Gemeente Utrecht


24-UURSVOORZIENING MALIEBAAN KRIJGT SUBSIDIE VAN VROM

Voor de verbouwing van de 24-uursvoorziening (hostel) Maliebaan heeft het ministerie van VROM een eenmalige subsidie toegekend van EUR 441.375. De GG&GD gebruikt deze subsidie om de ingrijpende verbouwing van Maliebaan 76-78 te financieren. Maliebaan is de eerste definitieve 24-uursvoorziening voor dakloze harddrugsverslaafden. De verbouwing is eind juni gestart. In november nemen de eerste bewoners hun intrek in het pand. Uiteindelijk gaat Maliebaan 28 mensen huisvesten. Eén wooneenheid zal worden ingericht voor oudere verslaafden die te zijner tijd behoefte kunnen hebben aan verpleging en/of verzorging.

De subsidie is verstrekt op basis van de tijdelijke Woonzorgstimuleringsregeling, in 2000 ingesteld door de ministeries van VROM en VWS. Deze regeling wil vernieuwende projecten op het terrein van wonen, welzijn en zorg stimuleren. Het hostel op de Maliebaan is meer dan een dak boven het hoofd voor de 28 harddrugsverslaafden die er gaan wonen. Zij kunnen verschillende vormen van zorg krijgen zoals verslavingszorg, psychiatrische hulp of zelfs verpleegzorg. Ook kunnen de bewoners hulp krijgen bij het beheren van hun geld en bij het vinden van scholing of werk. De Stichting Beschermende Woonvormen Utrecht (SBWU) begeleidt de bewoners.

Het nieuwe hostel heeft inmiddels een AWBZ-erkenning. Dat betekent dat de exploitatiekosten (zorg en hulp, kosten van levensonderhoud, personeelskosten) uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten worden betaald. Deze afspraken volgen uit het convenant 'Voor een gezonder Utrecht' (juli 2002) waarbij Zorgkantoor Agis geld ter beschikking stelt voor de zorg en de gemeente verantwoordelijk blijft voor het ontwikkelen van de huisvesting. De eenmalige subsidie van VROM is extra welkom omdat de verbouw van Maliebaan 76-78 ruim EUR 2,8 miljoen kost. De raad heeft in mei jongstleden krediet verleend voor de verbouwing.

De 24-uurs woonvoorziening aan de Maliebaan is de vierde in een reeks van negen woonvoorzieningen voor al dan niet verslaafde daklozen. Twee daarvan zijn tijdelijk: de Hoek aan de Sartreweg en Habi Tante aan de Baden Powellweg. Deze hostels huisvesten resp. 25 en 15 verslaafden. Één ervan, op de Croeselaan/Bolksbeekstraat, is bestemd voor dak- en thuislozen die niet verslaafd zijn. Dat opende eind juni haar deuren en wordt in september officieel ingewijd.

Noot aan de media:
Voor meer informatie kunt u bellen met de afdeling Bestuurscommunicatie, Nicoline Bos, telefoon 030 286 11 38.

4 augustus 2003