Korps: Limburg-Zuid, plaats: Kerkrade 3-08-2003 Persberichten politie Limburg Zuid (Jos.K) Zondag 3 augustus 2003 ( 15.00 uur)

District Kerkrade

Kerkrade; poging tot doodslag
Een 37-jarige bewoonster van een kamer aan de Meuserstraat in Kerkrade hoorde zaterdag 2 augustus om 12.45 uur een harde klap tegen haar deur. Toen ze ging kijken, stond in de gezamenlijke gang een andere 35-jarige kamerbewoner die op dat moment een mes boven zijn hoofd hief. Omdat de vrouw vreesde dat hij daarmee naar haar zou gooien, sloot ze onmiddellijk de deur. Direct daarop hoorde ze hoe het mes tegen de deur gegooid werd. Nadat de vrouw de politie gewaarschuwd had, bleek de verdachte gevlogen te zijn. Om 15.40 uur die dag kon hij alsnog in zijn kamer worden aangehouden. Het door hem gebruikte mes werd daarbij in beslag genomen. De politie stelt een onderzoek in naar de aanleiding.

Landgraaf; aanhouding op Sun-plein
Zondag 3 augustus hield de politie om 03.20 uur toezicht op de openbare orde rondom het Sun-plein in Landgraaf. Op een gegeven moment liepen twee mannen naar een politieauto en gingen tegen de zijkant van die auto leunen, kennelijk met de bedoeling de zaak te provoceren. Nadat hen in het belang van de openbare orde gevorderd werd zich te verwijderen en door te lopen, trok een van de mannen, een 34-jarige Landgravenaar, zich daar niets van aan. Hij werd daarop aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Tegen hem wordt snelrecht toegepast.

---

District Heerlen

Heerlen; flinke vechtpartij
In een café aan het Wilhelminaplein in Heerlen ontstond zondag 3 augustus om 01.50 uur een vechtpartij. Wat precies de aanleiding is geweest, is op dit moment niet bekend. Tijdens de vechtpartij vielen rake klappen waarbij onder andere cafémeubilair werd gebruikt. Diverse personeelsleden kregen eveneens rake klappen toen men de zaak wilde sussen. Op een gegeven moment verplaatste de vechtpartij zich naar buiten. Nadat de politie was gearriveerd werden twee mannen (vader en zoon van 42 en 22 jaar) en een 48-jarige vrouw, allen uit Heerlen, aangehouden. Deze aanhoudingen gingen gepaard met het nodige verzet waarbij twee politiehonden ter hand genomen moesten worden. Tevens moest pepperspray gebruikt worden. In verband met een gekneusde hand moest een agent zich later medisch laten behandelen. Van diverse agenten raakte de kleding beschadigd. De verdachten werden overgebracht naar het politiebureau en zijn inmiddels in verzekering gesteld. Toen de 44-jarige echtgenote/moeder van de aangehouden mannen zich later op het bureau vervoegde om verhaal te halen, dreigde de zaak opnieuw uit de hand te lopen toen ze in de hal geconfronteerd werd met enkele aangevers. Daarop werd ook zij aangehouden. Na het opmaken van een proces-verbaal mocht zij diezelfde nacht nog naar huis. Tot nu toe zijn bij de politie tien aangiftes gedaan ter zake openlijke geweldpleging. Daarbij liepen negen mensen letsel op. Dit letsel bestaat uit een kapot geslagen lip tot zware kneuzingen en of schaafwonden over het hele lijf. De politie stelt een onderzoek in.

Heerlen; brand in kamerverhuurbedrijf
Door nog onbekende oorzaak ontstond zondag 3 augustus om 04.05 uur brand in een kamerverhuurbedrijf aan de Heerenweg in Heerlen. Omdat de politie vlak in de buurt was, was men eerder dan de brandweer ter plaatse. Omdat in het pand een enorme rookontwikkeling hing en er sprake was dat er nog kamersbewoners in het pand aanwezig waren, ging de politie naar binnen. Het lukte de nog aanwezige bewoners naar een veilige plek op de binnenplaats te loodsen. Na de komst van de brandweer konden ze daar een voor een naar buiten worden gehaald. De brandweer had het vuur overigens snel onder controle. Omdat acht bewoners in verband met de rook niet direct terug konden naar hun kamers, werden ze tijdelijk opgevangen in het politiebureau in Hoensbroek. Omstreeks 07.00 uur konden ze weer terug naar hun kamers. De politie stelt een onderzoek in naar de mogelijke oorzaak van de brand.

---

District Maastricht

Maastricht/Meerssen; dronken bestuurders

· Een 47-jarige Maastrichtenaar werd zaterdag 2 augustus om 22.45 uur rijdend in zijn auto over de Kuileneindestraat in Meerssen door de politie gecontroleerd. Omdat de man alcohol gedronken had, moest hij een blaastest ondergaan. Die test leverde een promillage op van 1,62 reden waarom zijn rijbewijs direct ingevorderd werd. Bij controle aan het bureau bleek dat de man, in verband met een eerdere veroordeling, nog een boete moest betalen van ruim 1100 euro. Omdat hij niet betalen kon, werd hij aangehouden en mag nu de vervangende hechtenis van 35 dagen uitzitten.

· Een 19-jarige autobestuurder uit Maastricht werd zondag 3 augustus om 04.35 uur op de Beeldsnijdersdreef in Maastricht gecontroleerd. Omdat ook deze man alcohol gedronken had, moest hij een blaastest ondergaan. Hij bleek een alcoholpromillage van 1,13 te hebben. Met een rijverbod van 5 uren en een proces-verbaal rijker mocht hij weer naar huis.

---

District Sittard

Sittard; inbreker overlopen
Toen de 22-jarige bewoner van een woning aan de Geldersestraat in Sittard zaterdag 2 augustus om 09.50 uur thuiskwam, trof hij een onbekende man in de struiken aan die een sporttas met daarin de computer van de bewoner bij zich had. Toen de bewoner naar buiten rende, zat de inbreker al op een bromscooter en wilde vluchtten. De bewoner vloog hem om zijn nek en wist de helm nog van zijn hoofd te trekken. De inbreker wist zich toch los te rukken, gaf vol gas en wist te ontkomen met achterlating van de gestolen tas met de computer.

Munstergeleen; flinke buit bij insluiping
In een onbewaakt ogenblik wist een onbekende man op zaterdag 2 augustus om 15.30 uur het kantoor van een winkel aan de Geleenstraat in Munstergeleen binnen te glippen. Nadat hij het kantoor doorzocht had, ging hij er met een bedrag van enkele duizenden euro`s vandoor. De politie stelt een onderzoek in.

Geleen; buschauffeur mishandeld
Een 58-jarige Hermes-buschauffeur sprak zaterdag 2 augustus om 18.15 uur op de Rembrandtlaan in Geleen een onbekende passagier aan omdat het vermoeden bestond dat deze langer in de bus bleef zitten dan dat hij strippen had gestempeld. Om dit te controleren werd de strippenkaart ter inzage gevraagd. Toen bleek dat er inderdaad te weinig gestempeld was en de chauffeur extra strippen wilde afstempelen, kreeg de chauffeur enkele flinke vuistslagen in zijn gezicht. Daardoor liep hij enkele zwellingen op. Na de mishandeling verliet de passagier de bus en vluchtte in de richting van Geleen-Zuid.

Dronken chauffeurs

· Zondag 3 augustus zag de politie om 01.20 uur een 37-jarige man uit Linne in zijn auto met hoge snelheid door het rode licht over de Dr. Nolenslaan in Sittard rijden. In de bocht naar links verloor hij de controle over zijn auto en kwam in de berm tot stilstand. De man bleek alcohol gedronken te hebben en onderging een blaastest. Die test leverde een alcoholpromillage op van 1,84. Omdat ook de auto niet verzekerd bleek te zijn, werd de verdachte ook daarvoor bekeurd.
· Op de Odasingel in Sittard werd zondag 3 augustus om 01.40 uur een 46-jarige Duitse autobestuurder gecontroleerd. Toen de man uitstapte was overduidelijk te merken dat hij alcohol gedronken had. Hij was onvast ter been en lalde. De blaastest aan het bureau gaf een promillage aan van 2,15. Aan het bureau bleek dat hij nog gesignaleerd stond voor een ontzegging van de rijbevoegdheid van zes maanden en een hechtenis van 30 dagen wegens een veroordeling in 2001 eveneens wegens het rijden onder invloed. De man zit ingesloten.
· Een 32-jarige vrouw uit Maastricht schampte zondag 3 augustus om
02.15 uur op de Bergerweg in Einighausen met haar auto langs een boom en belandde uiteindelijk in de greppel. Volgens haar had zij de macht over het stuur verloren bij het aansteken van een sigaret. Bij de vrouw was een duidelijke alcoholgeur te ruiken reden waarom ze een blaastest moest ondergaan. Dat leverde een promillage op van 1,57 reden waarom het rijbewijs direct werd ingevorderd.