Dienstenbond CNV

Nieuwe CAO Wonen schiet niet op
04-08-2003

De afgelopen maanden hebben wij als bonden al drie maal overleg gehad met de werkgevers om tot een nieuwe CAO te komen. Immers, de oude is alweer vier maanden afgelopen. Graag hadden wij u geïnformeerd over de voortgang en de bereikte resultaten, maar helaas...

Werkgevers willen afbraak, terug naar een minimum. Wij willen ervoor zorgen dat uw arbeidsvoorwaarden verbeteren. Dat leidt tot verschillen van inzicht, soms grote verschillen van inzicht. Desalniettemin hebben wij als bonden eens gekeken of er onderwerpen zijn waarin wij wel overeen komen. Zo hebben wij een stap richting de werkgevers gedaan. Nu verwachten wij hetzelfde van de werkgevers.

Teleurstelling
De teleurstelling was dan ook groot toen bleek dat bij de laatste onderhandelingen, op 30 juli 2003, alleen de onderwerpen van de werkgevers ter bespreking op tafel lagen. Volgens ons hebben wij toch ook voorstellen gedaan!
Bovendien komen de werkgevers met voorstellen die een dag van tevoren worden uitgereikt, en men verwacht dan dat wij daar inhoudelijk op reageren. Nee, dat kunnen en willen wij niet, dat is niet de manier waarop men als gesprekspartners met elkaar omgaat. Wij willen graag deze voorstellen met onze achterban bespreken, u bent degene die daar iets van moet vinden!

Afgebroken
Daarom hebben wij de bespreking van afgelopen woensdag afgebroken, om in augustus weer verder te praten. Het had volgens ons namelijk geen zin om weer verder te verzanden in een algemene discussie over de miserabele situatie van de woonbranche. Dat hebben wij nu al drie keer gedaan.
Werkgevers mogen nu ook laten zien dat zij een goede CAO willen, dat zij bereid zijn om ook een stap naar ons toe te doen en dat zij onze voorstellen serieus nemen. Dat zij nu eens ophouden met uitstellen, maar nu eens de koe bij de horens vatten!
In augustus, zo hebben wij de werkgevers laten weten, willen wij echt spijkers met koppen slaan, want het heeft wat ons betreft nu lang genoeg geduurd. De CAO moet er nu komen!

Nut van lidmaatschap
U begrijpt, deze onderhandelingen zijn lastig, stroperig langzaam en moeilijk. Daarom is het belangrijk om veel leden te hebben, zodat wij nog sterker staan. Het aantal leden bepaalt de positie van de vakbonden in uw organisatie. Hoe meer mensen lid zijn hoe groter de druk bij de werkgever om goede afspraken te maken. U heeft het nut van een stevige vakbond al ingezien want u bent lid. Uw collega misschien nog niet. Wellicht is dit het moment om hem of haar van het nut van het lidmaatschap te overtuigen. Laat hem/haar zien dat het belangrijk is om voor uw eigen arbeidsvoorwaarden op te kunnen komen. Aanmelden van nieuwe leden kan heel gemakkelijk hier! Wij rekenen op u!

Vragen?
Voor vragen en/of opmerkingen kunt u contact opnemen met uw bestuurder, Fedde Monsma, tel: (023)5670615 of email: f.monsma@cnvdibo.nl.