Verbond van Verzekeraars

Levensverzekeringen vaker afgesloten via derden

Levensverzekeringspolissen worden vaker afgesloten via intermediairs, gevolmachtigden of banken dan schadeverzekeringen. Dat blijkt uit cijfers van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek, onderdeel van het Verbond van Verzekeraars. Van de bestaande levenportefeuille wordt ongeveer 75% afgesloten via derden terwijl dit bij schadeverzekeringen zon 65% is.

Tussenpersonen, banken en gevolmachtigde agenten vormen met name bij levensverzekeringen een belangrijke schakel in het sluiten van verzekeringsovereenkomsten. Wellicht is dit toe te schrijven aan de aard van sommige levensverzekeringsproducten: voor een complex product als een levensverzekering zal de consument sneller een persoonlijk advies willen dan voor een schadeverzekering.

Overigens geldt in het algemeen dat de meeste mensen via traditionele kanalen (rechtstreeks bij een verzekeraar of via een derde) verzekeringen blijven afsluiten. De opkomst van internet en de detailhandel (bijvoorbeeld supermarkten die ook verzekeringen afsluiten) heeft de traditionele kanalen nauwelijks concurrentie opgeleverd; minder dan 1% van de Nederlandse bevolking sluit verzekeringen via internet of via de detailhandel af.

Bondig, augustus 2003