Gemeente Heeze-Leende


Nieuwe ontwerp-wegenlegger

In het gemeentehuis ligt van 4 augustus tot en met 24 september een ontwerpwegenlegger ter inzage. In dit artikel geven we u uitleg over deze wegenlegger en wanneer en op welke wijze u uw zienswijze kunt indienen.

Wat is een wegenlegger?
Een wegenlegger is een boek (register), waarin de openbare wegen staan beschreven die bui-ten de bebouwde kom van de gemeente zijn gelegen. De openbaarheid van een weg is vooral van belang voor de vrije toegankelijkheid van die weg en voor de onderhoudsplicht daarvan.

Van alle openbare wegen buiten de bebouwde kom van de gemeente kan men in de wegenleg-ger lezen hoe lang ze zijn, van wat voor materiaal het wegdek gemaakt is, wie ze moet onder-houden en wat voor kunstwerken er onder of in de weg liggen (bijvoorbeeld bruggen of viaducten).

De informatie in de wegenlegger is aan verandering onderhevig, en omdat de nu geldende we-genleggers oud zijn moeten deze vervangen worden. De nu geldende wegenleggers dateren van: Gemeente Heeze: 13 januari 1985
Gemeente Leende: 22 augustus 1984
Voormalige gemeente Geldrop gedeeltelijk: 3 januari 1996 Voormalige gemeente Mierlo gedeeltelijk: 29 oktober 1985 Voormalige gemeente Maarheeze: 17 juli 1986
Daarom wil de gemeente nu de procedure opstarten die nodig is om te komen tot de vaststel-ling van een nieuwe wegenlegger.

In opdracht van en in overleg met de gemeente heeft de provincie Noord-Brabant een ontwerp-wegenlegger met een bijbehorende overzichtskaart opgesteld. De gemeente biedt nu alle be-langhebbenden de mogelijkheid om deze ontwerp-wegenlegger in te zien.

Inbrengen zienswijzen
Als u wilt weten wat er over een bepaalde weg in de ontwerp-wegenlegger is vermeld, dan kunt u de ontwerp-wegenlegger op werkdagen van maandag 4 augustus 2003 tot en met woens-dag 24 september 2003, tussen 9.00 en 12.30 uur in de hal van het gemeentehuis inzien.

Als u uw zienswijze naar voren wilt brengen over de informatie in de ontwerp-wegenlegger, dan kunt u dit schriftelijk doen bij burgemeester en wethouders. Deze zienswijze zal bij de ontwerp-wegenlegger ter inzage worden gelegd, zodat andere deze zienswijze ook kunnen lezen. Daar-naast kunt u op donderdag 25 september 2003 vanaf 16.00 uur mondeling uw zienswijze naar voren brengen. Dit kan op een hiervoor speciaal georganiseerde hoorzitting van een commissie uit het college van burgemeester en wethouders.
Mocht u al een schriftelijke zienswijze hebben ingebracht, dan kunt u die zienswijze tijdens de hoorzitting nader toelichten.

Wat wordt er met uw zienswijze gedaan?
Zoals wettelijk is voorgeschreven zal de bovengenoemde commissie een proces-verbaal van de hoorzitting maken, en dat tezamen met de schriftelijke zienswijzen en een advies over de inge-diende zienswijzen naar het provinciebestuur sturen. Dat bestuur zal de wegenlegger vaststel-len, al dan niet met inachtneming van de ingediende zienswijzen. Van dat besluit worden de indieners van de zienswijzen op de hoogte gesteld.

Mocht u het met dat besluit niet eens zijn, dan kunt u daartegen bezwaar maken bij het provin-ciebestuur. Vervolgens is het nog mogelijk om in beroep te gaan bij de rechtbank en in hoger beroep bij de Raad van State.

N.B. De laatste mogelijkheid om uw zienswijze kenbaar te maken is op woensdag 24 septem-ber 2003; daarna niet meer, houdt u daar dus rekening mee!