Ministerie van Defensie


---

Brieven aan de Kamer
---

Project Battlefield Management System (BMS)

04-08-2003

Op 28 november 2002 heb ik u geïnformeerd over de voorstudiefase van het project Battlefield Management System (BMS) (Kamerstuk 27 830, nr 14) en de noodzaak het project met een pilot te vervolgen. Daarvoor is een budget van M 4 gereserveerd. Met mijn brief van 28 februari 2003 heb ik uw vragen over dit project beantwoord. Hierop heeft u te kennen gegeven het project BMS alsmede het project Nieuwe generatie Mariniers Communicatie en Informatie Systeem (Nimcis) in één gezamenlijk AO met het nieuwe kabinet te willen behandelen.

De Kamerbrief van 30 juni jl. over de maatregelen bij Defensie in kort bestek stelt als belangrijkste doelstellingen onder meer de verdere verbetering van de kwaliteit van de krijgsmacht en van de inzetbaarheid bij crisisbeheersingsoperaties. In dit licht bezien is in de plannen prioriteit toegekend aan de invulling van de behoefte aan Command en Control (C2) systemen. Recente ervaringen zoals tijdens operatie Iraqi Freedom onderstrepen het belang van actuele en betrouwbare informatie over het operatiegebied en de strijdende partijen. De projecten BMS en Nimcis (fase 2) vormen belangrijke onderdelen van de verbetering van de operationele informatievoorziening van de krijgsmacht. De realisatie van de geplande BMS pilot fase is essentieel om de toegevoegde waarde van het BMS onder operationele omstandigheden te beproeven en om een Programma van Eisen (PVE) op te stellen dat als basis voor de behoeftestelling van een eventuele serie moet dienen.

Voor de continuïteit van het BMS-project en in het bijzonder de uitvoering van de BMS-pilot is het van belang dat besluitvorming hierover op korte termijn plaatsheeft. Enerzijds omdat anders geen gebruik meer kan worden gemaakt van het bestaande opleidings- en oefenprogramma van de 13e (digitale) gemechaniseerde brigade die volgens plan het systeem onder operationele omstandigheden gaat beproeven en anderzijds omdat ervaren project- en inhuurmedewerkers niet veel langer kunnen worden vastgehouden.

Ik verzoek u derhalve de Kamerbrief over het project BMS alsmede de antwoorden op Kamervragen hierover op korte termijn te behandelen.

DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE

Nieuws