Korps: Friesland, plaats: Fryslân 3-08-2003
Politieberichten 02/08 (13.00 uur) t/m 03/08 (13.00 uur)

Scherpenzeel: aanrijding met letsel
Zaterdag rond 12.15 uur is aan de Pieter Stuyvesantweg een 48-jarige automobiliste uit Amsterdam Zuid-Oost gewond geraakt bij een aanrijding. De automobiliste die op de Pieter Stuyvesantweg reed kreeg geen voorrang van een 54-jarige automobiliste uit Scherpenzeel die op de Grindweg reed. Een aanrijding op de kruising Pieter Stuyvesantweg en Grindweg was het gevolg. Door de aanrijding raakte de 48-jarige automobiliste in een slip en kwam in een berm/ sloot tot stilstand. Het slachtoffer is met pijn in haar nek per ambulance naar het ziekenhuis in Heerenveen gebracht.

Leeuwarden: inbraak schuur
Zaterdag rond 11.00 uur is in een schuur achter een school aan de Sem Dresdenstraat een inbraak ontdekt. De schuur was opengebroken en alle goederen, bestaande uit gereedschap, zijn weggenomen. Een 43-jarige inwoner van Leeuwarden deed aangifte.

Leeuwarden: inbraak personenauto, aanhouding verdachte Zaterdag rond 15.30 uur is aan de Doelestraat een 39-jarige man uit Leeuwarden op heterdaad aangehouden op verdenking van diefstal uit een personenauto. De verdachte was bezig met een schroevendraaier een radio/cd-speler uit een geparkeerde auto te halen, toen een politiemedewerker passeerde. De verdachte is daarna aangehouden. Een 48-jarige inwoner van Veenwouden deed aangifte.

Lemmer: alcoholcontrole op het water
In het kader van het project watertoerisme `zomertoezicht 2003` is zaterdag tussen 15.30 uur en 20.00 uur een grote alcoholcontrole op het water rond Lemmer gehouden. Het was druk op het water door de afsluiting van het skûtsjesilen, de vakantietijd en het schitterende weer. De controle werd uitgevoerd door 14 politiemensen van het team Lemsterland van de politie Fryslân en van de KLPD Sneek/Enkhuizen (politie te water). Ingezet werden een onopvallende videoboot, vier speedboten en de P64. Dit varende kantoor van de politie te water werd als uitvalsbasis gebruikt en lag in het Prinses Margrietkanaal, aan het begin van de Grote Brekken.
De controle duurde van 15.30 uur tot 20.00 uur. Er werd zowel buitengaats gecontroleerd als op de Lemstersluis, de binnenhaven, het Dok, de Brekken, het Stoomkanaal en de (verlengde) Zijlroede. In totaal werd er 127 keer geblazen door schippers of roergangers. Zes mannen hadden zoveel gedronken dat ze mee moesten voor een ademanalyse aan boord van de P64. Van deze zes ontsnapten drie de dans, ze eindigden net onder de limiet. De andere drie kregen een vaarverbod en tegen hen wordt proces-verbaal opgemaakt. De analyseuitslagen bedroegen respectievelijk 390, 445 en 675 ugl. Er is slechts 350 ug/l toegestaan. De schippers kwamen uit Lelystad, Rotterdam en Lemmer. Ook werd nog twee maal een vaarverbod van een uur uitgeschreven. Opvallend was wel dat ruim een derde deel van de `blazers` wel had gedronken maar onder de norm zat. Verder werd nog bekeurd voor het overtreden van de snelheid (5 maal), varen zonder vaarbewijs en het niet aanwezig hebben van de dodemansknop. Ook werden er verschillende waarschuwingen gegeven betreffende het vaargedrag. Over het algemeen werd er positief geregeerd op de actie. De mensen vonden het een goede zaak. De onopvallende boot werd eenmaal zeer nadrukkelijk geattendeerd op de alcoholcontrole middels allerlei drinkgebaren, door een varend gezin, uiteraard niet wetende dat dit collega`s waren.
Op de heenweg assisteerde de P64 nog een boer wiens koe in het water was gelopen (Houkesloot). Door een touw om z`n nek te doen sleepte de boot de koe naar een stukje land waar het gemakkelijker was om aan wal te komen.

Bantega: ongeval met letsel
Zaterdag rond 16.10 uur heeft een 22-jarige man uit Lippenhuizen tweede- en derdegraads brandwonden opgelopen toen hij deelnam aan de autocross. De autocross werd gehouden op een weiland aan de Middenweg. De auto van het slachtoffer werd in een bocht op het parcours geraakt door een andere autocrosser. Hierdoor brak een slang van de radiator van de auto en kreeg de man koelvloeistof op zijn rug. De brandweer, die ter plaatse was, heeft het slachtoffer gekoeld. Een ambulance kwam ter plaatse. De man is per traumahelikopter naar het Brandwondencentrum in Beverwijk gebracht.

Leeuwarden: belediging, aanhouding verdachte
Zaterdag rond 18.45 uur is aan het Ruiterskwartier een 37-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van belediging. Op het Ruiterskwartier schreeuwde de verdachte tweemaal tegen de politiemedewerkers: Hé, homos. Hierop is de man aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.

Leeuwarden: verlaten plaats na ongeval, aanhouding verdachte Zaterdag rond 19.05 uur is aan het Ruiterskwartier een 28-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van verlaten plaats na ongeval. De politie kreeg rond 18.30 uur een melding, dat er een aanrijding plaats had gevonden op het Ruiterskwartier. Getuigen vertelden dat de automobilist, die de aanrijding had veroorzaakt, was weggelopen zonder zijn identiteit kenbaar te maken. Het signalement van deze onbekende man kwam overeen met dat van een man die even daarvoor een bekeuring had gekregen voor parkeren op een plek waar een stopverbod geldt. Na een zoekslag in de buurt kon de verdachte in de omgeving worden aangehouden. De verdachte bekende het feit te hebben gepleegd en is overgebracht naar het politiebureau. Een 34-jarige man uit Sint Annaparochie deed aangifte.

Sneek: winkeldiefstal, aanhouding verdachte
Zaterdag rond 19.50 uur zijn in een supermarkt aan het Normandiaplein een 33-jarige vrouw en een 12-jarig meisje, beiden uit Sneek, aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. De twee zijn aangehouden door winkelpersoneel en werden overgedragen aan de politie. De verdachten hadden voor ruim 100 Euro aan levensmiddelen weggenomen uit de winkel. Een 24-jarige inwoner van Groningen deed aangifte.

Buitenpost: eenzijdige aanrijding met letsel
Zaterdag rond 18.40 uur is aan de Lauwersmeerweg een 48-jarige motorrijder uit Kollumerzwaag zwaar gewond geraakt bij een eenzijdige aanrijding. De motorrijder reed over de Lauwersmeerweg in de richting van Buitenpost toen hij in een flauwe bocht in de berm raakte en onderuit ging. Het slachtoffer schoof nog een aantal meters door de berm, waarna de motor over de kop sloeg. Het slachtoffer is met ernstig hoofdletsel per ambulance naar het Ziekenhuis in Leeuwarden gebracht.

Hindeloopen: aanrijding met letsel
Zaterdag rond 15.40 uur is aan de Buren een 7-jarig meisje uit Bergen op Zoom gewond geraakt bij een aanrijding. Het meisje was aangereden door een 67-jarige inwoner van Amsterdam. De toedracht van het ongeval is niet duidelijk. Het meisje is met letsel aan haar been naar het ziekenhuis gegaan. (geen ambulance)

Rinsumageest: eenzijdige aanrijding met dodelijke afloop Zondag rond 06.45 uur is aan de Klaarkampsterweg een 45-jarige automobilist uit Burdaard overleden ten gevolge van een eenzijdige aanrijding. Een getuige verklaarde rond 06.35 uur een klap te hebben gehoord. Hierop is de getuige naar de plaats van het ongeval gereden en heeft een andere getuige ingeschakeld. Hierna werd de politie gebeld. Toen de politie ter plaatse kwam was het slachtoffer al overleden. De brandweer en ambulance zijn ter plaatse geweest. De politie doet nog onderzoek naar de oorzaak van de aanrijding.

Sneek: belediging, aanhouding verdachte
Zondag rond 03.55 uur is aan de Marktstraat een 36-jarige man uit Sneek aangehouden op verdenking van belediging. De verdachte verkeerde onder invloed van alcohol, was vervelend en schold de politie uit. Na een waarschuwing beledigde de man de politie opnieuw en bleef vervelend. Hierna is de man aangehouden. Tegen man is proces verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: diefstal personenauto, rijden zonder rijbewijs, aanhouding verdachte
Zaterdag rond 04.35 uur is aan de Willem Sprengerstraat een 18-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van diefstal personenauto en rijden zonder rijbewijs. De politie wilde rond 04.30 uur een automobilist controleren. Op datzelfde moment ging de automobilist er vandoor. Een achtervolging werd ingezet, via de binnenstad, richting de Bleeklaan en de Paardestraat. In de Paardestraat kwam de verdachte tot stilstand tegen een boom, waarna hij er hardlopend vandoor ging. Met behulp van een diensthond kon de verdachte achter een woning worden aangehouden. De verdachte is voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. Een 45-jarige inwoonster van Leeuwarden deed aangifte van de diefstal van de personenauto. De personenauto was zaterdag 2 augustus rond 23.00 uur weggenomen uit de Fogelsanghstate.

Heerenveen: niet voldoen aan bevel, aanhouding verdachte Zondag rond 02.30 uur is aan de Vleesmarkt een 26-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden ter zake niet voldoen aan bevel. De verdachte viel personeel van een horeca-gelegeheid lastig. Na vordering van de politie weg te gaan, ging de verdachte even verderop staan. Even later liep de verdachte weer naar het personeel van de horecagelegenheid. Hierop is de verdachte aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Tegen de verdachte is een proces verbaal opgemaakt.

Wolvega: tanken zonder betalen en rijden onder invloed, aanhouding verdachte
Zondag rond 01.30 uur is aan de Rijksweg A32 een 40-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van tanken zonder betalen en rijden onder invloed. De politie kreeg een melding binnen, dat in Leeuwarden een automobilist had getankt zonder te betalen. Deze automobilist kon later worden aangehouden op de Rijksweg A32. Bij controle bleek de man gedronken te hebben. Op het politiebureau bleek het voertuig van de verdachte niet verzekerd. Ook bleek de verdachte niet in het bezit te zijn van een rijbewijs. De verdachte weigerde mee te werken aan een blaastest. Het voertuig van de verdachte is in beslag genomen. De verdachte is in vezekering gesteld.

Sneek: niet voldoen bevel, aanhouding verdachte Zondag rond 00.45 uur is aan de Eerste Oosterkade een 39-jarige inwoner van Sneek aangehouden ter zake niet voldoen aan bevel. De politie kreeg een melding binnen dat er in een horecagelegenheid een zeer vervelende persoon overlast veroorzaakte. Deze persoon verliet het pand, nadat de politie dit aan hem had gevraagd. Even later kwam de man terug en vertoonde agressief gedrag richting de politie. Hierna is de verdachte aangehouden en overgebracht naar het politiebureau, waar hij is ingesloten.

Formerum: aanrijding met letsel
Zaterdag rond 17.15 uur is aan de Molenweg een 12-jarige fietser uit Leeuwarden gewond geraakt bij een aanrijding. De jongen kwam van rechts en stak de Molenweg over, toen hij werd geschept door een 19-jarige automobilist uit Terschelling West. De automobilist reed in de richting van het strand. Door de klap is de fietser 10 meter weggeslingerd. De jongen is per ambulance en boot met onbekend letsel naar het ziekenhuis in Leeuwarden gebracht.

Oudwoude: inbraak bedrijf
In de nacht van zaterdag op zondag is ingebroken in een bedrijf en woning aan de Foarwei. Hoe men binnen is gekomen en wat precies is weggenomen, is nog niet duidelijk. Zondag rond 06.30 uur vond de politie aan de Lavendelheide in Drachten een onafgesloten auto die afkomstig was uit het bedrijf in Oudega. Een 41-jarige inwoonster van Kollumerpomp deed aangifte.

Leeuwarden: inbraak personenauto
Zaterdag tussen 19.30 uur en 22.30 uur is ingebroken in een auto die geparkeerd stond in een parkeergarage aan de Lange Markstraat. De auto was geforceerd aan de passagierskant. Uit de auto is een radio/cd-speler en een portefeuille met een rijbewijs, kentekenbewijs en een verzekeringsbewijs weggenomen. Een 56-jarige inwoner van Leeuwarden deed aangifte.

Sneek: aanrijding met letsel
Zondag rond 10.00 uur is een 54-jarige automobilist uit Fluitenberg gewond geraakt bij een kop-staart-botsing op de Stadsrondweg-Zuid. Een 23-jarige automobilist uit Stadskanaal remt af en komt tot stilstand. De automobilist die achter hem rijdt, een 54-jarige inwoner van Fluitenberg, remt af en komt ook tot stilstand. Een 35-jarige automobilist uit Assen die daar weer achter rijdt, remt niet op tijd en rijdt tegen de auto voor hem, die vervolgens tegen de auto voor hem aan rijdt. De auto van automobilist uit Assen is weggetakeld. De automobilist uit Fluitenberg is per ambulance met nekletsel naar het ziekenhuis in Sneek gebracht.

Rijden onder invloed

Sneek
Zaterdag rond 19.30 uur is aan de Kempiusstraat een 32-jarige automobilist uit Heerenveen gecontroleerd. De man bleek gedronken te hebben. Op het politiebureau blies de man 495 ug/l. De verdachte kreeg een rijverbod van vijf uren. Tegen de man is proces verbaal opgemaakt.

Sneek
Zaterdag rond 21.30 uur is aan de Westhemstraat een 62-jarige automobilist uit Sneek gecontroleerd. De man bleek gedronken te hebben. Op het politiebureau blies de man 575 ug/l. Het rijbewijs van de man is ingevorderd. Tegen de man is proces verbaal opgemaakt.

Dearsum
Zaterdag rond 23.15 uur is aan de Snitserdyk een 57-jarige automobiliste uit Leeuwarden gecontroleerd. De vrouw bleek gedronken te hebben. Op het politiebureau blies de vrouw 385 ug/l. De verdachte kreeg een rijverbod van drie uren. Tegen de vrouw is proces verbaal opgemaakt.

Lemmer
Zondag rond 01.40 uur is aan de Suderseewei een 24-jarige automobilist uit Balk gecontroleerd. De man bleek gedronken te hebben. Op het politiebureau blies de man 455 ug/l. De verdachte kreeg een rijverbod van vier uren. Tegen de man is proces verbaal opgemaakt.

Sneek
Zondag rond 02.15 uur is aan de Sytsingawiersterleane een 42-jarige automobilist uit Blaricum gecontroleerd. De man bleek gedronken te hebben. Op het politiebureau blies de man 535 ug/l. De verdachte kreeg een rijverbod van vijf uren. Tegen de man is proces verbaal opgemaakt.

Berlikum
Zondag rond 04.05 uur is aan de Bitgumerdyk een 24-jarige automobilist uit Stiens gecontroleerd. De man bleek gedronken te hebben. Op het politiebureau blies de man 540 ug/l. De verdachte kreeg een rijverbod van vijf uren. Tegen de man is proces verbaal opgemaakt.

Hollum
Zondag rond 04.50 uur is aan de Tussen Dijken een 31-jarige automobilist uit Magdeburg (Duitsland) gecontroleerd. De man bleek gedronken te hebben. Op het politiebureau blies de man 675 ug/l. De verdachte kreeg een rijverbod van zeven uren. Tegen de man is proces verbaal opgemaakt.

Drachten
Zondag rond 04.30 uur is aan de Oudeweg een 25-jarige automobilist uit Drachten gecontroleerd. De man bleek gedronken te hebben. Op het politiebureau was de man vervelend en vernielde een ruit. Hierop is de verdachte aangehouden en ingesloten. De verdachte blies 540 ug/l. De verdachte kreeg een rijverbod van vijf uren. Tegen de man is proces verbaal opgemaakt.

Drachten
Zondag rond 05.10 uur is aan de Noordkade een 22-jarige automobilist uit Drachten gecontroleerd. De man bleek gedronken te hebben. Op het politiebureau blies de man 565 ug/l. De verdachte kreeg een rijverbod van zes uren. Tegen de man is proces verbaal opgemaakt.

Bureau Communicatie (0900) 88 44