Gemeente Enschede

Wat doen dieren met hun ogen en oren?


Enschede, 22-07-2003

Vanaf zondag 3 augustus t/m zondag 19 oktober krijgen de zintuigen van dieren een extra prikkel in gemeentelijk bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner, onder het motto ?Horen en zien?. Hoe werkt het oog van een roofdier? Welk dier heeft eigenlijk de meeste ogen? Hebben vissen ook oren? En worden oren alleen gebruikt om mee te horen? Over het vaak vreemde gebruik van zintuigen bij dieren toont deze expositie van de afdeling NatuurEducatie, interessante wetenswaardigheden. Naast de educatieve informatie die op een uitdagende manier wordt gepresenteerd, zijn er ook allerlei verrassende spelletjes te doen die met onze ogen en oren te maken hebben.

Je komt ogen en oren tekort

Vergeleken met sommige dieren komen wij mensen inderdaad ogen en oren tekort. Deze zintuigen zijn bij dieren vaak veel sterker ontwikkeld. De expositie ?Horen en zien? gebruikt als uitgangspunt een aantal panelen waarop de anatomie van een oog en een oor op een voor iedereen te volgen manier belicht wordt. Vanaf deze basispanelen verwijzen ?rode draden? naar de andere onderdelen van de tentoonstelling. Zo is er een paneel waarop te zien is hoe de stand van de ogen in de kop van een dier van invloed is op het gezichtsvermogen; denk bijvoorbeeld aan prooidieren zoals herten en konijnen of vogels die de ogen opzij van de kop hebben staan: dit levert een handig breed blikveld op. Een vlieg pakt het weer heel anders aan: zijn ogen bestaan uit vele vlakjes die weer een heel andere kijk op de wereld geven. De verschillende facetten van zo?n facetoog worden op grote schaal aanschouwelijk gemaakt voor de bezoeker.

Ogen bedrogen

Gezichtsbedrog bij mensen en dieren vormt een interessant thema; daar zijn twee panelen van de tentoonstelling volledig aan gewijd. Hoe worden ogen bedrogen en op welke manier spelen dieren daar handig op in? Camouflage dient om de ogen te bedriegen en sommige dieren gebruiken de uiterlijke kenmerken van een gevaarlijk neefje om de ogen van hun vijand te misleiden. Test als bezoeker je eigen pupilreflex op licht en donker met behulp van spiegels; leer iets over de ogen en oren van vissen en over de manier waarop zij deze gebruiken onder water. Neem een kijkje bij de kikker, de zeehond, de slak en de muis: al deze dieren vertellen hun eigen verhaal over de manier waarop zij hun ogen en oren gebruiken om te (over)leven. Kinderen kunnen hun opgedane kennis testen met behulp van een leuk electra-spel in braillevorm waarbij ze door middel van een voelspelletje erachter kunnen komen of het gegeven antwoord juist is.

Een luisterend oor

Met een speciaal voor deze tentoonstelling ontworpen spel kan de bezoeker zijn eigen gehoor testen. Zes grote buizen zijn gevuld met verschillende materialen die allemaal hun eigen geluidseffect geven als ze door de buis heen en weer glijden. Deze ?luisterbuizen? vormen een leuk gehoorspel om de werking van het eigen oor te testen en te onderzoeken. Speciaal voor de kleintjes is er een reusachtige voelpuzzel die zij kunnen leggen en waar ze letterlijk helemaal in op kunnen gaan. Zo komen alle zintuigen op een informatieve en speelse wijze aan de beurt in deze gevarieerde tentoonstelling, die op een prachtige manier is vormgegeven door de ontwerpers. Voor bezoekers van iedere leeftijd en zeker ook voor kinderen vormt de tentoonstelling ?Horen en zien? een uitdagende manier om eens met zintuigen te gaan stoeien.

Openingstijden en meer informatie

De tentoonstelling ?Horen en zien? is van zondag 3 augustus t/m zondag 19 oktober te bekijken in het gemeentelijk bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner. Het bezoekerscentrum is bereikbaar via de ingang van het A. Ledeboerpark aan de Hengelosestraat te Enschede. Na 300 meter ligt het bezoekerscentrum aan de rechterkant. De tentoonstelling is te bezoeken op werkdagen van 8.00 uur tot 16.00 uur en op zondagen van 11.00 uur tot 17.00 uur. Op zaterdag is het bezoekerscentrum gesloten. De entree is gratis.


---

Gepubliceerd op 22-07-2003 © Copyright gemeente Enschede Naar overzicht Persberichten