Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Honderdduizend arbeidsongevallen in 2001 bij eerste hulp

In totaal honderdduizend mensen hebben zich in 2001 bij de eerste hulp gemeld als gevolg van een ongeval op het werk. Het gaat om ongeveer 1,5 procent van de werkzame beroepsbevolking. Dit betekent een lichte daling ten opzichte van 2000, toen er 110.000 slachtoffers waren. Mannen hebben ruim 3,5 keer zo veel kans op een ongeval dan vrouwen. Daarnaast blijken met name jongeren in de horeca, bouw en metaalsector relatief vaak slachtoffer. De totale medische kosten van de ongevallen bedragen 42 miljoen euro.

Dit blijkt uit het rapport Arbeidsongevallen in 2001 op basis van het Letsel Informatie Systeem en het rapport Arbeidsongevallen bij jongeren in de metaalindustrie en in de bouw. Beide rapporten zijn door staatssecretaris Rutte van van Sociale Zaken en Werkgelegenheid naar de Tweede Kamer gestuurd. De cijfers zijn exclusief dodelijke ongevallen en zeer ernstige ongevallen die leidden tot een directe ziekenhuisopname. In totaal gaat het om ongeveer 60 procent van alle arbeidsongevallen.

Naar aanleiding van het relatief hoge aantal jonge slachtoffers in de bouw en metaalsector is een verdiepingsonderzoek uitgevoerd. Vooral jongeren met een flexibel arbeidscontract, met lange werkweken of die werkzaam zijn in kleine bedrijven lopen een verhoogd risico. De belangrijkste oorzaken zijn een hoge werkdruk, onoplettendheid, onbekendheid met de veiligheidsvoorschriften en het niet gebruiken van persoonlijke beschermingsmiddelen.

Het recent gestarte Programma Versterking Arbeidsveiligheid is bedoeld om het aantal arbeidsongevallen terug te dringen. Met verschillende branches en bedrijven worden concrete afspraken gemaakt over het verminderen van arbeidsongevallen door veiliger gedrag van werknemers en betere organisatie van de werkzaamheden. Daarbij krijgen jongeren en uitzendkrachten speciale aandacht.

Daarnaast wil staatssecretaris Rutte de veiligheid van productiemiddelen verbeteren. Een voorbeeld daarvan is een elektrische snijmachine, waar veel ongelukken mee gebeuren. Een nieuw ontwerp van een veilige machine kan leiden tot minder ongevallen. Bedrijven die veiligere productiemiddelen willen ontwikkelen kunnen een beroep doen op stimuleringsregelingen als de Subsidieregeling Preventie van Arbeidsuitval.

Ten slotte bezoekt de Arbeidsinspectie regelmatig sectoren waar relatief veel ongevallen plaatsvinden. Bij de inspectie van vakantiewerk let de Arbeidsinspectie ook op arbeidsomstandigheden van uitzendkrachten. Daarnaast vindt momenteel een grote internationale inspectie plaats in de bouw, waarbij wordt gelet op valgevaar. De Arbeidsinspectie legt boetes op als blijkt dat bijvoorbeeld beschermingsmiddelen niet worden gebruikt of veiligheidsvoorschriften niet worden nageleefd.