Partij van de Arbeid

Den Haag, 1 augustus 2003

VRAGEN VAN HET LID KOENDERS (PVDA) AAN DE MINISTERS VAN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING EN FINANCIEN

1.

Hoe beoordeelt U de berichten van het persbureau Bloomberg over misbruik van Wereldbankfondsen via Enron middels dubieuze betalingen aan Guatemalteekse zakenlieden? (Volkskrant 30 Juli)? Welke analyse wordt gemaakt van het Amerikaanse Senaatsonderzoek ter zake?

2.

Kan de Nederlandse regering inzage geven in de 71 miljoen dollar IFC lening ter financiering van het private energiebedrijf nabij Puerto Quetzal en de daar aan gekoppelde accountants- en controlerapporten?

3.

Hoe verhoudt zich deze transactie tot het door de Wereldbank nieuw geformuleerde beleid ten aanzien van anticorruptie? Welke maatregelen kunnen nog worden genonem?

4.

Hoe beoordeelt U de operationele gevolgen en consequenties van de huidige wereldbank anti-corruptiepolitiek?

5.

Wat zijn de preciese uitkomsten van het door U met de Wereldbank besproken mogelijke misbruik van nederlandse fondsen voor onderwijsprojecten in Indonesie?

6.

Kunt U een analyse geven van het Rapport van het Onafhankelijke Evaluatiepanel van het IMF ten aanzien van de valutacrises in Korea,Indonesie en Brazilie waarbij ingegaan wordt op de operationele gevolgen van de gemaakte fouten, de divergerende visie met de Wereldbank en de daaraan te verbinden conclusies, en de analyse die destijds door de Tweede Kamer over dit onderwerp werd gemaakt?


---
Tweede Kamer der Staten-Generaal www.tweedekamer.nl

Aan dit bericht kunnen geen rechten worden ontleend.