PERSBERICHT - 2003-08-02

Toeristisch nieuwsbulletin Curaçao, augustus 2003

Juni: 58% meer Nederlanders naar Curaçao

In juni van dit jaar hebben maar liefst 58% meer Nederlanders hun vakantie in Curaçao doorgebracht, dan in dezelfde maand een jaar eerder. Daarmee hebben in de eerste zes maanden van dit jaar ruim 24% meer Nederlanders hun vakantie op Curaçao doorgebracht in vergelijking met dezelfde periode 2002.

De verwachtingen voor de rest van het jaar zijn eveneens hoog gespannen. Zowel Nederlandse touroperators als management van accommodaties op het eiland die zich voor een belangrijk deel op de Nederlandse markt richten, geven aan dat de boekingen er ook voor de komende tijd goed uitzien.

Algemeen directeur Jim Hepple van het Curaçao Toeristenbureau verklaart de stijging van de Nederlandse toeristenstroom uit de vele positieve publiciteit, de toegenomen capaciteit van de luchtvaartmaatschappijen en de gunstige Euro-Dollar koers.

Belangrijk voor Curaçao is dat ook de Amerikaanse markt weer sterk herstel laat zien, met plus 7% in de maand juni. Daarmee is de negatieve tendens die eerder was ingezet als gevolg van de Irak-crisis weer bijna geheel geneutraliseerd. Vooral door de sterk teruggevallen Zuid-Amerikaanse markt (Venezuela, Colombia), is de maand juni in zijn totaliteit op een plus van slechts 4 % uitgekomen.

.: Dialyse toeristen naar Curaçao, centrum in Kura Hulanda Jacob Gelt Dekker, oprichter en directeur van Kura Hulanda, liep al een tijd rond met plannen voor een dialysecentrum voor nierpatiënten bij Kura Hulanda. Vorig jaar zei het St. Elisabeth Hospitaal op Curaçao echter nee tegen zijn plan. Maar nu het ziekenhuis niet meer patiënten kan herbergen, ligt het eerdere plan weer op tafel. Nederlandse verzekeraar Agis en het Israëlische bedrijf Taoz dat gespecialiseerd is in dialysecentra gaan binnenkort om de tafel zitten met de bedoeling nog dit jaar een proefproject op te zetten. Medische toeristen, te weten nierpatiënten uit de VS en Europa, kunnen in het centrum worden behandeld, naast uiteraard de lokale patiënten met een ziektekostenverzekering.

.: Contract CTB Directeur James Hepple verlengd tot 2006 Onder James Hepple, directeur van het Curaçao Tourist Board, heeft Curaçao zich hersteld temidden van de andere toeristische bestemmingen in de Caribische regio. Iedereen van het Bestuurscollege stemde dan ook in met verlengen van het contract met de marketingspecialist tot 2006. De toeristische sector en de hotels op Curaçao lopen weg met Hepple.

Het bestuur vindt dat Hepple de juiste man op de juist plaats is, aldus de Curaçaose Gedeputeerde voor Toerisme Dennis Evertsz. Daarmee doet hij kritische uitlatingen over de CTB directeur af als flauwe politieke spelletjes.

.: Grootse Salsa danswedstrijd: caliente en picante! Heet en pikant heet het grootse salsafestijn waarin Curaçao zich vanaf vrijdag 22 augustus tot en met zondag 31 augustus 2003 onderdompelt. Dan wordt de eerste Jaarlijkse Curaçao Salsa Danswedstrijd georganiseerd. Tijdens de week is het: salsa here, salsa there, salsa everywhere. Er staan diverse salsa workshops voor beginners gepland en salsa shows in Plaza Hotel Curaçao.

Donderdag 28 augustus is één van de hoogtepunten van de week. Dan laten salsadansers van over de hele wereld op Kontiki Beach hun salsakwaliteiten zien tijdens de Curaçao Salsa danscompetitie. De winnaar gaat met een cheque naar huis van 5000 US dollars.

De week wordt afgesloten met een Salsa Festival waar verschillende salsabands hun opwachting maken. Onder meer bekende Caribische groepen als Grupo Niche (Colombia), Magia Caribeña, Tito Rojas (Puerto Rico) en Fernandito Villalona
(Santo Domingo). De cooldown is in de vorm van een After Salsa Beach Party op zondagmiddag. Meer informatie op www.curacaosalsafest.com

.: Dolfijntherapie in Curaçao Seaquarium voor kinderen met Down syndroom
Dutch Schrier, eigenaar van het Curaçao Seaquarium, treft voorzieningen voor de aanleg van een geschikt bad voor de Dolphin Human Therapy (DHT) gericht op de behandeling van autistische kinderen en kinderen met het Down syndroom. Met de betrokkenheid van David Natashon van DHT Miami worden in het toeristisch laagseizoen toeristen aangetrokken voor toepassing van DHT op Curaçao.

In aansluiting hierop sponsort het Curaçao Toeristen Bureau een televisieprogramma over 'dolfijntherapie' dat wordt opgenomen in het Seaquarium/Dolphin Academy. In dit programma zal getoond worden wat dolfijntherapie kan de kinderen.
Het programma is opgezet met medewerking van de Nederlandse Stichting Sam. Deze stichting richt zich op het bevorderen van de interactie tussen dolfijnen en deze kinderen. Zij organiseert reizen voor de kinderen en hun ouders naar bestemmingen waar dolfijntherapie mogelijk is. De bedoeling is in de toekomst ook naar Curaçao te gaan.

Meer informatie op www.stichtingsam.nl

.: Opening Waterpretpark Curaçao Lagoon
Onlangs is het waterpretpark Curaçao Lagoon geopend, met diverse soorten glijbanen en andere attracties voor jong en oud, gelegen nabij de grote hotels op de Piscadera Baai. Initiatiefnemer Aldrin Martis rekent op steun van de gemeenschap voor zijn project. De toegangsprijzen voor het park zijn 5,- voor de jeugd tot 10 jaar en 7,50 voor iedereen vanaf 10 jaar.

.: Sigaren made in Curaçao
Zaterdag is de Curaçao Cigar Manufacturers van start gegaan in de vrije zone bij vliegveld Hato. In de fabriek worden alleen sigaren gemaakt als eindprocuct, er wordt geen tabak verbouwd. Nu alle papieren officieel getekend zijn, aldus initiatiefnemer Alex Montesant, kan de officiële opening worden gevierd. De export van sigaren naar Europa is al flink op gang gekomen. Zo exporteerde de fabriek afgelopen maand 20.000 sigaren naar Italië.

.: Musea Curaçao willen toegankelijkheid vergroten De lokale musea op Curaçao hebben een vereniging opgezet: de Asosiashon di Museo i Herensia Kultural di Kòrsou (AMK). Deze vereniging moet de gezamenlijke belangen behartigen, collecties toegankelijker maken, de interesse van het publiek daarvoor wekken en bijdragen aan het behoud van het collectieve culturele erfgoed. Dimitri Cloose van het Maritiem Museum is de eerste voorzitter. Andere musea op Curaçao zijn: Curaçao Museum, Savonet Museum, Nationaal Archeologisch en Antropologisch Museum van de Nederlandse Antillen.

.: Poging tot breken record free diving
Duikinstructeur en horecaman Marcello Pauw, Rooms Division manager van het Avila Beach Hotel, ontdekte bij toeval dat hij zonder veel moeite het Nederlandse record free diving dicht was genaderd en kwam toen op het idee dat record te breken. Hij haalde 34,3 meter zonder apparatuur, terwijl het Nederlandse record op 40 meter staat. Met oefeningen, ademhalingstraining en een strikt schema wil Pauw in september of oktober een hernieuwde poging wagen. Lions Dive Hotel and het Avila Beach Hotel zullen zijn plan sponsoren.

.: Tien soorten zoetwater garnalen op Curaçao
Tijdens een recente studie naar zoetwatervissen en andere onderwaterdieren is ontdekt dat Curaçao tien verschillende soorten zoetwater garnalen kent die voorkomen in rooien, grotten en dammen. Sommige daarvan zijn bekend op het Zuid-Amerikaanse vasteland waar ze oorspronkelijk vandaan komen, maar er zijn ook zeldzame soorten bij die nog nergens anders ontdekt zijn.


---

---
Dushi Curaçao

Dit is een regelmatig verschijnende Pers Nieuwsbrief voor de Nederlandse media.
Voor meer informatie of fotomateriaal kunt u contact opnemen met:

BrouwerBetist
René Brouwer of Lianne de Vries
Postbus 277
2800 AG GOUDA
Tel: 0182-670244

Dit nieuwsbulletin wordt u aangeboden namens Curaçao Toeristen Bureau Europa.