04/08/2003 SOS-Kinderdorp Liberia toevluchtsoord voor duizenden

Humanitaire situatie steeds slechter - einde voedselvoorraad in zicht

Amsterdam/ Monrovia, 4 augustus 2003 - Het SOS-Kinderdorp vlakbij de hoofdstad Monrovia herbergt momenteel zeker 5500 gevluchte Liberianen. Een terrein dat normaal gesproken opvang biedt aan zon 150 weeskinderen, is overspoeld door duizenden vluchtelingen die een veilig heenkomen zoeken voor de hevige strijd tussen regeringstroepen en rebellenbeweging LURD. Schuilend voor de tropische stortregens, verblijven de vluchtelingen overal waar ze maar kunnen; in klaslokalen, het jeugdcentrum, in gangen en verandas van familiehuizen en schoolgebouwen. Om de situatie enigszins onder controle te houden, zijn speciale teams gevormd onder leiding van de dorpsdirecteur. De teams zijn verantwoordelijk voor de veiligheid, het verdelen van voedsel, het verzorgen van zieken en gewonden en het schoonhouden van het overvolle dorpsterrein.

Volgens Marjolein Lankhout van SOS-Kinderdorpen Nederland is de situatie niet veel langer houdbaar: Het dorp is al bijna door haar hele voedselvoorraad heen. Hoe lang ze het nog vol blijven houden, is moeilijk te zeggen. Dat hangt ook af van hoeveel mensen er nog bij komen. Elke dag kloppen weer nieuwe vluchtelingen aan bij het SOS-Kinderdorp in Monrovia. Velen zijn ziek of verzwakt door honger en diarree. Het ziekenhuisje op het terrein behandelt bijna 500 mensen per dag. Ook het tweede SOS-Kinderdorp in Liberia, vlakbij Buchanan, vangt vluchtelingen op. Andere hulporganisaties komen al tijden het land niet in, aldus Marjolein Lankhout, Maar de SOS-Kinderdorpen zitten daar al en doen alles wat in hun macht ligt om de vluchtelingen te helpen.

Al eerder zijn de SOS-Kinderdorpen in Liberia een vluchtplaats voor de angstige bevolking geweest. In 1996 braken verwoestende rellen uit in de hoofdstad Monrovia. Het nabijgelegen Kinderdorp ving ook toen duizenden vluchtelingen op en gaf ze maandenlang onderdak, voedsel en medische verzorging.

SOS-Kinderdorpen in Liberia
SOS-Kinderdorpen ontfermt zich sinds 1981 over weeskinderen en verlaten kinderen in Liberia. Het eerste dorp werd geopend vlakbij de hoofdstad Monrovia en bestaat uit vijftien familiehuizen, een school, kleuterschool en medische kliniek. In 1988 begon de bouw van een tweede dorp in Bassa, Juah Town, vlak bij Buchanan, na Monrovia de tweede havenstad van Liberia. Door het uitbreken van de burgeroorlog en de vele plunderingen en verwoestingen heeft het tot het jaar 2000 geduurd voordat dit tweede dorp zijn deuren kon openen voor Liberiaanse weeskinderen. Inmiddels bestaat het dorp uit 6 familiehuizen, een school en een kleuterschool. De faciliteiten van de SOS-Kinderdorpen worden ook gebruikt door alle omwonenden. Voor meer informatie, kunt u kijken op de website van SOS-Kinderdorpen in Liberia: http://www.sos-ro.gm/Liberia.htm

Over SOS-Kinderdorpen
SOS-Kinderdorpen is een niet-overheidsgebonden particuliere kinderhulporganisatie, die zich al meer dan 50 jaar wereldwijd inzet voor de opvang van weeskinderen en verlaten kinderen, ongeacht hun nationaliteit, geloof of huidskleur. SOS-Kinderdorpen geeft deze kinderen een blijvend liefdevol thuis en een nieuwe toekomst in hun eigen land en geeft ze opnieuw een moeder, broertjes en zusjes, een huis en een dorp. Want ieder kind verdient een thuis. De organisatie is met ruim 430 SOS-Kinderdorpen actief in 131 landen, verspreid over alle werelddelen. SOS-Kinderdorpen Nederland kiest vanaf dit jaar voor 'bouwen in Afrika'. Er wordt hard gewerkt aan de realisatie van twee nieuwe dorpen in Afrika; bij de stad N'Djamena in Tsjaad en in Meru, Kenia. Het dorp in Kenia wordt mede mogelijk gemaakt door de steun van de Nationale Postcode Loterij (NPL). Zie ook: www.soskinderdorpen.nl

Contactpersoon bij Brodeur Worldwide is Leonie Scheer. Tel: +31 (0)20 346 20 00
Fax: +31 (0)20 669 72 65
Email: lscheer@nl.brodeur.com

Contactpersoon bij SOS-Kinderdorpen is Marjolein Lankhout. Tel: 020-4080190
Fax: 020-6696452
Email: marjolein@soskinderdorpen.nl