RVU

t.a.v. de mediaredactie P E R S B E R I C H T

PB 0802 Hilversum, 28 juli 2003

SIMEK 'S NACHTS
Martin Simek ontmoet bandoneonspeler Carel Kraayenhof

ZATERDAG 2 AUGUSTUS 2003 VAN 00.04-01.00 UUR, RVU / RADIO 1

Vandaag te gast in Simek s'nachts bandoneonist Carel Kraayenhof.

Carel Kraayenhof verwierf afgelopen jaar bekendheid tijdens het huwelijk van prins Willem-Alexander en Màxima toen hij in de Nieuwe Kerk in Amsterdam Màxima tot tranen toe ontroerde met zijn bandoneonspel en dat, terwijl hij in 1980 demonstrant was bij de kroning van prinses Beatrix. Als kraker droeg hij toen het spandoek: Geen woning, geen kroning.

Kraayenhof studeerde ooit filosofie met een beurs die hij als telg van een Philips-topman in de schoot geworpen kreeg. Als student filosofie vond hij vooral dat gebouwen in verband met de schrijnende woningnood niet onbewoond mochten blijven. "Ik heb nooit echt negatief tegenover het koningshuis gestaan want een president heeft vaak meer macht dan de macht die gedeeld wordt door de minister president en de koning. Ik geloof heel erg in het individu en niet in hokjesgeest. In Willem-Alexander en Màxima heb ik warme mensen ontmoet die veel indruk op mij hebben gemaakt."

Kraayenhof legt verder uit aan Martin Simek wat hem boeit in de tango en Zuid-Amerika. De tango komt voort uit een samensmelting van heel veel culturen die emigreerden naar Zuid-Amerika in de hoop daar het geluk te vinden. Maar het land was allang in handen van Spaanse kolonialisten en de emigranten bezongen hun pijn en hun hoop in de tango. "Tango is een manier om te reflecteren over het eigen lot. De beroemde tangodichter Enrique Santos Discépolo omschreef de tango als een trieste gedachte die gedanst wordt." Kraayenhof heeft zich altijd aangetrokken gevoeld tot straatmuziek. "Mijn liefde voor de tango is een soort gevoel van verliefdheid. Ik heb altijd de Zuid-Amerikaanse cultuur willen leren kennen. Tango is een gevoel en je moet echt die cultuur kunnen doorgronden om die muziek tot op het bot te kunnen ontleden. Ik heb van dichtbij meegemaakt hoe het volk geleden heeft en hoe het onderdrukt is. Het gebrek aan stabiliteit zorgt ervoor dat het volk 'Himmelhoch jauchzend zum Tode betrübt' is. Dat gevoel vind je terug in de muziek."

Simek 's nachts is een programma van Martin Simek en Bettine Vriesekoop. Eindredactie: Vincent van Merwijk.

Herhaling van 12 oktober 2002.

Sinds Martin Simek op 15 december 1994 als radiopresentator bij de RVU debuteerde, is hij een begrip geworden in medialand en bij vele luisteraars. De confronterende, sterk op intuïtie leunende wijze van interviewen van Simek maakt van elk gesprek een belevenis én een uitnodiging tot zelfonderzoek bij de luisteraar.

e-mail: simek@rvu.nl

rvu.nl/simek