HBAG groenten en fruit


VEELVULDIG GESTELDE VRAGEN OVER FOOD COMPASS


1. Hoe kan ik mij aanmelden bij Food Compass?

Een aansluitformulier staat op de EWRS-website, www.foodcompass.nl, onder de knop 'Food Compass'.


2. Wat zijn de kosten voor mijn bedrijf bij deelname aan Food Compass?

Voor deelname aan Food Compass is een contributie verschuldigd, variërend tussen 1025 euro en 2500 euro per jaar (exclusief BTW). Als basistarief geldt een bedrag van 750 euro met daarnaast toeslagen die afhankelijk zijn van het productassortiment en omzetgrootte van de deelnemer. Bijlage 3 van het Reglement Aansluiting Stichting Monitoring Voedingstuinbouw vermeldt een gedetailleerd overzicht. Dit reglement kunt u tevens vinden op de EWRS-website: www.foodcompass.nl , onder de knop 'Food Compass'.


3. Hoe nauwkeurig moet ik de informatie over het productassortiment en landen opgeven?

Op het aansluitformulier dient u het productassortiment met landen van oorsprong en de periode van beschikbaarheid te vermelden. Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Ter voorkoming van een tevergeefs bezoek van onze monsternemer AQS dient u nauwkeurig aan te geven waar de producten zich in welke periode bevinden. Het volstaat om uw opgave te beperken tot uw standaard-assortiment.


4. Ik heb mij aangemeld voor Food Compass, wanneer worden er monsters genomen?

Food Compass maakt op basis van de verkregen (geanonimiseerde) productgegevens een monitoringsprogramma. Dit geschiedt in overleg met diverse deskundigen van bedrijfsgenoten en de Keuringsdienst van Waren. Met behulp van residu-uitslagen uit het recente verleden wordt via een risico-analyse een bemonsteringsschema opgesteld. De lokaties van monstername worden niet aan bedrijfsgenoten uit het deskundigenpanel of Keuringsdienst van Waren bekend gemaakt.

Het principe van monitoring betekent niet dat elk bedrijf automatisch maandelijks wordt bezocht. Afhankelijk van het soort product en de beschikbaarheid ervan, worden bedrijven geselecteerd voor monstername. Alle deelnemers hebben toegang tot alle (anonieme) resultaten in de residuendatabank.


5. Ik wil graag extra monsters laten nemen via Food Compass, hoe regel ik dat en wat zijn de kosten?

Deelnemers aan Food Compass kunnen op eigen verzoek extra monsters laten onderzoeken. Dit kan op 2 manieren:
a. Bedrijf laat monsters nemen door AQS (de monsternemer voor Food Compass).
b. Bedrijf neemt zelf monsters en zorgt eigenmachtig voor aflevering bij TNO Voeding in Zeist. (Alle monsters voor Food Compass worden momenteel uitsluitend door TNO Voeding geanalyseerd).

In bijlage 2 van het reglement staan de voorwaarden en tarieven voor deze extra monsters. Op de EWRS-website treft u de benodigde aanvraagformulieren.

(Nieuws 4 augustus 2003 website Frugi Venta)