STICHTING ICT OP SCHOOL


Rectificatie: Het oorspronkelijke persbericht komt hiermee te vervallen. Onderstaand persbericht is het officiële persbericht.

nl.tree geheimzinnig over tarieven internetvoorziening scholen

Persbericht van Stichting Ict op School

Den Haag, 4 augustus 2003

Onderwijsinstellingen klagen bij Stichting Ict op School over de geheimzinnigheid waarmee de internetprovider nl.tree informatie geeft over tarieven en condities die nl.tree vanaf januari 2004 zal hanteren. nl.tree zegt nog niet in staat te zijn aanbiedingen aan scholen te doen voor een contract per 1 januari 2004. Dat terwijl scholen uiterlijk per 1 oktober a.s. hun huidige contract moeten opzeggen als de nieuwe aanbieding hen niet bevalt. Stichting Ict op School vindt dat nl.tree moet oppassen dat het geen misbruik maakt van zijn positie.

Op het ogenblik is het merendeel van de scholen op het internet aangesloten via nl.tree. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen sloot daartoe in het verleden een centraal contract af met nl.tree. Per 1 januari 2004 is dit contract opgezegd en sluiten scholen zelf een contract met een Internet Service Provider (ISP) van hun keuze. Bij het maken van die keuze is het van belang prijzen en diensten van verschillende aanbieders te kunnen vergelijken. nl.tree is in het voordeel ten opzichte van andere leveranciers omdat het op grond van het centrale contract al een relatie heeft met de onderwijsinstellingen en ook toegang heeft tot al hun gegevens. Door niet open te zijn over de prijzen lijkt het erop dat nl.tree dit voordeel wil uitbuiten.

Het gebrek aan openheid van nl.tree belemmert de door minister en Tweede Kamer gewenste marktwerking. In de kwaliteitsregeling voor ISP's die Ict op School op het ogenblik met het onderwijs en de ISPbranche opstelt, zijn openheid, helderheid, zeggen wat je levert en doen wat je belooft, juist de centrale onderwerpen. De geheimzinnigheid van nl.tree is geen demonstratie van de gewenste openheid.

Stichting Ict op School is van mening dat nl.tree zijn diensten en tarieven op korte termijn openbaar moet maken. Scholen moeten in alle openheid en vrijheid ISP's kunnen vergelijken en kiezen.

Voor informatie en advies en voor een objectieve vergelijking van ISP's en hebben Stichting Ict op School en Stichting Kennisnet, ISPwijzer opgericht. Feitelijke informatie over ISP's is te vinden op www.ISPwijzer.nl .