Het Nederlandse Rode Kruis

04 augustus 2003
Nederlandse Rode Kruis vaart mee in Canal Parade

Het Rode Kruis nam deel in het kader van de internationale Rode Kruis campagne ´The Truth About Aids.. Pass It On!´ Het doel van deze campagne: vooroordelen over HIV/Aids wegnemen.

Kussen, knuffelen..
Deze keer stond centraal hoe je géén aids krijgt; niet van kussen, niet van knuffelen, enzovoort. Onder de slogan `You cannot get Aids by..´ werden zes situaties uitgebeeld op een lange catwalk op de boot. Zo liet het Rode Kruis zien dat je van samen eten en drinken niet besmet raakt. Ook gebruikmaken van hetzelfde toilet of samen delen van een kantoor brengt geen risico's mee. Twee personen lieten zelfs zien dat je van douchen geen Aids kunt oplopen, en gingen daarbij met 'n knipoog uit de kleren in een ´blootpak´.

Het geheel werd gepresenteerd door Mayday, een travestiet uit Amsterdam, en ondersteund door een DJ. Op gezette tijden bracht discodiva Rozalla live hits uit haar repertoire ten gehore voor een meedeinende menigte toeschouwers.

Nog wat uit te leggen
"Na zoveel jaar zou je denken dat mensen in Nederland wel weten wat de risico's zijn, wat wel en wat niet kans op besmetting oplevert", zegt Raimond Duijsens, organisator vanuit het Rode Kruis. "Toch neemt het aantal HIV-besmettingen weer toe. Zolang we in onze hulpverlening nog meemaken dat ouders hun kinderen van school halen als ze horen dat er een HIV-besmette leerling bij hun kind in de klas zit, dan hebben we kennelijk toch nog wat uit te leggen. Het maakt het Rode Kruis niet uit of iemand HIV-besmet is of niet, we vinden dat we met iedereen op eenzelfde manier kunnen, zelfs moeten, omgaan. Het Rode Kruis helpt immers onvoorwaardelijk."