Basel-Chiasso snel op. Wachttijden van 3 tot 4 uur voor beide tunnels zijn geen uitzondering.

Nederland
Op de Nederlandse wegen wordt het niet druk. Wel komen vrijdag zowel vertrekkende- als terugkerende vakantiegangers op de A2, bij de Randweg Eindhoven, in de file. In de regios Amsterdam en Rotterdam kunnen werkzaamheden voor vertraging zorgen.

De ringweg Amsterdam, A10-west, is in beide richtingen dicht tussen de afrit Haarlem en de Coentunnel. Dat is vanaf vrijdag 21.00 uur tot zaterdag 18.00 uur.

Bij Rotterdam is vertraging mogelijk op de A20 Gouda richting Hoek van Holland. Door werkzaamheden is er maar één rijstrook open tussen de afrit Rotterdam-Centrum en het knooppunt Kleinpolderplein. Er wordt gewerkt vanaf vrijdagavond negen uur tot maandagochtend vijf uur. Alternatief: vanaf knooppunt Terbregseplein, via de A16, de A15 en de A4 (Van Brienenoordbrug/Europoort/Beneluxtunnel).

Dan zijn er ook nog een tweetal evenementen die veel publiek trekken: Dancevalley in Spaarnwoude 2 augustus (extra drukte op de A9) Sneekweek in Sneek 2-7 augustus (extra drukte op de A7)