Ingezonden persbericht

TT Circuit Assen, 3 aug. 2003

Rizla Racing Day IV: 44.000 toeschouwers genieten volop

13-jarige Joey Litjens Rookie of the Year tijdens Rizla Racing Day

Maar liefst 44.000 mensen woonden zondag in Assen de vierde Rizla Racing Day bij. Dat waren er 1000 meer dan verleden jaar, ondanks de warme weersomstandigheden. De mensen genoten van de mix van autosport, motorsport en shows op het TT Circuit Assen.

Op een zonovergoten zagen een combinatie van autoraces en motorraces en tevens tal van shows op het TT Circuit Assen. Zowel bij de motoren als bij de auto's waren er wedstrijden in het kader van de Nederlandse kampioenschappen. En de Masters Formula Renault 2000 telde zelfs mee voor het Europees kampioenschap.

Grote belangstelling trok Idol Jim, die als speciale gast tijdens de Rizla Racing Day IV in actie kwam. Hij reed met motorcrack Jurgen van den Goorbergh in een Renault formule twoseater een aantal ronden over het circuit, deelde handtekeningen uit en verzorgde voor een enorme schare fans een optreden.

Ook veel aandacht kregen Jan en Gerard de Rooy met hun Paris-Dakar trucks. Zij reden met hun imposante vrachtwagens een aantal ronden, terwijl op het zelfde moment de stuntman Graig Jones met zijn motor diverse bloedstollende verrichtingen uitvoerde.

Wat de wedstrijden betreft kregen de bezoekers in een aantal klassen prachtige races voorgeschoteld. Dat daarin kampioenspunten op het spel stonden was duidelijk te merken. De coureurs streden om elke meter asfalt. De wedstrijd in de ID & T Clio Renault Sport Cup werd gewonnen door Robert van den Berg die van start tot finish leidde, maar het bepaald niet gemakkelijk had. Op amper eentiende van een seconde eindigde Pierre Corthals op de tweede plaats en derde werd Jeroen Reintjes. Ook hij zat maar drietiende seconde achter de winnaar.

De imposante Masters Formula Renault 2000, een wedstrijd die meetelde voor het Europees kampioenschap, leverde winst op voor de Fransman Simon Pagenaud. Hij bleef de Brit Lewis Hamilton ruim een seconde voor. Dit tweetal had negen seconden voorsprong om de derde man, de Finse coureur Toni Vilander.

De zege in de Toyota Yaris Cup klasse ging naar Bertus Sanders uit Emmen. In deze klasse was er veel spanning. Sanders pakte vier ronden voor het einde de leiding en stond die niet meer af. Peter van de Kolk en Rob Knook uit Prinsenbeek zegevierden met hun Marcos met ruim zeven seconden voorsprong op René Snel.

Er waren ook nog andere vierwielers op de Rizla Racing Day IV, dat waren de 250cc Superkarts. Deze klasse reed twee manches en beide malen was het de Duitser Joachim Breckwoldt die de winst pakte.

Aantrekkelijke duels leverden ook de motoren op. In de 125cc klasse, zegevierde Raymond Schouten uit Waardhuizen, voor de jeugdige Jarno van de Marel ('s Gravenzande) en Branko Srdanov (Zwolle). Bij de kwartliters was het Patrick Lakerveld (Wijk en Aalburg) die zijn derde overwinning van het seizoen boekte. Zin voorsprong op de rest van het veld was op de streep bijna 13 seconden. Jarno Janssen (Helenaveen), voormalig GP-rijder, werd tweede door in de laatste ronde zijn opponenten Arie Vos (Oss) en de Deen Sorensen te passeren.

Het team Ten Kate Honda was in de klasse Supersport te gast en liet duidelijk blijken niet voor niets van wereldklasse te zijn. De leider in de tussenstand van het wereldkampioenschap, de Australiër Chris Vermeulen zegevierde, vlak voor zijn teamgenoot Karl Muggeridge. Beste Nederlander werd Barry Veneman uit Dalfsen met de vierde plaats. Er was tevens nog een wedstrijd in de FIM Classic World Series, die werd gewonnen door Glen English uit Engeland.

De Rizla Racing Day werd georganiseerd door Lee van Dam Productions. Dit bedrijf houdt op zondag 28 september de eerste Dutch Truck Grand Prix op het TT Circuit Assen, een primeur voor Nederland.

13-jarige Joey Litjens Rookie of the Year
Het jeugdige racetalent Joey Litjens uit America is zondag in het bezit gekomen van de titel Rookie of the Year 2003. Dat gebeurde bij de ONK motorraces bij de Rizla Racing Day IV, waarin Litjens in de 125cc race op de zesde plaats eindigde. De 13-jarige rijder neemt voor het eerst deel aan de races in het Open Nederlands Kampioenschap en heeft in de afgelopen seizoen zodanig gepresteerd dat hij al onbereikbaar is geworden voor zijn achtervolgers.

Litjens geldt als een van de grote talenten in de wegracesport in Nederland. Hij wordt volgend jaar februari 14 jaar en wil dan races voor het Europees kampioenschap rijden. Ooit begon Joey Litjens als 3-jarige op een crossmotor en hij maakte zijn debuut in de wegrace op 8-jarige leeftijd in de klasse minibikes. Via de cupwedstrijden van de KNMV stoomde hij begin dit jaar door naar de 125cc, waarin hij nu de titel Rookie of the Year won.

De competitie Rookie of the Year is een initiatief van de Samenwerkende Motorwegrace Organisatoren in Nederland en staat open voor in het ONK debuterende coureurs.. De prijs bestaat uit een oorkonde, een (wissel)bokaal en een trainingssessie in Spanje in het voorjaar van 2004, ter waarde van maximaal 1750 euro.

De huldiging van de Rookie of the Year is tijdens de finishparty op zaterdagavond 20 september in Assen, aan de vooravond van de voorlaatste races van het Open Nederland Kampioenschap, de SMA Race of the Champions op het TT Circuit Assen.



Ingezonden persbericht