Politie Twente

Persbericht Politie Twente

Mishandeling uit 1997 opnieuw onderzocht

In de nacht van 23 op 24 augustus 1997 werd het Twentse Beckum opgeschrikt door de zware mishandeling van een echtpaar. Het paar werd zwaar gewond in hun woning aangetroffen. Een maand na de mishandeling overleed de man. Zijn echtgenote is van haar verwondingen hersteld. De politie Twente zette destijds een groot team van twintig rechercheurs op de zaak, maar wist ondanks intensief speurwerk de dader of daders niet te achterhalen.

Deze schokkende gebeurtenis is nooit tot een goed einde gebracht, reden voor de politie Twente en het Openbaar Ministerie te Almelo om nu, zes jaar na dato, de zaak opnieuw ter hand te nemen. Dit keer als 'cold case'. Het verschijnsel cold case is overgewaaid uit de Verenigde Staten. Mogelijkheden op gebied van DNA-onderzoek, zichtbaar maken van sporen, gedragswetenschappelijke ontwikkelingen, beschikbaarheid van nieuwe informatie en betere analysemethodieken bieden kansen om ernstige misdrijven alsnog op te lossen. In Nederland werd de cold case geĂŻntroduceerd in de politieregio Groningen. Daar werd het onderzoek naar de in 1997 vermoorde Anne de Ruijter de Wildt heropend. Met behulp van DNA-onderzoek is in 2000 deze moord alsnog opgelost.

Politie Twente werkt sinds 2002 met een 'cold case team'. Het team is aan het werk gegaan met het nog openstaande dossiers. Een team van nieuwe rechercheurs heeft in de afgelopen maanden het "dossier Beckum" bestudeerd en geanalyseerd, ondermeer met behulp van nieuwe computerapplicaties. Kern van een cold case is dat alle mogelijke sporen opnieuw worden nagetrokken. Daarom zullen nu, na het dossieronderzoek, in de komende weken mogelijke getuigen opnieuw gehoord en zal in Beckum nogmaals buurtonderzoek worden gedaan. Politie Twente hoopt met dit onderzoek alsnog duidelijkheid te verkrijgen over de schokkende mishandeling. Getuigen die informatie hebben kunnen zich melden bij Politie Twente op nummer 0800-4555555 (gratis). Ook via e-mail is het team bereikbaar: rbt@twentepol.nl. Tenslotte wijst de politie mogelijke getuigen op de mogelijkheid om zich anoniem te melden via het nummer van Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

Noot voor de pers: over de inhoud en vorderingen van het onderzoek verstrekt Politie Twente zoals gebruikelijk geen nadere mededelingen. Los van dit specifieke onderzoek is het uiteraard wel mogelijk nadere inlichtingen te krijgen over het Cold Case Team. Hiervoor kunt u contact opnemen met de stafafdeling Communicatie, 053-4555588.


---- --