Ingezonden persbericht

Panda Software waarschuwt voor een Windows lek dat kan leiden tot een ware virus epidemie.

Om zoveel mogelijk problemen te voorkomen, raadt de internationale antivirus ontwikkelaar aan de Microsoft patches te installeren.

VILVOORDE, 4 augustus 2003

Een recent Microsoft security bulletin waarschuwt gebruikers voor een groot lek dat problemen kan opleveren voor Windows NT 4.0, 2000, XP en Windows Server 2003.

Algemeen gesteld kan een hacker dankzij dit lek van op afstand de controle van een computer overnemen en hierbij confidentiële informatie stelen of eender welke gegevens verwijderen uit het systeem.

Microsoft classificeert deze situatie als kritisch omdat het probleem zowel servers als desktops aantast. Duizenden computers zouden hierdoor geïnfecteerd kunnen raken.

De situatie wordt nog eens versterkt doordat een groep hackers de code om dit lek uit te buiten, gepubliceerd heeft op het Internet. Deze maakt het mogelijk om een speciale tool te ontwikkelen waarmee de controle van computers kan overgenomen worden.

Volgens Luis Corrons, hoofd van Panda Software s Virus Lab, &is dit een uitzonderlijk gevaarlijke situatie. Gebruikers zouden zo snel mogelijk gebruik moeten maken van de Microsoft patches. Bij Panda Software duiken de eerste tools om dit lek uit te buiten op. Dit zou wel eens kunnen leiden tot een wereldwijde aanval waarbij CodeRed of SQLSlammer in het niets verdwijnen. Samen met het installeren van de patches moeten gebruikers er ook voor zorgen om het verkeer langs de poorten 135, 139, 445 en 593 zoveel mogelijk te beperken.

Alle patches en meer gedetailleerde info over het probleem zijn beschikbaar op volgende adres: http://www.microsoft.com/security/security_bulletins/ms03-026.asp

Bijkomende Info

- Lekken: zijn zwakheden of security gaten in een programma of een IT systeem. Deze worden vaak gebruikt door virussen om binnen te dringen en zich verder te verspreiden.

- Hacker: is iemand die op illegale wijze een computersysteem binnendringt.

Meer info over virussen en antivirussen op:

http://www.pandasoftware.com/virus_info/map/map.htm