Korps: Friesland, plaats: Fryslân 4-08-2003
Politieberichten 03/08 (13.00 uur) t/m 04/08 (07.00 uur)

Leeuwarden: diefstal personenauto
Tussen zaterdag 23.00 uur en zondag 02.00 uur is aan de Smidsbuurt een personenauto weggenomen. Het gaat om een witte Opel Kadett, hatchback, kenteken XB-14-RP. Een 23-jarige inwoner van Leeuwarden deed aangifte.

Sneek: mishandeling
Zondag omstreeks 18.15 uur kwam er een melding binnen dat bij de Waterpoort een vechtpartij bezig was. Toen de politie kort daarna ter plaatse kwam, was de vechtpartij reeds voorbij. Een 51-jarige inwoner van De Kwakel en zijn 57-jarige broer waren mishandeld door twee inwoners van Sneek. De broers lagen met hun boot afgemeerd in de Kolk aan de Lemmerweg. De oudste stond op dek en vroeg aan de inzittenden van een speedboot of ze iets langzamer wilden varen. De schipper van de speedboot reageerde agressief en riep dat de man zich koest moest houden, anders zou hij hem komen opzoeken. Toen de broers even later van boord stapten om de stad in te gaan, kwamen de inzittenden van de speedboot terug. Een 38-jarige inwoner van Sneek begon toen zonder enige reden op de oudste broer in te slaan. Toen zijn jongere broer ertussen wilde springen, werd hij tegenhouden en geslagen door een 34-jarige inwoner van Sneek. De beide broers kregen verschillende klappen en schoppen. De oudste broer liep een gescheurde lip op en een paar gebroken vingers, terwijl de jongste een wondje aan zijn mond opliep. De oudste broer werd voor behandeling overgebracht naar het ziekenhuis. De beide verdachten, bleken ook broers te zijn, werden korte tijd later aangehouden aan de IJlsterkade. Bij hun aanhouding pleegden de broers verzet. Zij werden overgebracht naar het bureau en zijn ingesloten.

Sneek: onder invloed
Zondag omstreeks 19.25 uur werd op de Wijde Noorderhorne een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 32-jarige inwoner van Sneek, reed over de Muntstraat in een verboden richting, hetgeen de aandacht van de patrouillerende agenten trok. De bestuurder werd aan de kant gezet en toen bleek dat hij gedronken had. Aan net bureau blies de bestuurder 435 ug/l. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt ter zake het rijden onder invloed. Tevens kreeg hij een rijverbod voor 4 uren en een bekeuring voor het rijden in strijd met een gesloten verklaring.

Joure: onder invloed
Maandag omstreeks 00.20 uur werd op de E.A. Borgerstraat een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 22-jarige inwoner van Joure, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 675 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 7 uren. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Leeuwarden: diefstal fiets
Zondag omstreeks 19.45 uur werd op de Prof. Mr. P.S. Gerbrandyweg een 45-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. De verdachte had kort daarvoor in de Notenstraat een damesfiets gestolen. De fiets was eigendom van een 32-jarige inwoonster van Leeuwarden, die aangifte heeft gedaan. De fiets werd in beslag genomen en zal worden teruggegeven aan de benadeelde. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt en na verhoor werd hij weer in vrijheid gesteld.

Offingawier: aanrijding met drank
Maandag omstreeks 04.15 uur vond op de Paviljoenwei een eenzijdig ongeval plaats. De bestuurder van een personenauto, een 27-jarige inwoner van Sneek, was tijdens het rijden bezig met het wisselen van een cd. Hij kwam daardoor in de berm terecht en vervolgens in de sloot tot stilstand. De bestuurder kon ongedeerd het voertuig verlaten. Wel bleek dat de man gedronken had. De bestuurder werd overgebracht naar het bureau. Aan het bureau blies de bestuurder 710 ug/l. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 8 uren. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd. De auto moest worden weggesleept.

Drachten: inbraak
Van zondag op maandag werd ingebroken in een kantoor aan de Zonnedauw. Aan de achterzijde van het pand werd een ruit vernield. Uit de kantoren werden in totaal 10 computers weggenomen. Ook werden in de kantoren vernielingen aangericht. De waarde van het ontvreemde, alsmede de grootte van de aangerichte schade, is niet bekend. Een medewerkster van het kantoor, een 51-jarige inwoonster van Drachten, heeft aangifte gedaan.

Kollum: ramkraak
Maandag tussen 04.00 en 04.05 uur vond een ramkraak plaats bij een juwelierszaak aan de Voorstraat. De toegangsdeur werd geramd met vermoedelijk een personenauto. In de winkel werden vervolgens een aantal vitrines stukgeslagen en de daarin aanwezige sieraden (goud en zilver) weggenomen. Wat er precies is weggenomen en wat de waarde van de ontvreemde goederen is, moet nog worden geïnventariseerd. Door een getuige werden twee jongens gezien, waarvan één een knuppel droeg, die hard wegliepen. Van de jongens is geen signalement bekend. De eigenaar van de winkel, een 59-jarige inwoner van Kollum, heeft aangifte gedaan.

Rinsumageest: eenzijdige aanrijding met dodelijke afloop De man die gisterochtend om het leven kwam bij een eenzijdige aanrijding aan de Klaarkampsterweg, betreft de 45-jarige Tjeerd Hayma uit Burdaard.

Bakkeveen: eenzijdige aanrijding met letsel
Zondag rond 22.50 uur is aan de Skarkamp een 56-jarige fietser uit Bakkeveen gewond geraakt toen hij tegen een stilstaande auto aanfietste. Hierbij liep de fietser een hoofdwond op. De man is per ambulance naar het ziekenhuis in Drachten gebracht.

Drachten: rijden zonder rijbewijs, negeren stopteken, aanhouding verdachte
Maandag rond 02.35 is aan de Zuiderdwarsvaart een 21-jarige automobilist uit Drachten aangehouden ter zake niet voldoen aan stopteken. Toen de politie even daarvoor op de Noorderdwarsvaart de automobilist wilde controleren en een stopteken gaf, verhoogde de bestuurder zijn snelheid en ging er vandoor. Na een achtervolging via de rotonde Noorderdwarsvaart/ Zuiderdwarsvaart, Zuiderdwarsvaart, M. Luther Kingsingel, Burgemeester Wuiteweg, Zuiderdwarsvaart, reed de automobilist met hoge snelheid bovenop de rotonde Zuiderdwarsvaart/ Noorderdwarsvaart. Hierbij sloeg de auto over de kop en kwam op het dak tot stilstand. De bestuurder van het voertuig is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De inzittende, een 18-jarige vrouw uit Drachten, ging ook mee naar het bureau en is gehoord als getuige. Beiden raakten niet gewond. De verdachte verklaarde op het bureau niet in het bezit te zijn van een rijbewijs. Tegen hem is proces verbaal opgemaakt. De auto werd weggesleept.

Drachten:diefstal uit personenauto, aanhouding verdachte Maandag rond 03.05 uur is aan de Zuiderdwarsvaart een 43-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van diefstal uit een personenauto. Een getuige vertelde de politie dat hij had gezien dat de verdachte een mobiele telefoon had weggenomen uit de personenauto die betrokken was bij een aanrijding even daarvoor. (zie bovenstaand politiebericht). Bij fouillering bleek de verdachte in het bezit te zijn van een mobiele telefoon, die het eigendom was van een 21-jarige inwoner van Drachten. De verdachte is aangehouden, overgebracht naar het politiebureau en ingesloten.

Sneek: mishandeling
Maandag rond 04.55 uur is aan de Oosterdijk een 20-jarige man uit Sneek aangehouden op verdenking van mishandeling. De verdachte zou een 19-jarige man uit s-Gravenhage een klap in het gezicht hebben gegeven. Volgens getuigen verkeerde het slachtoffer onder invloed van alcohol en viel hij mensen lastig. De verdachte ergerde zich hier aan en gaf het slachtoffer een klap in het gezicht. Het slachtoffer is voor behandeling naar de EHBO gebracht. De verdachte meldde zichzelf bij de politie. Na verhoor is de verdachte weer heengezonden.

Bureau Communicatie (0900) 88 44