OPG Groep N.V.

Halfjaarbericht 2003 OPG Groep N.V

---
HONDERDVIJFDE BOEKJAAR

Goed eerste halfjaar OPG
Samenvatting

                                                 2003             2002    STIJGING/
X  1.000.000                            EERSTE HALFJAAR  EERSTE HALFJAAR     DALING
Netto-omzet                                  1.061,0            1.045,4     + 1%
Bedrijfsresultaat (EBIT)                         51,8              41,1     + 26%
Nettoresultaat exclusief buitengewoon resultaat  32,4              24,4     + 33%
Nettoresultaat                                   32,4              40,1     - 19%
OPG Groep behaalde in het eerste halfjaar van 2003 een nettoresultaat van 32,4 miljoen. Dat is een daling van 7,7 miljoen ten opzichte van het vorige jaar. Gecorrigeerd voor 15,7 miljoen buitengewoon resultaat in 2002 steeg het nettoresultaat met 33%.
De resultaatstijging is vooral te danken aan de rechtstreeks op de eindverbruiker gerichte handelsactiviteiten. De winstbijdrage van de eigen apotheken in Nederland steeg door autonome groei, versterkt door een effectief inkoopbeleid en door het effect van apotheekacquisities. Ook de thuiszorgactiviteiten droegen bij aan de gunstige gang van zaken.
De invoering van de kortingsmaatregel van de Nederlandse overheid voor de inkoop- vergoedingen voor apotheken is op veel bezwaren gestuit. Zo heeft OPG in de verslagperiode een juridische procedure aanhangig gemaakt om een redelijke balans te brengen in de verdeling van inkoopvoordelen tussen apotheek en verzekeraar. In de loop van het tweede halfjaar 2003 verwacht OPG meer duidelijkheid hierover. In verband met de bestaande onzekerheden is OPG terughoudend geweest in het acquireren van apotheken. De apotheekketen werd uitgebreid met 10 apotheken tot 163.
De herstructurering van OPG's groothandelsactiviteiten in Nederland ligt in grote lijnen op schema.

R.J.Peek,bestuursvoorzitter van OPG Groep:
"Dankzij de inspanningen van de organisatie is het goed gegaan in de eerste helft van 2003. We zijn momenteel op verschillende fronten druk bezig met het stroomlijnen van de organisatie. Daarnaast zetten wij ons in om de verhoudingen in de bedrijfstak te herstellen en gezond te maken. Ondanks de mogelijke invoering van de overheids- maatregel en de invloed daarvan op ons resultaat, verwachten wij voor geheel 2003 onze structurele groeidoelstelling te behalen, namelijk een stijging van de winst per aandeel (voor afschrijving goodwill en exclusief buitengewone baten) van 8 à 10%."
---


HALFJAARBERICHT 2003 OPG GROEP N.V.

Belangrijkste financiële gegevens
Resultatenrekening
De omzet van OPG Groep steeg ten opzichte van de eerste helft van 2002 met 1,5% naar 1.061,0 miljoen. De geringe groei hield voornamelijk verband met het effect van de koersdaling van de Poolse zloty en het verlies van marktaandeel op de Nederlandse groothandelsmarkt. Zonder wisselkoerseffect zou de omzetgroei 4,9% hebben bedragen. Daarvan was 1% als autonoom aan te duiden. Het verschil vloeide hoofdzakelijk voort uit de acquisitie van een groothandel in Polen in de eerste helft van 2002 en apotheek- aankopen in Nederland.
Het effect van de achterblijvende omzetgroei werd meer dan goedgemaakt door een betere operationele marge. Ten opzichte van de eerste helft van 2002 nam de groeps- marge toe van 4,4% naar 5,5%. Dit resulteerde in een stijging van het bedrijfsresultaat voor afschrijving goodwill (EBITA) met 12,6 miljoen naar 58,2 miljoen (+ 28%). Het bedrijfsresultaat (EBIT) verbeterde met 26% tot 51,8 miljoen.

In het eerste halfjaar 2003 bedroeg de belastingdruk 38,4% ten opzichte van 38,3% in de eerste zes maanden van 2002. De hoger dan normatieve belastingdruk was deels te wijten aan fiscaal niet-aftrekbare goodwill bij apotheekacquisities en deels aan een door Orfe Groep (Polen) getroffen belastingvoorziening.

Onder 'Resultaat uit niet-operationele activiteiten' is een winstbijdrage van 2,0 miljoen verantwoord, voortvloeiende uit een juridische herstructurering.

Het nettoresultaat nam, gecorrigeerd voor een buitengewoon resultaat in de overeen- komstige periode in 2002, toe van 24,4 miljoen naar 32,4 miljoen. Wordt ook het netto-effect van de afschrijving goodwill (van 5,3 miljoen) buiten beschouwing gelaten, dan steeg het resultaat ten opzichte van het eerste halfjaar 2002 van 28,2 miljoen naar 37,7 miljoen, een stijging van ruim 33%.

Investeringen en financiering
In het eerste halfjaar steeg het werkkapitaal per saldo met 25 miljoen (exclusief het effect van acquisities), voornamelijk door incidentele factoren. Het totaal aan acquisitiebestedingen bedroeg in de verslagperiode 25,9 miljoen en had voornamelijk betrekking op apotheekaankopen in Nederland. In vergelijking met het eerste halfjaar 2002 weerspiegelt dit bedrag het lagere tempo waarmee apotheken worden aangekocht en de lagere goodwillprijzen door de dreiging van de kortings- maatregel voor inkoopvergoedingen.
Er werd voor 15,6 miljoen geïnvesteerd in vaste activa, duidelijk meer dan in de vergelijkingsperiode. Het betrof vooral investeringen in IT, gebouwen en installaties ten behoeve van de groothandel.
Deze investeringen konden in belangrijke mate worden gedekt uit de operationele kasstroom. De financieringsverhoudingen bleven ten opzichte van ultimo 2002 nagenoeg ongewijzigd, waardoor de financiële positie van de groep onverminderd gezond is.

---


HALFJAARBERICHT 2003 OPG GROEP N.V.

Winst per aandeel
De winst per aandeel daalde van 2,84 in het eerste halfjaar 2002 naar 2,25. Gecorrigeerd voor afschrijving goodwill en geschoond voor buitengewone resultaten steeg de winst per aandeel met 32% van 1,99 naar 2,62. Voorjaar 2003 vond voor de eerste maal de conversie plaats van aandelen B in aandelen A; het betrof in 1993 uitgegeven titels. Volstorting gevolgd door conversie leidde tot volledig winst- en stemrecht en verhandelbaarheid zonder beperking. De verwatering van de winst per aandeel bedroeg 1,7%.

Interim-dividend
Het interim-dividend bedraagt 0,50 (gelijk aan vorig jaar) per aandeel A respectievelijk volgestort aandeel B (waarvan 1/10 op het aandeel wordt uitgekeerd en 9/10 op het daaraan gerelateerde winstbewijs). Het dividend wordt betaalbaar gesteld op 19 augustus 2003.

Sectorgewijze toelichting
Sector Farma Nederland
De Nederlandse farmaceutische markt groeide in het eerste halfjaar 2003 met iets minder dan 7% ten opzichte van de overeenkomstige periode van 2002. De groothandelsmarkt groeide duidelijk minder als gevolg van het uit octrooi lopen en de daarop volgende prijsverlagingen van twee belangrijke producten, namelijk omeprazol (april 2002) en simvastatine (mei 2003). De markt stond in het teken van de aanvankelijk voor 1 maart en vervolgens voor 1 mei 2003 aangekondigde overheidsmaatregel om de inkoopvergoeding voor apotheken te drukken. Door juridische procedures is de invoeringsdatum opgeschort tot 1 september 2003.
De omzet van de sector Farma Nederland groeide ten opzichte van de eerste helft 2002 met 2,7%. De omzet van het groothandelsbedrijf, die in hoge mate de sectorgroei bepaalt, bleef achter bij de marktontwikkeling als gevolg van verlies van marktaandeel. Dat daalde van circa 36% eind juni 2002 naar ruim 33% op de balansdatum. Potentiële klanten geven er de voorkeur aan af te wachten totdat de nieuwe logistiek operationeel is. De omzet van de eigendomsapotheken nam toe in lijn met de markt.

Het bedrijfsresultaat van de sector steeg met 33%. De winstbijdrage van de eigendoms- apotheken verbeterde door de autonome omzetgroei en door een effectief inkoopbeleid. Ook de voortgaande aankoop van apotheken droeg bij aan de resultaatverbetering. Het aantal apotheken nam in de verslagperiode met 10 toe naar 163. Het betrof hoofd- zakelijk apotheken die in het najaar 2002 reeds 'in de pijplijn' zaten. Samen met de acquisities in het tweede halfjaar 2002 betekende dit een stijging van 19% ten opzichte van de situatie op 30 juni 2002.
De winstbijdrage van de groothandelsactiviteiten vertoonde een lichte daling. Het groot- handelsbedrijf versterkte haar positie op de inkoopmarkt en wist te profiteren van de verscherpte concurrentie tussen geneesmiddelenleveranciers. Ook de internationale inkoop
---


HALFJAARBERICHT 2003 OPG GROEP N.V.

van merkgeneesmiddelen presteerde beter, ondanks het lastig verkrijgbaar zijn in het buitenland van veel producten. Eenmalige herstructureringskosten drukten het resultaat evenwel. Ook was het noodzakelijk om de reorganisatievoorziening te verhogen met 3,3 miljoen in verband met hogere dan aanvankelijk geraamde afvloeiingskosten. De bereidheid van medewerkers om over te gaan naar de nieuwe distributiecentra blijkt minder dan verwacht. Op hoofdlijnen verloopt de herstructurering echter volgens schema. Sector Farma Internationaal
Ondanks de nog altijd moeizame economische omstandigheden groeide de Poolse geneesmiddelenmarkt in de eerste helft van 2003 met naar schatting 7% ten opzichte van de vergelijkingsperiode, hetgeen getuigt van een voorzichtig, maar wel duidelijk herstel. Onze Poolse farma-distributieactiviteiten (Orfe Groep) wisten een omzetgroei van ruim 9% (in zloty's) te realiseren, mede dankzij de acquisitie van een groothandelsonderneming in 2002. Door het koerseffect was in euro's niet sprake van een stijging, maar van een daling met 6%.
Orfe slaagde erin het eerste halfjaar 2003 positief af te sluiten, vooral door de bijdrage vanuit pre-wholesaling en retailing. Het aantal apotheken in eigendom van Orfe Groep steeg in de afgelopen 6 maanden per saldo met 8 naar 97. De marge op deze retail- activiteiten gaf een duidelijke verbetering te zien.

De centrale bewaking op de kredietverlening aan apothekers zorgde voor een stabilisatie van het debiteurenrisico. Per saldo vormde Orfe 0,5 miljoen additionele voorzieningen tegenover 2,9 miljoen in het eerste halfjaar 2002. Dat had vergelijkenderwijs een gunstig effect op de bedrijfskosten. Wel werd het resultaat van Orfe gedrukt door een belastingvoorziening in verband met mogelijke onregelmatigheden.

De Belgische markt vertoonde een groei van ruim 5%. De omzet van OPG's dochter Laboratoria Flandria in België steeg met 4,4%, waarbij het marktaandeel licht daalde. Per saldo nam het bedrijfsresultaat van de sector Farma Internationaal ten opzichte van de vergelijkingsperiode licht toe met 0,3 miljoen tot 3,5 miljoen. Dat was de resultante van een lichte achteruitgang van het bedrijfsresultaat van Laboratoria Flandria en een lichte verbetering in Orfes resultaat, zowel absoluut als relatief. Sector Gezondheidszorgproducten en -diensten
De verschillende markten op het gebied van medische middelen lieten een gezonde groei zien. Onze bedrijven uit de sector Gezondheidszorgproducten en -diensten wisten zowel marktpositie als winstgevendheid te verbeteren in de verslagperiode.

OPG's marketing- en distributiebedrijf van medische disposables, dat actief is op de instellingenmarkt, wist haar positie te versterken mede dankzij een verhoging van het aan- deel eigen labels in de productmix en leveringen aan Hongarije. Dat laatste hield verband met de recentelijk door de Hongaarse overheid gepubliceerde vergoedingenlijst voor medische producten. Ook de in 2002 overgenomen medische handelsactiviteiten van Interpharm (Nederland) zorgden voor groei van het marktaandeel.

Onze handelsactiviteiten op het gebied van thuiszorg hadden te maken met een hoge kortingsdruk vanuit de hoek van ziektekostenverzekeraars. Desalniettemin wist men de resultaten te verbeteren, onder meer door verbreding van de dienstverlening en een goede beheersing van de interne kosten. Nagenoeg alle productsegmenten droegen bij aan de winstgroei. Een belangrijke rol was weggelegd voor de distributieactiviteiten op het gebied van diabeteshulpmiddelen door uitbouw van een begin 2002 verworven onderneming.
Per saldo stegen sectoromzet en -resultaat met ruim 11%.

OPG's strategie:consistente voortzetting
Voor de middellange termijn is de speerpunt van de strategie van OPG Groep gericht op de eindgebruiker en wel via het beheer van apotheken en via onze thuiszorgbusiness. Ondanks de mogelijke ingreep van de Nederlandse overheid in de marges van apothe- ken, zal de afzetgroei structureel aanhouden en zijn er ruimschoots mogelijkheden voor verdere versterking van onze inkooppositie en voor efficiencyverbeteringen. Voor het moment concentreert OPG zich evenwel op verbetering van de bedrijfsvoering, zowel in commerciële slagkracht als in effectiviteit en efficiency van de logistieke dienst- verlening.
Prioriteiten voor de korte termijn
Meer duidelijkheid over de financiële effecten van de kortingsmaatregel van de Nederlandse overheid is in de loop van dit najaar te verwachten. Een en ander hangt niet alleen af van de uitkomsten van de verschillende juridische procedures waarin de maatregel wordt aangevochten en de uiteindelijke vormgeving van de maatregel - zo die wordt ingevoerd - maar evenzeer van het prijs- en conditiebeleid van onze toeleveranciers. Door verdere verbetering van inkoopcondities en kostenbeheersing in de eigendomsapotheken wil OPG aan de margedruk weerstand bieden.

Onze groothandelsactiviteiten verkeren in een belangrijke transitiefase. De huidige organisatie wordt in hoog tempo omgebouwd naar een kostenefficiënte, slagvaardige onderneming die voor haar logistieke dienstverlening gebruik maakt van twee nieuwe, volgesorteerde distributiecentra en twee kleinere servicecentra. De kosten dienen uiteindelijk te worden teruggebracht met circa eenderde. Volgens plan zal in het vierde kwartaal 2003 het distributiecentrum Noordoost-Nederland (te Staphorst) operationeel zijn en in het voorjaar 2004 het centrum Zuidoost-Nederland (te Oss).

De Poolse groepsonderneming werkt aan het verbeteren van de winstgevendheid van de groothandelsactiviteiten en neemt verdere stappen om de twee nog separaat opererende groothandels te integreren in het nieuwe groothandelsbedrijf ACP Pharma. De retailpositie wordt geleidelijk aan versterkt door aankopen van apotheken.
---


HALFJAARBERICHT 2003 OPG GROEP N.V.

Wij hebben besloten om vooralsnog af te zien van enkelvoudige aankopen van apothe- ken in België vanwege het onevenredig grote beslag op de beschikbare management- capaciteit.
Benoeming van een commissaris
In de Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders van 1 augustus 2003 is ingestemd met de benoeming van de heer B.T. Visser tot commissaris van de vennoot- schap. Daarmee is voorzien in een bestaande vacature in de Raad van Commissarissen. Visie op de markt
OPG is duidelijk voorstander van een terugtredende overheid en een meer op markt- werking gebaseerde ordening van de markten voor geneesmiddelen en medische middelen. Waar in Nederland nu sprake is van polarisatie, zou ons inziens een stelsel moeten komen met (financiële) prikkels, zodanig dat er een belangenparallellie ontstaat tussen met name apotheekhoudenden en verzekeraars.

Wij beseffen dat de terugtredende overheid zeker wil zijn van de maatschappelijk gewenste uitkomsten. Die uitkomsten betreffen in het bijzonder de uitgavenontwikkeling en de kwaliteit van de geboden diensten. Dat vraagt om een 'programma van eisen' ten aanzien van de inrichting van de markt, zowel aan verzekeraarszijde als aanbiederszijde. OPG is bereid en in staat om hieraan een bijdrage te leveren.

Vooruitzichten
De afzetmarkt voor apotheken in Nederland zal naar verwachting in het tweede halfjaar geconfronteerd worden met een terugval en in het teken staan van een forse aantasting van de apotheekmarges. De resultaatontwikkeling voor het tweede halfjaar 2003 zal niet in lijn kunnen liggen met de resultaten uit het eerste halfjaar 2003. Bijzonder omstandig- heden daargelaten verwachten wij niettemin voor het gehele jaar een stijging van de groepswinst die voldoet aan onze structurele winstgroeidoelstelling, te weten een stijging van de winst per aandeel (exclusief afschrijving goodwill en buitengewone resultaten) van 8 à 10% op jaarbasis.
Utrecht, 4 augustus 2003
Raad van Bestuur
R.J. Peek (CEO)
F.E. Eelkman Rooda (CFO)

---


HALFJAARBERICHT 2003 OPG GROEP N.V.

Profiel OPG Groep
OPG Groep is een retail- en distributieonderneming voor geneesmiddelen en medische middelen. Wij zijn met circa 5.000 medewerkers gespecialiseerd in farmaceutische bedrijfsvoering en beheer van apotheken (farma-retailing), in farmaceutische groot- handel en logistieke diensten en in marketing en distributie van medische middelen. Wij zijn actief in Nederland, Polen, België en Noorwegen.

OPG Groep N.V.
Europalaan 2, 3526 KS Utrecht
Postbus 2066, 3500 GB Utrecht
Telefoon: (030) 282 19 11
Fax: (030) 282 16 89
E-mail: post@groep.opg.nl
Website: www.opggroep.com
WE WILL GLADLY SUPPLY COPIES OF THE ENGLISH TRANSLATION OF THIS HALF-YEAR REPORT UPON REQUEST
---

(Vraag voor de tabellen om het originele PDF-bestand)


Kerncijfers
DE CIJFERS IN DEZE PUBLICATIE ZIJN NIET DOOR ACCOUNTANTS GECONTROLEERD

2003 2002 STIJGING/ X 1.000.000 EERSTE HALFJAAR EERSTE HALFJAAR DALING Balans
Werkkapitaal 161,0 146,0 10,3% Werkzaam vermogen 537,8 456,6 17,8% Nettoschuld 141,0 126,4 11,6% Winst- en verliesrekening
Netto-omzet 1.061,0 1.045,4 1,5% Bedrijfsresultaat voor afschrijving goodwill 58,2 45,6 27,6% Bedrijfsresultaat 51,8 41,1 26,0% Nettoresultaat voor afschrijving goodwill, exclusief buitengewoon resultaat 37,7 28,2 33,7% Nettoresultaat incl. afschrijving goodwill, exclusief buitengewoon resultaat 32,4 24,4 32,8% Nettoresultaat 32,4 40,1 - 19,2% Kasstroom
Kasstroom uit operationele activiteiten 22,0 - 7,3 Investeringen materiële vaste activa 15,6 6,9 Aankoop deelnemingen 25,9 71,7 Ratio's en rentabiliteit
IN %
Operationele marge 5,5% 4,4% Rendement gemiddeld werkzaam vermogen 20,2% 19,6% Rendement gemiddeld eigen vermogen 21,0% 31,2% Economische winst 19,5 8,7 Rentedekking 24,7 18,7 Rendement vermogenstitel *
x 1.000
Uitstaand aantal per ultimo (A-equivalent) 14.383 14.135 X 1
Koers ultimo 26,47 43,45 Nettoresultaat 2,25 2,84 Nettoresultaat voor afschrijving goodwill, exclusief buitengewoon resultaat 2,62 1,99 Interim-dividend 0,50 0,50 IN FULLTIME EQUIVALENTEN
Personeel
Aantal medewerkers ultimo 4.920 4.724
* AANDEEL A RESPECTIEVELIJK AANDEEL B INCLUSIEF WINSTBEWIJS, HERLEID TOT VOLGESTORTE EQUIVALENTEN
---


Geconsolideerde winst- en verliesrekening

2003 2002 STIJGING/ X 1.000.000 EERSTE HALFJAAR EERSTE HALFJAAR DALING Netto-omzet 1.061,0 100,0% 1.045,4 100,0% 1,5% Bruto-omzetresultaat 195,7 18,4% 168,1 16,1% 16,4% Bedrijfskosten voor
afschrijving goodwill 138,7 13,1% 124,3 11,9% 11,6% Overige bedrijfsopbrengsten 1,2 1,8 - 33,3% Bedrijfsresultaat voor afschrijving goodwill 58,2 5,5% 45,6 4,4% 27,6% Afschrijving goodwill 6,4 4,5 42,2% Bedrijfsresultaat 51,8 4,9% 41,1 3,9% 26,0% Financieringsresultaat - 2,1 - 2,2 4,5% Resultaat uit gewone bedrijfs-
uitoefening voor belastingen 49,7 4,7% 38,9 3,7% 27,8% Belastingen 19,1 14,9 28,2% Resultaat deelnemingen 1,3 1,2 8,3% Resultaat uit niet-operationele
activiteiten 2,0 0,0 Resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening
na belastingen 33,9 3,2% 25,2 2,4% 34,5% Buitengewoon resultaat
na belastingen 0,0 15,7 Groepsresultaat 33,9 3,2% 40,9 3,9% - 17,1% Minderheidsbelang van derden 1,5 0,8 87,5% Nettoresultaat 32,4 3,1% 40,1 3,8% - 19,2%
---


Geconsolideerde balans

X 1.000.000 30 JUNI 2003 31 DECEMBER 2002 30 JUNI 2002 Vaste activa
Immateriële vaste activa 223,3 208,1 168,7 Materiële vaste activa 102,0 94,7 87,7 Financiële vaste activa 48,5 48,5 50,0 373,8 351,3 306,4 Vlottende activa
Voorraden 148,8 157,6 148,2 Vorderingen 251,6 266,9 261,0 Liquide middelen 11,7 16,2 14,8 412,1 440,7 424,0 Totaal activa 785,9 792,0 730,4 Groepsvermogen
Eigen vermogen 318,5 297,3 272,7* Belang van derden 26,0 27,3 27,1 344,5 324,6 299,8 Voorzieningen 52,3 49,3 30,3 Langlopende schulden 45,6 55,5 46,1 Kortlopende schulden
Kredietinstellingen 107,1 77,0 95,2 Crediteuren 195,3 229,6 211,7 Belastingen en sociale premies 5,9 6,5 6,6 Overige schulden 35,2 49,5 40,7 343,5 362,6 354,2 Totaal passiva 785,9 792,0 730,4
* NA AFTREK INTERIM-DIVIDEND

10


Geconsolideerd overzicht van kasstromen

2003 2002 X 1.000.000 EERSTE HALFJAAR EERSTE HALFJAAR Kasstroom uit operationele activiteiten 22,0 - 7,3 Kasstroom uit investeringsactiviteiten - 34,4 - 15,7 Kasstroom uit financieringsactiviteiten - 22,2 1,7 Nettokasstroom - 34,6 - 21,3 Netto kortlopende schuld begin periode - 60,8 - 59,1 Netto kortlopende schuld einde periode - 95,4 - 80,4 Mutatieoverzicht eigen vermogen
TOTAAL EERSTE OVERIGE HALFJAAR X 1.000.000 AANDELEN A AANDELEN B AGIORESERVE RESERVES 2003 Stand aanvang boekjaar 13,7 0,5 69,4 213,7 297,3 Conversie door
aandeelhouders 0,3 - 0,1 - 0,2 0,0 Stortingen boven pari 3,8 3,8 Inkoop aandelen - 0,5 - 0,5 Uitkering slotdividend 2002 - 12,9 - 12,9 Resultaat eerste halfjaar 32,4 32,4 Overige mutaties - 1,6 - 1,6 Stand ultimo juni 2003 14,0 0,4 73,0 231,1 318,5 Voorzieningen
X 1.000.000 30 JUNI 2003 31 DECEMBER 2002 30 JUNI 2002 Reorganisaties 18,6 16,2 13,4 Juridische kwesties 7,3 7,9 8,2 Latente belastingen 19,1 19,0 1,9 VUT en pensioenen 1,7 1,9 1,3 Overige voorzieningen 5,6 4,3 5,5 52,3 49,3 30,3
---


Segmentering van de geconsolideerde winst- en verliesrekening

GEZONDHEIDSZORG- FARMA FARMA PRODUCTEN NEDERLAND INTERNATIONAAL & -DIENSTEN OVERIGE ELIMINATIES GECONSOLIDEERD EERSTE HALFJAAR EERSTE HALFJAAR EERSTE HALFJAAR EERSTE HALFJAAR EERSTE HALFJAAR EERSTE HALFJAAR X 1.000.000 2003 2002 2003 2002 2003 2002 2003 2002 2003 2002 2003 2002 Netto-omzet derden 637,6 622,7 321,7 331,8 101,7 90,9 0,0 0,0 0,0 0,0 1.061,0 1.045,4 Netto-omzet intercompany 2,7 1,0 0,3 0,2 5,4 5,2 0,0 0,0 - 8,4 - 6,4 0,0 0,0 Totaal netto-omzet 640,3 623,7 322,0 332,0 107,1 96,1 0,0 0,0 - 8,4 - 6,4 1.061,0 1.045,4 Kosten - 607,8 - 599,3 - 318,5 - 328,8 - 90,8 - 81,6 - 0,5 - 1,0 8,4 6,4 - 1.009,2 - 1.004,3 Bedrijfsresultaat (EBIT) 32,5 24,4 3,5 3,2 16,3 14,5 - 0,5 - 1,0 0,0 0,0 51,8 41,1 Operationele marge 6,0% 4,6% 1,2% 1,0% 15,4% 15,2% - - - - 5,5% 4,4% Omzetmutaties t.o.v.
eerste halfjaar 2002 2,7% - 3,0% 11,4% - - 1,5% Werkzaam vermogen 398,9 316,1 65,8 67,5 43,4 46,4 29,7 26,6 0,0 0,0 537,8 456,6




---- --