Ingezonden persbericht

Persbericht

ISIT implementeert omvangrijke storage-omgeving bij dS+V (Stedenbouw, Wonen en Verkeer) gemeente Rotterdam

Naarden/Rotterdam, 4 augustus 2003 - ISIT, Intelligent Storage through Integrated Technology, is na een uitgebreide Europese aanbesteding door de dS+V gemeente Rotterdam geselecteerd als leverancier voor een nieuwe storage-omgeving. Binnen de dS+V is ICT+H (Huisvesting) een faciliterende afdeling. Zij beheert het computernetwerk en de huisvesting met als motto maximale ondersteuning van de werkprocessen. Door ICT+H werd het project 'Dataopslagstrategie' opgestart om te inventariseren aan welke eisen een nieuwe oplossing voor data-opslag zou moeten voldoen.

De dS+V is de ontwerper en plannenmaker voor het bouw- en woonbeleid van Rotterdam. Ook de bereikbaarheid van de stad is een belangrijke opdracht. De dienst heeft een enorme groei van de hoeveelheid data meegemaakt en verwacht dat dit de komende jaren ook het geval zal zijn. Die groei wordt met name veroorzaakt door grote Gis-bestanden, foto's en tekeningen. Dergelijke bestanden zijn echte ruimtevreters, die veroorzaakten dat de huidige storage-oplossing niet meer voldeed.

"We hadden vooraf geen uitgesproken voorkeur voor een bepaalde technische uitkomst of leverancier", aldus Ton Edel, als adviseur/projectleider binnen de dS+V betrokken bij het project. "Belangrijkste was dat de uiteindelijke oplossing zou voldoen aan onze eisen: schaalbaarheid, veiligheid en eenvoudig beheer. Uit de aanbesteding bleek dat ISIT kwam met de beste prijs/kwaliteitverhouding binnen de gebruikte gunningscriteria."

De door ISIT voorgestelde oplossing bestaat uit een StorageTek L180 tape library, een NetApp FAS960 en beheersoftware van Veritas. De dS+V beschikt hiermee op dit moment over 2 terabyte aan opslagruimte, uit te breiden tot ongeveer 16 terabyte.

"We zijn zeer tevreden met hoe het gehele project verloopt en met onze keuze om uit te gaan van de functionaliteitseisen ten aanzien van de uiteindelijke oplossing in plaats van het uitgebreid technisch specificeren van wat je wilt. Uiteindelijk hebben we, als het gehele project is afgerond, niet alleen meer dan voldoende opslagruimte. Ook de beschikbaarheid is straks beter te garanderen. Het back-upbeheer is sterk vereenvoudigd, wat tijdwinst oplevert en we hebben uitgebreide beheermogelijkheden wat betreft de opgeslagen data."

"De dS+V heeft een grondige heroverweging gemaakt door van een Fibre Channel-gebaseerde SAN-oplossing over te stappen naar een IP-gebaseerde storage netwerk infrastructuur van Network Appliance. Met de FC-SAN werden bij dS+V de plafonds sneller bereikt dan verwacht. Daarnaast spelen compatibiliteitsissue's en beheerkosten een grote rol. Dit zijn factoren die over het algemeen vaak worden onderschat", aldus Tony Archidona, Sales Director bij ISIT. "De flexibiliteit in connectiviteit en de schaalbaarheid tegen een zeer lage TCO zijn de sterke punten van deze IP-gebaseerde storage-oplossing."

"Fileserving ten behoeve van Office-applicaties, Oracle voor de business processen en Exchange voor messaging services kunnen op één uniform storage-platform worden geconsolideerd", vervolgt Archidona. "Kortom, in deze consolidatieslag hebben wij een 'best of breed'-oplossing geadviseerd waarbij Network Appliance, Veritas en StorageTek ieder marktleider zijn in hun specifieke marktsegementen en elkaar perfect aanvullen."

Alle NT-servers schrijven hun data inmiddels weg op het nieuwe centrale systeem. De overige systemen - UNIX- en Exchange-servers - worden in de loop van het jaar overgezet naar de nieuwe omgeving. Daarnaast heeft de dienst een beheercontract met ISIT afgesloten, waarbij ISIT dient te voldoen aan een bepaald servicelevel en een bijbehorende responsetijd.

"ISIT heeft als integrator de 'overall' verantwoordelijkheid van de implementatie en de support na oplevering", aldus Archidona. "De succesvolle, snelle uitrol van de eerste fase van het project onderstreept dat de juiste keuze is gemaakt. De dS+V heeft de flexibiliteit en garantie om de verwachte groei de komende jaren goed op te kunnen vangen."

ISIT B.V.: Gooimeer 14, Postbus 5146, 1410 AC NAARDEN. Telefoon: 035 - 695 61 11, fax: 035 - 695 61 13. Web: www.isit.nl