Erasmus Universiteit Rotterdam

4 augustus 2003

Rotterdam School of Management verwerft belangrijk NWO-onderzoeksprogramma

De business school van de Erasmus Universiteit, Rotterdam School of Management (RSM), heeft een belangrijk onderzoeksprogramma van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) verworven. Een team van wetenschappers, onder wie prof.dr. Barbara Krug van de EUR, zal samen met collegas van University of New South Wales, University of Technology (beide Sydney) en Zhejiang University Hangzhou (China) onderzoek doen naar ontwikkelende markten en de invloed op het bestuur in China.

De resultaten zijn onder meer van groot belang voor Nederlandse bedrijven die willen gaan investeren in economieën in transitie, waaronder China.

NWO heeft een bedrag van 500.000,- beschikbaar gesteld aan het project, dat valt onder het nieuwe 'Entrepreneurship en Innovatie'-programma van het Erasmus University Institute of Management (ERIM).

De zes wetenschappers en zes promovendi zullen de internationale gevolgen benaderen van de opkomst van ondernemerschap in China. Barbara Krug en Laszlo Polos doen onderzoek naar de diversiteit in karakteristieken van markten en economieën (business systems). Rosalinde Klein Woolthuis bestudeert de interactie van Nederlandse multinationals met de lokale bedrijfssector. Barbara Krug en Hans Hendischke verdiepen zich in belastingheffing op publiek-private partnerships, de belangrijkste samenwerkingsvorm voor internationale ondernemingen. Hans Hendrischke en Yao Xianguo onderzoeken de rol van zakelijke netwerken bij het verwerven van belangrijke grondstoffen of halffabrikaten (resources), en David Goodman bekijkt de cultuur als een productieve factor in de lokale omgeving van de onderneming.

Prof.dr. Barbara Krug, die samen met de toonaangevende econoom van Zhejiang University professor Yao Xianguo het onderzoek coördineert zegt: "Het toekomstige ondernemerssysteem in China zal in de komende tijd worden gevormd door de interactie tussen internationale ondernemingen en lokale gemeenschappen. Dit proces kan niet begrepen worden door uitsluitend te kijken naar bronnen van nationale wetgeving en algemene economische hervormingen in China. Het vereist een nieuwe benadering van openbaar bestuur. De ervaring die we opdoen in China, is van belang voor alle economieën in transitie. Eén van de praktische implicaties voor Nederlandse ondernemingen is dat het onderzoek inzicht geeft in hoe de toekomstige markt en zakenpartners eruit gaan zien in deze economieën en hoe Nederlandse bedrijven daarin kunnen investeren. Dit project zal Nederland helpen een leidende rol te blijven spelen in het onderzoek op dit vlak."

Noot voor de pers
Info: Bas Schreiner, Communicatie & Externe Betrekkingen Rotterdam School of Management
tel. (010) 408 1831
e-mail: bschreiner@fbk.eur.nl