Gemeente Laarbeek



Blauwalg aangetroffen in vijver Otterweg, Wilhelminakanaal en afleidingskanaal

Afgelopen week is ook in de vijver aan de Otterweg / Waterhoenlaan te Beek en Donk blauwalg waargenomen. Eerder was al een waarschuwing gegeven voor blauwalg in het Wilhelminakanaal en het afleidingskanaal. Sommige blauwalgen kunnen bepaalde giftige stoffen afscheiden, die kunnen leiden tot huidirritatie, maag- en darmklachten en leveraandoeningen.

Het waterschap adviseert contact met het water te vermijden en het wordt dan ook dringend afgeraden te zwemmen in het water. Bij contact met het water is het wijs om goed die lichaamsdelen te wassen die in aanraking zijn geweest met het water. Dit geldt niet alleen voor u maar ook voor uw huisdier, zeker honden willen nog wel eens het water induiken of uit de vijver drinken.

Voor uw eigen veiligheid is dus voorzichtigheid geboden. De blauwalgen vormen een groene of felblauwe laag op het water. Ze ontstaan via een natuurlijk proces na een lange warme periode (boven de 25ºC). Na afkoeling van het water en vermindering van de zonintensiteit zullen de blauwalgen vanzelf weer verdwijnen.

Voor vragen over of meldingen van de blauwalg kunt u contact opnemen met de afdeling communicatie van Waterschap De Aa op telefoonnummer 0411-613100.